Notícies

El DocsBarcelona 2014 arriba amb aires d'activisme

El DocsBarcelona 2014 recull en l'edició d'enguany una collita de títols on l'activisme social té un protagonisme notable. 

El festival, que celebrarà del 26 de maig a l'1 de juny la seva 17a edició amb més de 40 títols programats, farà de Barcelona la capital del gènere apostant per una programació en bona part inspirada pels moviments reivindicatius que han sacsejat recentment països de tots els continents.

L'edició es concentrarà en les dues sales dels Cinemes Aribau Club i l'Auditori i el Teatre del CCCB, a la vegada que s'obrirà simultàniament a públics del tot l'Estat gràcies a la plataforma Filmin, on estarà disponible una selecció de la programació durant els dies de festival i fins al 10 de juny. La cita anual amb el documental comptarà un any més amb molts dels seus directors o protagonistes.

 

Documental i activisme

Un bon exemple dels aires d'activisme a nivell global que recull el DocsBarcelona d'enguany és Everyday Rebellion, un recorregut intercontinental que explora les relacions existents entre formes de resistència tan diverses com Occupy Wall Street, la Primavera Àrab, Femen o el 15M, entre molts d'altres; totes elles amb un nexe en comú: la no violència. Amb el subtítol "la democràcia és com l'amor: s'ha de fer cada dia", Everyday Rebellion vol donar veu a aquells que decideixen no utilitzar la violència per canviar un sistema violent.

L'actualitat de Síria serà present també al DocsBarcelona amb la cinta Return to Homs, un relat corprenedor premiat a la passada edició del Festival de Sundance del director Talal Derki. El film segueix durant dos anys dos joves de Homs que somien en alliberar el seu país del president Bashar al-Assad a través de la protesta pacífica. Quan l'exèrcit entra a la seva estimada ciutat, agafen les armes i es converteixen en insurgents rebels.

Confessions d'un banquer (Master of the Universe) és la desmitificació de les altes finances per part d'un dels banquers alemanys més poderosos del país, Rainer Voss, que explica, sense pèls a la llengua, les emocions, motivacions i prediccions que regeixen el seu univers, un món paral·lel d'ingressos desorbitats i pressió despietada que aïlla els banquers de la resta de la humanitat i que els fa incapaços de reflexionar sobre la seva pròpia feina. La conclusió és clara: els amos de l'univers no són ni els polítics, ni els exèrcits, ni els governs. Són els bancs d'inversions. El protagonista serà a Barcelona els dies del DocsBarcelona.

També la pel·lícula que ha alçat el guardó al Millor Documental al Festival de Màlaga, Ciutat Morta, es podrà veure a finals de maig a Barcelona. El film denuncia les sentències condemnatòries del 'cas 4F', en què van ser condemnades nou persones per la seva suposada relació amb l'agressió a un agent de la Guàrdia Urbana, el 4 de febrer del 2006, al carrer Sant Pere Més Baix de Barcelona. Una història fosca sobre un procés judicial irregular, que els seus directors, Xavier Artigas i Xapo Ortega, han volgut fer sortir a la llum. La projecció es farà en una sessió especial, fora de competició.

 

L'activisme a través de l'art

I quan aquesta lluita té relació amb l'artapareixen casos com el de l'activista xinès Ai WeiWei, al voltant del qual gira Ai WeiWei: The Fake Case, una estrena estatal que consisteix en un retrat de l'artista arrestat i assetjat per les autoritats xineses, qualificat per Art Review com "l'artista més potent del món". El seu director, Andreas Johnsen,el va filmar durant quatre anys (2009-2012), obtenint un document privilegiat d'aquesta icona de la dissidència xinesa.

Un altre exemple és Mercedes Sosa, the Voice of Latin America, un documental sobre la cantant de Gracias a la vida, un personatge paradigmàtic del moviment de la cançó social. La cinta fa un recorregut biogràfic per conèixer en profunditat aquesta cantant del Tucumán que va deixar un llegat inesborrable a la memòria dels pobles llatinoamericans.

 

126 projectes al PichingForum

El DocsBarcelona Pitching Forum, el mercat de finançament per a la indústria del documental que té lloc cada any dins del marc del festival, ha rebut enguany 126 projectes de 30 països d'Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. El període d'inscripcions va finalitzar el passat 3 d'abril. 63 d'aquestes sol·licituds provenen de Catalunya i Espanya. Altres països amb un bon nombre de projectes inscrits són Regne Unit, França, Itàlia, Colòmbia i Estats Units.

El comitè de selecció escollirà fins al 22 d'abril els 14 candidats que optaran a presentar el seu projecte davant dels potencials finançadors i distribuïdors (Financing Pitching Panel) en aquesta 17a edició.

 

Podeu veure tot el programa del DocsBarcelona a www.docsbarcelona.com

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat