Notícies

L’Acadèmia del Cinema Català ret homenatge a Antonio Banderas, Goya d’Honor 2015

AntonioBanderas12novembre

L’actor, director i productor dóna el tret de sortida al cicle Premis Gaudí – Premis Goya a la Filmoteca de Catalunya.

Un any més, l’Acadèmia del Cinema Català, amb la col·laboració de l’Academia del Cine Español i la Filmoteca de Catalunya, ret homenatge al Goya d’Honor. Antonio Banderas, distingit en la passada edició dels Goya, visita Barcelona el dijous dia 12 de novembre per trobar-se amb els acadèmics catalans i presentar aquest vespre la pel·lícula El camino de los ingleses (2006), acompanyat d’Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Edmon Roch, vicepresident segon de l’Academia del Cine Español, i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.

La Junta Directiva de l’Academia del Cine Español, presidida per Enrique González Macho, va acordar per unanimitat distingir aquest actor, director i productor malagueny en reconeixement a la seva intensa i extensa trajectòria, per “una fulgurant carrera a banda i banda de l'Atlàntic, en la qual ha desenvolupat una versàtil trajectòria com a intèrpret, ha mostrat el seu punt de vista com a realitzador i s'ha implicat en el terreny de la producció per recolzar valors nacionals”.

Actua, dirigeix, produeix, canta, ha obert camí a Hollywood, on és una estrella, i té molt presents les seves arrels malaguenyes. Amb una carrera marcada pel risc i el compromís, José Antonio Domínguez Bandera, Antonio Banderas, ha recollit aquest 2015 el Goya d'Honor i el Premi PLATINO d’Honor del Cinema Iberoamericà, lliurat a Marbella el mes de juliol, prova de l’estima que li professen els cineastes i el públic en general.

Des de la seva estrena a Laberinto de pasiones (1982), la primera de les seves col·laboracions amb Pedro Almodóvar, fins a Autómata, la seva incursió en la ciència-ficció, més de 90 pel·lícules acrediten a aquest conegut professional que també s'ha assegut a la cadira de director amb Locos en Alabama i El camino de los ingleses, i ha triomfat a Broadway amb Nine. Nominat en quatre ocasions al Goya (Matador, Átame, Two Much i La piel que habito), i guardonat amb la Medalla d'Or de l'Academia el 2004, l'artista sempre es deixa portar per la seva intuïció. El futbol va ser la primera passió de Banderas, que ha conquistat el cinema espanyol –als seus treballs amb Almódovar se sumen Requiem por un campesino español, La corte del faraón, Bajarse al moro o ¡Dispara!, entre molts altres títols– i el nord-americà, al qual va arribar sense saber anglès amb Los reyes del mambo.

Philadelphia, Entrevista con el vampiro, Shrek, Evita, Desperado, Frida, El Zorro, Conocerás al hombre de tus sueños... són només una petita mostra de les pel·lícules d'aquest professional que, als seus 55 anys, ha rebut diversos guardons honorífics (Premi Donostia i Premi d'Honor del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges), als quals suma la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts i diversos títols de doctor Honoris causa pel Dickinson College, la Universitat de Pennsylvania i la Universitat de Màlaga. Establert a Estats Units des de mitjans dels noranta, aquesta figura mai oblida la seva terra, des d'on dóna suport a joves talents a través de la seva productora Green Moon Producciones (Justin y la espada del valor, La dama y la muerte, Tres días, etc.). Los 33, Altamira i Knight of Cups seran les pròximes estrenes d’aquest carismàtic artista, que el 8 de febrer va recollir a Madrid el Goya d'Honor.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat