Notícies

Presència i reconeixement del Cinema Català durant el mes de març

Presència MARÇ

El cinema català continua el seu recorregut de festivals el mes de març.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

El Festival Internacional de Cine de la Universidad Autónoma de México (FICUNAM)

Del 25 de febrer a l’1 de març

D'una banda, La academia de las musas de José Luis Guerín forma part de la Sección Manifiesto Contemporáneo dedicada al cinema d'autor. El film, que va tenir la seva premiere mundial al festival de Locarno, ha estat seleccionat a nombrosos festivals internacionals.

De l'altra, el curtmetratge Dona i Ocell de Nicolas Gutiérrez (Bande à part/El Dedo en el ojo) participa a la Sección Aciertos.

Cinema feito com coraçao

Del 25 de febrer al 2 de març

9 pel·lícules catalanes participen a la secció Mostra Eddie Saeta: O estranho caso de angelica de Manoel de Oliveira (Eddie Saeta, Filmes do Tejo, Les Films de l’Après-midi i Mostra Internacional de Cinema), El muerto y ser feliz de Javier Rebollo (Eddie Saeta, Icónica, Lolita Films, Noodles Production i Utopica), Finisterrae de Sergio Caballero i Helvecio Marins Jr. Y Clarissa (Eddie Saeta, Advanced music, S.L. i Sónar), Grimunho de Campolina (Eddie Saeta, Teia Filmes e Dezenove Som e Imagens), Honor de cavalleria de Albert Serra (Andergraun Films, Eddie Saeta i Notro Films), La selva interior de Juan Barrero (Eddie Saeta i Labinith Films), Stella Cadente de Lluís Miñarro (Eddie Saeta), Still the wáter de Naomi Kawase (Lluís Miñarro, Comme de cinemas, Eddie Saeta, Anna Sanders Films, ARTE-ZDF, GFF, Geissendoerfer Film-hund Femsehproduktion KG i Iluminations Films) i Uncle boonmee who call recall his past lives de Apichatpong Weershetakul (Kick the Machine, Loverture Films i The Match Factory).

II Setmana del Audiovisual Contemporani d’Oviedo (SACO)

Del 26 de febrer al 6 de març

La pel·lícula Neckan (encuentro) de Gonzalo Tapia, i produïda per Loto Films i Gaia Audiovisuals, es present dins de la II Setmana del Audiovisual Contemporani d'Oviedo, amb la trobada del director amb el públic. 

Maailmafilm-world film festival

Del 27 de març al 2 d’abril

El documental Game Over dirigit per Alba Sotorra, i produïda per Loto Films, Promarfi Futuro 2010, Televisió de Catalunya, Gaia Audiovisuals, Televisión Española i Dirk Manthey Films UG va ser seleccionada per a participar en el festival d’Estònia – Maailmafilm world film festival

IBAFF – Festival Internacional de Cine de Murcia

Del 1 al 12 de març

Sis pel·lícules de Pere Portabella, produïdes per Films 59, han estat seleccionades per a participar a la Sección Retrospectiva Premio Honorífico: El silencio después de Bach, Cuadecuc vampir, Rapto de Europa. Informe general sobre unes cuestiones de interés para una proyección pública, una proyección , nocturno 29 i Pont de varsovia.

També hi trobem altres pel·lícules catalanes com: Escudella de Lluís Miñarro participant a la Sección Oficial Cortometraje; La acadèmia de las musas de José Luís Guerín, i produïda per Los Films de Orfeo, dins de la Sección Oficial Largometraje i Las pequeñas cosas dirigida per Carla Simón, i produïda per India Films, a la Sección Oficial Cortometraje.

FICCI – Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias

Del 2 al 7 de març

A la Sección Nuevos creadors trobem Ciutat Meridiana de Maria Antonia Duque, Maite Redondo, Graziana Saccente, Bally Valdivieso i Alazne Vázquez.

A la Sección Competència oficial documental participa Paciente dirigida per Jorge Caballero i produïda per Gusano Films i Señal Colombia.

A la Sección competència oficial curtmetratge participa Victor XX de Ian Garrido i produïda per l’Escac Films.

Dos pel·lícules de José Luis Guerín participen al FICCI: En construcció, produïda per Ovideo TV a la Sección Tributo Luís Ospina i La academia de las muses, produïda per Los films de Orfeo, a la Sección Competencia oficial ficción.

Watersprite Film Festival

Del 4 al 6 de març

Alex de Laura García, i produïda per l’Escac Films, participa a la secció Best Acting i Best Fiction.

DC Independent Film Festival

Del 4 al 13 de març

Projecció de Zero de David Victori, i produïda per Life & Pictures, Entropy Studio, Scott Free Productions i Tilma Films.

Sofia International Film festival

10, 20 i 31 de març

Game Over dirigida per Alba Sotorra i escrita per Isa Campo participa en el Sofia International Film Festival.

Tres produccions catalanes seleccionades al festival South by Southwest-SXSW

Del 11 al 20 de març

Dead Slow Aheadde Mauro Herce, i produïda per Nanouk Films, Televisió de Catalunya, Bocalupo Films, El Viaje Producciones, S.L ha estat seleccionat al festival South by Southwest.

La producció participà a la secció SXGlobal, una selecció de films internacionals amb narratives innovadores i que han estat estrenats a festivals internacionals. 

També el curtmetratge Víctor XX de Ian Garrido, produït per l’Escac Films, competeix a la secció Narrative Short Competitions.

Pantalla Pinamar Internatiola Festival (Argentina)

Del 5 al 12 de març

Dues pel·lícules catalanes seleccionades dins la secció Lo mejor del Festival de Málaga: Sonata para violonchelo de Anna M Bofarull, produïda per Kaboga, i Techo y comida de Juan Miguel del Castillo produïda per Diversa Audiovisual.

També hi participa Pa negre d’Agustí Villaronga dins de la secció Tres goyas inéditos.

Bergamo Film Meeting

Del 5 al 13 de març

El documental Game Over d’Alba Sotorra, i escrita per Isa Campo, es va poder veure en l’última edició del Festival d’Itàlia Bergamo Film Meeting

One World International Human Rights Documentary Film Festival (Praga)

Del 7 al 16 de març

Projecció de El botón de Nácar de Patricio Guzmán (Mediapro, Atacama production, France 3 i Valdivia Films) i La granja del pas de Sílvia Munt (Intent produccions i TV3).

Kosmorama Trondheim International Film Festival

Del 8 al 13 de març

Projecció de Perfect day de Fernando León de Aranoa (Mediapro i Reposando Producciones Cinematográficas) i Truman de Cesc Gay (Imposible Films i BD Cine).

Reflets du Cinéma Ibérique et Latino-Américain

Del 9 al 23 de març

El Botón de nácar de Patricio Guzmán competeix a la secció de Panorama.

El corredor de José Luís Montesinos participa a la secció Les courtmétratge.

Truman de Cesc Gay dins de la secció Panorama.

Regard sour le Court – Métrage Festival

Del 11 al 15 de març

El Adiós de Clara Roquet, i produïda per Lastor Media, participa a la Secció programmes reguliers.

6 produccions catalanes seleccionades al festival de Miami

Del 4 al 13 de març

A la Secció Knight Competition participa Truman de Cesc Gay. Mentre que Anacleto: Agente secreto de Javier Ruiz Caldera La novia de Paula Ortiz competeixen a la Secció Lexus Ibero American Feature Film Competition.

El documental dirigit per Cristina Jolonch i Veronica Escue Snacks, Bocados de una revolución participa a la Secció Lee Brian Schrager's Culinary Cinema.

Finalment, Palmeras en la nieve de Fernando González Molina, produïda per Nostromo Pictures i Atresmedia, partica a la Secció Cinedwtwn Galas i El Rey de La Habana d'Agustí Villaronga, produïda per Pandora Cinema, Tusitala Producciones Cinematográficas, AIE El Rey de La Habana i Esencia Films, a la Secció Visions.

5 produccions catalanes seleccionades al Festival Internacional de cinema de Guadalajara (31a edició)

Del 4 al 13 de març

A la categoria de llargmetratge documental iberoamericà hi participen tres produccions catalanes: el documental Paciente dirigit per Jorge Caballero i produït per Señal Colombia35 y soltera, de Paula Schargorodsky, produïda per Talatala; i Dead Slow Ahead, de Mauro Herce produïda per Nanouk Films,Televisió de Catalunya ,Bocalupo Films i El Viaje Producciones, S.L.

També trobem presència catalana a la Secció Proyecciones Especiales del Premio MagueyEl Rey de La Habana d'Agustí Villaronga i a la Secció Retratos: Cola, Colita, Colassa de Ventura Pons produïda per Els Films de la Rambla i Televisió de Catalunya.

Las Palmas de Gran Canaria International Film Festival

Del 14 al 21 de març

Cinc pel·lícules catalanes seleccionades:

Dead slow ahead de Mauro Herce participa a la Secció Canarias Cinema.

La academia de las musas de José Luis Guerín, La extranjera de Miguel Angel Blanca i Transeúntes de Lluís Aller, totes, dins la Secció Panorama Español.

El ruiseño y la noche: Chavela Vargas a Lorca de Rubén Rojo a la Secció Monopol Music Fest.

Presència catalana al Festival de Cinema Espanyol de Nantes

Del 17 al 30 de març

La academia de las musasLa novia i Truman competeixen dins la Secció oficial pel premi Jules Verne a millor llargometratge de ficció.

També trobem Cartes a MariaFilosofía entre rejas i No estamos solos, que competiran per a aconseguir el guardó a millor documental.

Per la seva banda,Techo y comida optarà al premi a millor òpera prima i La inquilina a millor curtmetratge.

Muestra de Cine realizado por mujeres de Huesca

Del 18 al 27 de març

Projecció de Café para llevar de Patricia Font, i produïda per l’Escac Films, No et tiris encara dirigida i produïda per Marta Gastón i Sara a la fuga de Belén Funes, produïda per Miss Wasabi Films.

CRETEIL Festival Internacional de films de femmes

Del 18 al 27 de març

La novia de Paula Ortiz participa a la Secció Competitions Longs Metráges de Fiction.

Cinema du Réel

Del 18 al 27 de març

Oleg, las malas artes de Andrés Duque, i produïda per Intropía Media, Estudi Playtime i Lluís Miñarro, participa a la Secció Competition Internationale.

Hong Kong International Films Festival

DSel 21 de març al 4 d’abril

Projecció d'El Botón de nácar de Patricio Guzmán.

La academia de las musas de José Luís Guerín participa a la Secció de Auteurs Section i Truman de Cesc Gay a la Secció Worlds Cinema – Gala Presentations Section.

Asociación de cronistes de espectáculos de Nueva York

El 29 de març

Carlos rey emperador de Oriol Ferrer, Salvador García Ruíz, Jorge Torregrosa i Joan Noguera (TVE i Diagonal TV) patricipa a la Secció Millor programa cultural de l’any, Millor direcció, Millor actor de repartiment i Millor actriu de repartiment.

Vinius Film Festival (Kino Pavasaris)

Del 31 de març al 14 d’abril

Seleccionats per a l’apartat Focus on Spain amb La novia de Paula Ortiz, Truman de Cesc Gay i Un dia perfecte per volar de Marc Recha.

"El virus de la por" s'estrena a Nova York

L’última pel·lícula de Ventura Pons es projecta des del 26 de febrer al Village Theater de Nova York.

La pel·lícula, basada en l’èxit teatral El principi d’Arquímedes de Josep Maria Miró, narra la història d’un monitor de piscina i les conseqüències morals i socials a les que haurà de fer front després de tenir un gest d’afecte cap a un dels seus alumnes.

Festival de Cinema Fantàstic de Brussel·les (BIFFF)

Del 29 de març al 10 d’abril

Aquest any, la llista n'inclou: El cadáver de Anna Fritz, Segon origen i Anacleto: Agente secreto.
En la Secció competició Thriller s'ha programat El cadáver de Anna Fritz. El llargmetratge, dirigit per Hèctor Hernández Vicens, s'ha fet amb només quatre actors –Alba Ribas (Anna Fritz), Cristian Valencia (Iván), Albert Carbó (Pau) i Bernat Saumell (Javi)–, i un únic espai, un dipòsit de cadàvers. És una producció d'A Contraluz Films, Corte y Confección de Películas, Benecé Produccions, Playtime Movies i Silendum Films amb la col·laboració de TVC.
 
Anacleto: Agente secreto anirà a la competició internacional. La pel·lícula està basada en la sèrie de tebeo homònima que Vázquez va fer per a Ediciones B, però obre una nova faceta: la de pare. Imanol Arias interpreta un Anacleto en èpoques baixes i retallades pressupostàries, però encara en actiu, que s'enfronta a la missió més punyent de la seva vida: salvar el seu propi fill, Quim Gutiérrez. És una producció de Zeta cinema amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, TVE i Canal+.
 
Segon origen, l'última pel·lícula en cartell, s'ha programat en la Secció 7th Orbit Competiton. L'òpera prima de Carles Porta està basada en l'obra de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del segon origen, escrita l'any 1974. Rachel Hurd-Wood (Alba), Andrés Batista (Dídac nen) i Ibrahim Mané (Dídac adolescent) interpreten aquesta història apocalíptica de la fi del món. És una coproducció internacional de Produccions Audiovisuals Antàrtida,  Ipsofacto Films (Regne Unit) i TVC, amb la participació de TVE, amb el suport de l'ICAA, l'ICO, l'ICEC, la Diputació de Lleida, l'Ajuntament de Lleida, el Programa Media, La Caixa, Museu de la Vida Rural, Fundació Sorigué, Fruites Font, Ekke i Acero Limpiador.

PREMIS I RECONEIXEMENTS

"La novia", "El Adiós" i "No me quites" guardonades a la Semana de Cine Medina del Campo (Valladolid)

Del 13 al 21 de març

El cinema català obté un bon balanç al Cine Medina del Campo. Ha estat guardonada La novia amb el Premio actor, actriz i directores del SXXI.

Com a guardons paral·lels, també el jurat reconeix a El adiósadjudicant-li el Premio del jurado a la mejor dirección, Premio especial del jurado i Mejor montaje; també al curtmetratge No me quites de Laura Jou amb el Premio especial del jurado a la mejor actriz, Laia Costa.

Miami Internacional Film Festival 2016

Del 4 al 13 de març

Anacleto: Agente secreto, de Javier Ruiz Caldera, va obtenir el premi Lexus Audience Award com la millor pel·lícula de ficció, "ex aequo" amb The Compagnion, del director cubà Pavel Giroud.

Festival de Cinema Espanyol de Nantes

Del 17 al 30 de març

En aquesta edició, el festival rendeix homenatge al director Fernando León de Aranoa, que presentarà algunes obres de la seva trajectòria, entre elles, el seu treball més recent Un dia perfecte. Una altra particularitat d’enguany, és el cicle que el festival dedica a la Guerra Civil, amb títols que van des del 1936 al 2016. Es podran veure pel·lícules de producció catalana com Terra i Llibertat o Cartes a Maria.

Truman, de Cesc Gay, ha estat guardonada amb el Premi del Públic a l'edició d'enguany del Festival de Cinema Espanyol de Nantes. 

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat