Exportar ICS

'Metamorfosis' - Visions fantàstiques de Starewitch, Švankmajer i els germans Quay

Esdeveniment

Títol:
'Metamorfosis' - Visions fantàstiques de Starewitch, Švankmajer i els germans Quay
Quan:
Dic, 26. Març 2014 - Diu, 7. Setembre 2014
On:
Barcelona,
Categoria:
Agenda

Descripció de l'esdeveniment

metamorfosis

Metamorfosis presenta l’obra de quatre figures essencials del cinema d’animació: el pioner polonès (nascut a Rússia) i afincat a París Ladislas Starewitch (1882-1965), el mestre txec Jan Švankmajer (1934) i els bessons Quay (1947), nascuts a Pennsilvània i residents a Londres des de fa tres dècades. Tres filmografies singulars que, tot i així, tenen moltes coses en comú: un univers excèntric, d’entreson, en el qual conviuen la innocència, la crueltat, la voluptuositat, la màgia i la bogeria. Un paisatge inquietant, poètic i lúcid, de vegades grotesc i de vegades fantasmagòric, de personatges que estimen l’improductiu i fútil.

És un cinema de resistència contra les convencions narratives i impermeable a la higiene racionalitzadora que ha imposat la modernitat. Davant del món del que és adult i correcte, la imaginació de Starewitch, la provocació de Švankmajer i els personatges en eterna convalescència dels germans Quay es postulen com una invitació inesperada a la llibertat.

El cinema animat és l'art demiúrgica per excel·lència: la matèria pren vida, es transforma a les mans i la imaginació dels creadors. Si algú sap res de la vida secreta dels objectes són ells.

A l'exposició s'hi presenten també un nombre important de referents literaris, artístics i cinematogràfics que dibuixen les línies de filiació reivindicades pels artistes: el conte de fades, els relats de terror, el món dels somnis, els gabinets de curiositats, la ciència preil·lustrada, l'alquímia i l'il·lusionisme.

És la primera vegada que l'obra d'aquests quatre artistes es presenta en profunditat al nostre país, però el que suposa un veritable esdeveniment internacional és haver reunit en una mateixa proposta l'obra d'aquests animadors que mantenen entre si un diàleg explícit: els germans Quay es confessen admiradors de Jan Švankmajer i els tres gaudeixen de la companyia de Starewitch.

Amb motiu de l'exposició, s'editarà una publicació amb textos de Jordi Costa, Brian Dillon, Andrés Hispano, Carolina López, François Martin i Pascal Vimenet.

Per a més informació consulteu el web del CCCB.


Lloc

Lloc:
CCCB
Calle:
Carrer Montalegre, 5
Ciutat:
Barcelona

banner inscripcionsgaudi2020 webacc