Notícies

Presència i reconeixement del cinema català durant el mes de març

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, durant el mes de març.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

Cinema català a la Universitat de Massachussets

Del 25 de febrer al 22 d'abril

La universitat nord-americana de Massachussets acull el VI Cicle de Cinema Català. A cada sessió s'inclou la projecció d'una pel·lícula en versió original subtitulada en anglès, una introducció prèvia i un debat posterior sobre cada film, que moderen els mateixos estudiants, i gira entorn de l'eix temàtic identitat i cinema.

La cineasta barcelonina Judith Colell tanca el cicle amb la projecció de la seva pel·lícula 53 dies d'hivern (2006) i una classe magistral sobre l'adaptació cinematogràfica. Al cicle també hi participen les pel·lícules El bosc d'Òscar Aibar (2012), Herois de Pau Freixas (2010), Mercado de Futuros de Mercedes Álvarez (2011), Catalunya Über Alles de Ramon Térmens (2010), Lo mejor de mi de Roser Aguilar (2007) i Una pistola en cada mano de Cesc Gay (2012).

La Universitat de Massachussets destaca als directors catalans Bigas Luna, Ventura Pons i Isabel Coixet, i reivindica el llegat cinematogràfic, primer del realisme impulsat per Francesc Gelabert i el corrent fantàstic de Segundo de Chomón, després de l'Escola de Barcelona dels anys 60, quan, remarquen, el cinema català revifà després de les primeres dues dècades de dictadura franquista.

 

L'Estigma? al Sephardic Jewish Film Festival

Del 3 al 20 de març

L'Estigma? clausura la 17a edició del Festival de Cinema Jueu de Nova York i com a cloenda es fa una taula rodona en què participa el seu director Martí Sans

 

Món Petit inaugura ReelAbilities: NY Disabilities Film Festival

Del 6 a l'11 de març

La 6a edició del ReelAbilities:NY Disabilities Film Festival, dedicat a promoure i valorar les vides, històries i expressions artístiques de gent amb diverses discapacitats és inaugurat pel documental català Món Petit, dirigit per Marcel Barrena. La nit d'obertura del Festival protagonitzada per la guanyadora del Millor Documental als VI Premis Gaudí té lloc al JCC de Manhattan.

 

Stella Cadente al Sofia International Film Festival

Del 6 al 23 de març

La pel·lícula Stella cadente forma part de la secció oficial de la 18ena edició del Sofia International Film Festival. El film, escrit i dirigit per Lluís Miñarro i produit per Eddie Saeta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya tracta sobre la dificultat d'establir la bellesa i sobre la futilitat del poder.

 

Cinc produccions catalanes competeixen al Miami International Film Festival

Del 7 al 16 de març

El Miami International Film Festival, que se celebra del 7 al 16 de març, ha anunciat la seva programació amb la presència de cinc produccions catalanes dins de la competició. A la secció Knight de Cine Iberoamericà competeixenA la secció Knight de Cine Iberoamericà competeixen Tots volem el millor per ella, de Mar Coll (Escándalo Films) i Setè/Séptimo de Patxi Amezcua (Ikiru Films, Cepa Audiovisual, El Toro Pictures, K&S Films, Telecinco Cinema). A la categoria de Cinema 360º hi participa Zipi y Zape y el club de la canica dirigida per Oskar Santos (Zeta Cinema, Antena 3). Al concurs Lexus de Opera Prima Iberoamericana competeix Somos gente honrada (El Terrat, Persona Non Grata, Vaca Films), el film d'Alejandro Marzoa. Finalment, a l'apartat Reel Music trobem el documental dirigit per Franscesc Relea, Serrat y Sabina: el símbolo y el cuate (What's up Doc, Lastor Media).

 

10.000 KM a la Secció Oficial del South By Southwest (SXSW)

Del 7 al 16 de març

El primer llargmetratge del director català Carlos Marques-Marcet 10.000KM (Lastor Media i La Panda) és la única pel·lícula no nord-americana a la Secció Oficial del SXSW 2014, el festival més important de cinema independent als Estats Units i que té lloc a la ciutat d'Austin (Texas).

 

Una pistola en cada mano al Festival of New Spanish Cinema 2014

Del 9 de març al 3 d'abril

El festival itinerant New Spanish Cinema projecta Una pistola en cada mano de Cesc Gay (Imposible Films amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Canal + España i TVE) a diverses ciutats nord-americanes: el 27 de març a Chicago i el 4 d'abril a Washington DC.

 

Menú degustació s'estrena als cinemes d'Estats Units

El tercer llargmetratge de Roger Gual (Zentropa) continua amb la seva trajectòria internacional.

Durant el mesos de març i abril, aquesta comèdia romàntica rodada a la Costa Brava catalana viatja al Festival Viva Manchester (Regne Unit), al Festival de cinema Sonoma (EEUU) i a Rassegna di Cinema Catalano a Roma (Itàlia), després d'haver estat el film escollit per l'Ambaixada espanyola a Washington per parlar de la gastronomia local davant de destacats inversors internacionals.

Però serà el proper dia 18 d'abril quan el film s'estreni a les sales nord-americanes, començant per Los Angeles i Nova York, per estendre's més tard per la resta del territori. Magnolia Pictures és l'encarregada de la distribució del film als Estats Units i estan encantats de com el públic americà reacciona davant la projecció després de que es programés al prestigiós festival de Hamptons (Nova York) i a Hawaii.

 

Una pistola en cada mano al San Diego Film Festival

Del 13 al 23 de març

La 21a edició del San Diego Film Festival ha seleccionat el llargmetratge de Cesc Gay Una pistola en cada mano en la secció Spotlight Films del festival. Aquesta secció engloba diferents gèneres i gira al voltant de l'entreteniment que emfatitza la diversió i l'humor.

 

Història de la meva mort al MoMa

Del 19 al 30 de març

El darrer film d'Albert Serra Història de la meva mort es pot veure al Moma (Nova York) en el marc del Festival New Directors New Films.

 

Presència catalana a la 17a edició del Festival de Màlaga 

Del 21 al 29 de març

Aloft (No llores, vuela), el darrer film de la cineasta peruana Claudia Llosa és la pel·lícula inaugural de la 17a edició del Festival de Málaga. Cine Español. El film està produït per Arcadia Motion Pictures (Barcelona), Cry Fly Productions (Canadà), Manitoba AIE (Espanya), Noodles Production (França), Wanda Vision (Espanya) amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Canal + España i TVE.

Notícia sobre la presència catalana al Festival de Màlaga.

 

Projeccions internacionals de La plaga

La gran guanyadora dels VI Premis Gaudí segueix projectant-se a diferents racons del planeta. El film de Neus Ballús s'ha projectat durant aquest mes de març al Festival Hispánico de Cine y Cultura, Regensburg (Alemanya); al Festival Terra di Confine, Sardenya (Itàlia); al FIACID – Festival Iberoamericano de Cine Digital, Lima (Perú) i al Made in Catalonia Film Festival, Casal Català de Melbourne, Austràlia, Març 2014.

 

Tres produccions catalanes a competició oficial al Festival Internacional de Cinema de Guadalajara

Del 21 al 30 de març

A la categoria de documental hi participa el darrer film de Ventura Pons Ignasi M (Els Films de la Rambla) i Serrat y Sabina: el símbolo y el cuate, dirigit per Francesc Relea.

Per altra banda, a la secció de curtmetratges competeix La Gallina, de Manel Raga (Escándalo Films i La Foradada Films).

 

El Festival Made in Catalonia porta el cinema català a Austràlia

Del 14 al 16 de març

La 5a edició del Made in Catalonia Film Festival té lloc a Melbourne (Austràlia) i enguany és inaugurat per Tots volem el millor per a ella de Mar Coll. Al certamen s'hi projecta també La plaga, de Neus Ballús (El Kinògraf), Fènix 11·23 de Joel Joan i Sergi Lara i Fill de Caín, de Jesús Monllaó (Life & Pictures, Fosca Films, TVC).

 

 

PREMIS

9 de març: Albert Serra rep el Premi al millor director del FICUNAM 2014 (Mèxic) per Historia de la meva mort (Andergraun Films, Capricci Films i Televisió de Catalunya). 

11 de març: Premi especial del jurat a la millor actuació a David Verdaguer i Natalia Tena, per 10.000 KM de Carlos Marques-Marcet al SXSW, d'Austin. 

17 de març: Nora Navas guardonada amb el Premi a la millor interpretació al MIFF, Festival Internacional de Cinema de Miami.

23 de març: Ayer no termina nunca d'Isabel Coixet rep el el Gran Premi del Jurat al millor llargmetratge de ficció al Festival Internacional de Films de Dones de Créteil

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat