Notícies

Col·legiata de Cardona: Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

welles cardona

L’Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) distingirà el 22 d’octubre la localització del mític rodatge de Campanadas a medianoche d’Orson Welles.

El proper dissabte 22 d’octubre, la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona rebrà el títol de “Treasure of European Film Culture” (Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea) per haver estat un dels escenaris del rodatge de Chimes at Midnight (Campanadas a medianoche), considerada una de les millors pel·lícules escrita, dirigida i interpretada per Orson Welles. Es tracta d’un lloc ple d’història, en excel·lent estat de conservació, que pot ser visitat pels amants del cinema, els fans i els estudiosos d’Orson Welles.

Cardona serà la vuitena localització europea en rebre la distinció i la primera de l’Estat espanyol. L’EFA ja ha atorgat aquest títol al Centre Bergman de Fårö, al Centre Memorial Eisenstein de Moscou, a la casa dels germans Lumière de Lió, a El món de Tonino Guerra a Pennabilli, a les escales del Potemkin d’Odessa, a la Noria gegant de Viena i al Museu Sergei Paradjanov de Yerevan.

Cinquanta anys després de la seva estrena al Festival de Canes del 1966, on va rebre el Gran Premi Tècnic i el Premi del 20è Aniversari del Festival, representants de l’Acadèmia del Cinema Europeu descobriran una placa commemorativa a la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona per deixar constància permanent del seu valor simbòlic i patrimonial per a la història del cinema europeu.

En motiu d’aquesta distinció, impulsada per l’Ajuntament de Cardona, la Filmoteca de Catalunya, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Acadèmia del Cinema Catalàes celebraran diferents esdeveniments durant els dies 21 i 22 d’octubre.

El divendres 21 d’octubre es projectarà la pel·lícula Campanadas a medianoche a les 20:30h al Teatre Els Catòlics de Cardona amb entrada lliure.

L’acte del dia 22 d’octubre començarà a les 18h amb la descoberta de la placa a la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona. A les 18:30h, Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, donarà una conferència sobre el rodatge de la pel·lícula i conduirà una visita per l’exposició de fotografies de Colita, Orson Welles a Cardona que es podrà veure fins el 6 de novembre. L'esdeveniment comptarà amb la intervenció de Ferran Estruch, alcalde de Cardona, Mike Downey i Antonio Saura, vicepresidents de la Junta directiva de la European Film Academy, Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.

En motiu d’aquest acte, diversos membres de la Junta directiva de l'Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) es desplaçaran a Cardona per celebrar-hi la seva reunió de Junta durant tot el dissabte, al Parador. 

Els membres de la Junta directiva de l'EFA confirmats són els següents:

Mike Downey (vicepresident de la Junta directiva de l'EFA)
Productor i CEO anglès de Film and Music Entertainment (F&ME), responsable de pel·lícules com ara la guanyadora de l’Os d’Or de Venècia al 1994, Before the rain. Ha estat membre del Jurat a la Berlinale.

Antonio Saura (vicepresident de la Junta directiva de l'EFA)
El reconegut productor sevillà té una llarga carrera com a productor de films (com En la ciudad sin límites), tan a nivell nacional com internacional, amb la seva companyia Zebra. També és un dels socis fundadors de Latido Films, una de les empreses espanyoles més dinàmiques pel que fa a la venta de pel·lícules i ha participat a “European producer on the move” així com rebut la distinció de “producer to watch”. Abans de dedicar-se a la producció cinematogràfica va crear i dirigir el Media Business School, una de les escoles audiovisuals més prestigioses d’Europa.

Àngela Bosch Rius (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Àngela Bosch treballa en el món audiovisual espanyol des de l’any 1992, ha estat directora de Catalan Films & TV durant deu anys, ha treballat al Ministeri de Cultura d’Espanya i col·laborat en nombrosos festivals internacionals. Actualment és professora a les escoles de cinema Bande à Part i ESCAC i també treballa com a Coordinadora de les Illes Balears Film Commission.

Helena Danielsson (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Creadora i responsable de la productora sueca Hepp Film, ha produït pel·lícules com Rational Solution o Smiling in a Warzone, ambdues aclamades internacionalment a Venècia i nominades als Premis Emmy. Així mateix, ha produït pel·lícules espanyoles com The Appeared (Aparecidos) i Neon Flesh (Carne de Neón).

Ángeles González-Sinde (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Guionista i directora de cinema, ha guanyat diversos Premis Goya: per Millor Guió original del film La Buena Estrella, i com a Millor Direcció novel per La suerte dormida. La seva feina com a guionista és extensa, amb fins a 20 pel·lícules a les seves esquenes. Va ser Ministra de Cultura del Govern Espanyol del 2009 al 2011 i actualment està treballant en diversos projectes audiovisuals així com en l’elaboració d’una nova novel·la.

Vanessa Hennemann (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Especialitzada en agències de representació de talent, va crear el 2005 la seva pròpia agència caça talents, Henneman Agency, una de les líders als Països Baixos, representant a més de 100 artistes destacats en la indústria de l’entreteniment. Així mateix, ha impulsat diversos projectes televisius, cinematogràfics i teatrals. Durant la Berlinale del 2015 va llançar una nova companyia, European Talent Network (ETN) per tal de centralitzar el talent europeu.

Dagmar Jacobsen (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Productora de nombroses pel·lícules i documentals entre els quals hi trobem Tosca, L’annuaire o El Otro, té la seva pròpia productora i treballa també com a consultora per a guionistes a SOURCE2, una organització que forma part del Programa de formació de la Unió Europea. Actualment està treballant en pel·lícules com Once I dreamt of life o L’Ascension, amb el director francès Pierre-Alain Giraud.

Rebecca O’Brien (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Productora independent des de fa vint anys, Rebecca O’Brien ha produït pel·lícules com la guanyadora de la Palma d’Or de Canes el 2006, El viento que agita la cebada. Actualment és membre de la UK Film Industry Training Board i la British Screen Advisory Council i lidera la productora Sitxeen Films juntament amb Ken Loach i el guionista Paul Laverty.

Marek Rozenbaum (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Director i productor polonès, ha dirigit dues pel·lícules i n’ha produït més de quaranta, que han rebut reconeixement internacional. Durant deu anys ha estat president de l’Acadèmia del Cinema i la Televisió d’Israel, així com president de l’Associació de Productors de Cinema i Televisió d’Israel durant sis anys. Actualment és president del Comitè de Direcció Pública per la Televisió i el Cinema Israelià.

Krzysztof Zanussi (membre de la Junta directiva de l'EFA)
Director de cinema i teatre, productor, guionista i escriptor. Ha dirigit diverses pel·lícules que han guanyat premis i reconeixement internacional com The Structure of Crystal (1968), The year of quiet sun (1984) o Revisited (2009). Va ser president de l’European Federation of Audiovisual Producers (FERA) i té el títol de Doctor de vuit universitats europees.

Marion Döring (directora de l’EFA)
Ha treballat durant molts anys en el món del periodisme a diaris com el Fuldaer Zeitung o de free-lance a Berlín. De 1985 a 1988 va ser cap de premsa dels actes del 750 Aniversari de la fundació de Berlin, el 1987 i després de la celebració “Berlin - Capital Cultural Europea” el 1988. Està vinculada a la història de l’European Film Academy des dels seus inicis el 1988, primer com a cap de relacions públiques dels premis europeus, després com a cap d’activitats i publicacions i n’és directora des del 1996. Des del 2004 és productora de la gala i des del 2006 és la directora executiva de la Fundació EFA Productions, la productora que organitza els premis europeus conjuntament amb la European Film Academy.

Cardona serà la vuitena localització europea en rebre la distinció i la primera de l’Estat espanyol. L’EFA ja ha atorgat aquest títol al Centre Bergman de Fårö, al Centre Memorial Eisenstein de Moscou, a la casa dels germans Lumière de Lió, a El món de Tonino Guerra a Pennabilli, a les escales del Potemkin d’Odessa, a la Noria gegant de Viena i al Museu Sergei Paradjanov de Yerevan.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat