Notícies

Els actors Miranda Gas i Francesc Orella desvelaran els noms dels finalistes a les 22 categories dels Gaudí

miranda orella

Donaran la benvinguda Xavier Bas, sots director de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

El pròxim dijous 29 de desembre, a les 11 del matí, l’Acadèmia del Cinema Català farà públics els Nominats als IX Premis Gaudí. Els actors Miranda Gas i Francesc Orella seran els encarregats d’obrir els 22 sobres de cada una de les categories i llegir els noms dels quatre nominats. L’ofici tindrà lloc a l’Auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92. Barcelona) en un acte on també intervindran Xavier Bas, sots director de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català. A la lectura de Nominats estan convidats els productors, actors, directors i equips tècnics de les pel·lícules candidates, els acadèmics i professionals del sector cinematogràfic. Els Notaris que certifiquen el procés de votacions i el recompte de vots són els Srs. Andujar & Roselló & Martínez de Salinas, de Barcelona.

La plataforma de divulgació de la cultura audiovisual LIVEMEDIA, amb la col·laboració de Bande à Part, ofereix la lectura de nominacions a través de vídeo livestream connectat a la pàgina inicial de la web de l’Acadèmia i a la del diari La Vanguardia. El reproductor estarà disponible el matí del dia 29 de desembre.

Enguany participen als IX Premis Gaudí 74 produccions, entre llargmetratges, documentals, pel·lícules per a televisió, pel·lícules europees i curtmetratges, a més de 10 pel·lícules on intervé talent català. Un total de 424 acadèmics han estat cridats a emetre el seu veredicte a la primera volta de votacions de la vuitena edició dels Gaudí, que va començar el passat 1 de desembre i resta oberta fins el dia 26 del mateix mes.

Dimarts 3 de gener de 2017 s’inicia la segona volta de votacions dels Premis Gaudí, on els acadèmics han d’escollir un nom o un títol d’entre els 4 nominats per categoria. Els guanyadors es coneixeran a la gala de lliurament dels Premis Gaudí, diumenge 29 de gener de 2017, a l’Auditori del Fòrum del CCIB, presentada per l’actor Bruno Oro i amb direcció artística de Lluís Danés.

A l’acte de lectura dels Nominats es servirà un refrigeri gentilesa del patrocinador principal de l’Acadèmia ESTRELLA DAMM, amb la collaboració de JEAN LEON, DOS DEUS, FRIT RAVICH, PANÀTICS i el FORN TURRIS, Cafè IVSIBÈRICA, TURRONS ALEMANY També hi col·laboren L’OREAL PROFESSIONNEL i CAZCARRA IMAGE GROUP amb el suport de LIVEMEDIA, BANDE À PART, CARDELLACH, i la complicitat de la FUNDACIÓ CATALUNYA-LA PEDRERA.

Miranda Gas i Francesc Orella

Miranda Gas, filla i néta d'actors, va néixer a Madrid i va créixer a Barcelona, ciutat en la qual es va formar en dansa, música i interpretació i on va iniciar la seva trajectòria artística. L'any 2000 la vam poder veure al musical A Little Night Music, sota les ordres de Mario Gas. Després vindrien el musical Groucho me enseñó su camiseta, el seu debut a Madrid, i una dotzena de muntatges més, entre els quals destaquen Rock’n’Roll (2010) i Marits i mullers (2013), dirigits per Àlex Rigola, Beaumarchais (2011), on interpreta a la reina María Antonieta a les ordres de Josep Maria Flotats, i recentment Els cors purs (2016), sota la batuta d’Oriol Broggi. Dotada de gran talent musical, Miranda Gas seria la vocalista de Xazzar, un septet de música balcànica, klézmer, gipsy i jazz, guanyador del Premi Sona 9 al millor directe de banda folk de 2007, i el 2009 participaria en el disc debut de la pianista i compositora Clara Peya. El 2015 es va submergir en l'univers de Salvador Espriu per interpretar a Laia, una producció de TV3 dirigida per Lluís Danés, el seu primer paper protagonista a la petita pantalla.

Francesc Orella, actor de teatre, cinema, televisió i doblatge, es va formar a l'Institut del Teatre de Barcelona i a l’Herbert Berghoff Studio de Nova York. Va debutar en el cinema l’any 1981 amb Victoria, d’Antoni Ribas. Continuaria la seva carrera a la gran pantalla amb títols com El puente de Varsovia, de Pere Portabella, Los mares del sur, de Manel Esteban, El perquè de tot plegat, de Ventura Pons, Tierra y Libertad, de Ken Loach, La moños, de Mireia Ros, La ciudad de los prodigios, de Mario Camus, El año del diluvio, de Jaime Chávarri, Smoking Room, de Julio Wallovits i Roger Gual, Alatriste, d’Agustín Díaz Yanes, Tres díes amb la família, de Mar Coll, Los ojos de Júlia, de Guillem Morales, Mil cretins, de Ventura Pons, Els nens salvatges, de Patrícia Ferreira, Lasa y Zabala, de Pablo Malo, Truman, de Cesc Gay, Contratiempo, d’Oriol Paulo, Brava, de Roser Aguilar, La millor opció, d’Oscar Pérez i El guardián invisible, de Fernando González Molina.

El 2003 seria reconegut amb un premi Max al millor actor protagonista per la seva participació en La caída i el 2008 amb un altre per Un enemic del poble. El 2009 fou guardonat amb el Premi Nacional de Teatre per la interpretació «contundent, singular, persuasiva, emotiva i impecable» en muntatges teatrals de tots els registres, a les ordres de directors com Lluís Pasqual, Àlex Rigola, Josep Maria Flotats, Gerardo Vera, Mario Gas, Adolfo Marsillach, Ariel Garcia Valdés, Carles Alfaro, Carme Portaceli o Konrad Zschiedrich. A la petita pantalla va participar a les sèries El comisario (2000), de Telecinco, i a Estació d'enllaç (1994) i Secrets de família (1995), de TV3, aixió com a les pel·lícules per a televisió Les veus del Pamano i Ermessenda, de TV3, Alakrana, de Telecinco i Prim, el asesinato de la calle del turco i Habitaciones cerradas, de TVE.

Actualment el podem veure al Teatre Goya de Barcelona amb Art, de Yasmina Reza, i protagonitzant la segona temporada de l’exitosa sèrie Merlí (2015), producció de TVC emesa en castellà per La Sexta i adquirida per Netflix per a la seva distribució internacional.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat