Notícies

Finalitza el 2n Festival Golluts

El segon Festival Gollut, el certamen de cine compromès i fotoperiodisme de temàtica social, ha finalitzat la seva segona edició amb un increment d'espectadors, de films projectats i d’inscripcions i col·laboracions.

La segona edició del Festival Gollut, que s’ha dut a terme al Cinema Catalunya durant el Pont de Maig, ha acabat esdevenint un gran èxit gràcies als 266 espectadors que han rigut, s’han emocionat i han pres consciència de problemes socials a les butaques d’aquest emblemàtic cinema de la Vall de Ribes.

A banda de les projeccions, aquest any el festival ha estat ple de moments emotius, com el reconeixement a la trajectòria del periodista Àlex Gorina, crític i enamorat del cinema, o la projecció del documental sobre la figura d'en Ramon Barnils, Barnils, tal com raja amb la presència dels seus familiars i col·loqui amb el seu fill Andreu Barnils i Joan Vila, del Grup Barnils.

La gala de clausura, conduïda amb agilitat per en Germán Josep i l’Airí Dordas, va donar a conèixer els guanyadors dels Golluts d’aquest segon certamen i es van projectar alguns dels títols. Habitar la utopía de Mariano Agudo, ha guanyat el Premi Gollut a millor documental. Una història molt potent sobre un edifici de Sevilla ocupat per un gran nombre de famílies sense sostre i que narra els més de dos anys de lluita d’aquetes famílies perquè se’ls reconegui un habitatge digne tal com empara la constitució espanyola.

El Premi Gollut al millor reportatge de fotoperiodisme ha sigut per Can Ricart o la batalla contra el olvido, de Solange Foret. Un conjunt de fotografies que retraten molt acuradament el deteriorament d’aquesta antiga fàbrica del Poblenou que lluita per continuar enmig del districte tecnològic 22@. El Premi Miquel Porter i Moix se l’ha emportat el tendre i divertit Walls. Un curt documental que en pocs minuts, i des dels ulls i la veu d’un personificat edifici de Budapest, mostra el dia a dia de dos ancians veïns. La reflexió sobre la quotidianitat dels més grans que viuen sols l’han fet endur-se aquest premi en honor a Miquel Porter i Moix. Miquel Porter va ser un gran mestre de cineastes i cineclubista destacat.

Amb poc més d’un minut de duració, el curt del policia que plora amagant-se d’una manifestació, titulat A2402, s’ha imposat com a guanyador del Premi Gollut al millor curtmetratge de ficcióEspés, de Tànit Fernández, ha estat per la seva banda el guanyador del Premi Gollut al millor curtmetratge documental. Es tracta d'un petit film sobre Espés, un poble fronterer amb Aragó on només hi viuen 4 habitants. Una dolça història que ha enamorat al jurat amb els seus plans d’aquest indret desolat i les 4 veus dels seus pobladors.

El Premi Gollut al millor cineasta jove ha estat pel Javier Garcia Mediavila, autor del curt Viewmaster. Que tracta de la dificultat d’assumir la pèrdua d’un fill a un pare que fa vida en un hospital. El toc d’humor de la gala de clausura va venir de ma de Pilar Vilarrasa membre del Teatre d’Emergència de Ribes de Freser. Disfressada com “l’espectadora emprenyada” de l’espot promocional del Festival Gollut, va robar el protagonisme al jurat per anunciar que Minerita i Cordelias eren les guanyadores del Premi Gollut que atorga el públic gràcies a les seva votacions.

El palmarès del 2n Festival Gollut de Ribes de Freser de cinema compromès de temàtica social i fotoperiodisme ha estat el següent:
• Premi Gollut al millor documental: Habitar la utopía de Mariano Agudo
• Premi Gollut al millor curtmetratge documental: Espés de Tanit Fernádez i Isaac Rodriguez
• Premi Gollut al millor curtmetratge de ficció: A2042 de David Castro González
• Premi Gollut al millor cineasta jove: Viewmaster de Javier Garcia Mediavila
• Premi Gollut del Públic (dos són els films guanyadors): Minerita de Raul de la Fuente i Cordelias de Gracia Querejeta
• Premi Gollut al millor reportatge de fotoperiodisme: Can Ricart o la Batalla contra el olvido de Solange Foret
• Premi Miquel Porter i Moix del públic: Walls de Miguel Lopez
• Premi Gollut a la trajectòria: Àlex Gorina, crític de cinema de televisió, ràdio i premsa

+ info: Amics del Cinema de la Vall de Ribes

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat