• Lectura de nominacions dels XIII Premis Gaudí

  Lectura de nominacions dels XIII Premis Gaudí

  L'actor Sergi López i l'actriu Aina Clotet seran els encarregats d'anunciar els finalistes. Llegir més
 • La gala dels XIII Premis Gaudí se celebrarà el 21 de març

  La gala dels XIII Premis Gaudí se celebrarà el 21 de març

  La Lectura de Nominacions tindrà lloc el 28 de gener a La Pedrera Llegir més
 • 60 produccions competiran als XIII Premis Gaudí

  60 produccions competiran als XIII Premis Gaudí

  32 llargs de ficció, 10 documentals, 4 pel·lícules per a televisió i 14 curtmetratges Llegir més
 • 1
 • 2
 • 3


El periodista i programador de cinema, va morir el divendres 1 de maig a París després de mesos de lluita contra el càncer

José María Riba, nascut a Barcelona, ha estat una peça fonamental pel reconeixement del cinema espanyol i català a França a través de la seva labor com a periodista, crític i programador de festivals. 

Va iniciar la seva carrera periodística als anys 70 en l'àmbit de la ràdio i la premsa escrita. Es va diplomar al Centre de Formation des Journalistes (CFJ) de París i va començar a treballar en mitjans francesos, com ara Radio France Internationale, el diari Libération o l'agència France Press, a banda de fer de corresponsal per a diverses revistes i diaris espanyols. Al costat d’Octavi Martí, va presentar des de París les sessions del canal Cine Classics als inicis de Canal+ entre 1988 i 2002, amb una gran vocació pedagògica.

A banda de la seva trajectòria en l'àmbit periodístic, Riba ha estat molt vinculat a la programació de festivals. Durant els anys 90 va ser seleccionador de films per a la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes i va col·laborar amb el festival francès com a informador de pel·lícules espanyoles i llatinoamericanes. Entre 1980 i el 2006 va tenir una gran vinculació amb el Festival de San Sebastián, formant part del comitè de programació i de direcció, exercint com a delegat a Llatinoamèrica, i impulsant activitats professionals com Cine en Construcción o Cine en Movimiento.

Riba va ser assessor de l'Acadèmia de Cinema Europeu, i va formar part dels comitès d'experts d'Euromed Cinéma i Europa Cinéma. El 2005 va co-fundar Espagnolas en París, un grup de professionals del cinema que buscava potenciar i promocionar el cinema espanyol a França, impulsant el festival de cinema Différent! i donant suport a moltes estrenes catalanes en territori francès. 


Fotografia: Academia de Cine Español.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat