Notícies

Presència i reconeixement del cinema català durant el mes d'abril

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, aquest mes d'abril.

 

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

 

Caimán Cuadernos de Cine i la SGAE projecten a la Sala Berlanga (Madrid) tres pel·lícules catalanes 

Del 2 al 14 d'abril

Durant el mes d'abril la crítica recupera algunes de les pel·lícules més valuoses del cinema espanyol del 2013 que hagin tingut poca distribució. Amb aquest objectiu, set crítics de cinema han fet la selecció dels films que es projecten a la Sala Berlanga (Madrid) entre els quals s'hi troben 2 de catalans:

Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll; The Juan Bushwick Diaries, de David Gutiérrez Camps.

Entre els seleccionats també destaquem A puerta fría, de l'acadèmic Xavi Puebla.

 

Al fossat i Maria y jo posen en marxa l'IberoDocs d'Edimburg

Del 3 al 6 d'abril

Filmhouse Cinema d'Edimburg acull un nou festival de documentals, l'IberoDocs, primera mostra de cultura llatinoamericana d'Escòcia, que neix amb la missió de convertir-se en un esdeveniment anual estable que "faciliti la comprensió de les migracions i estimuli la integració social i cultural". 

En aquesta primera edició del festival trobem dos documentals catalans:

 Al fossat de Ricardo Íscar, coproduït per Bausan Films, Televisió de Catalunya i el Màster de Documental de la UPF, així com Maria y jo dirigit per Félix Fernández de Castro, basat en el còmic de Miguel Gallardo i produït per Bausan Films S.L i Pelis Chulas S.L

 

10.000 Km al Dallas International Film Festival i al Crossing Europe Film Festival

10.000 Km, òpera prima de Carlos Marques-Marcet produïda per Lastor Media i La Panda es presenta a la secció Lationa Showcase del Dallas Inernational Film Festival. A finals d'abril també participa a la competició oficial del Crossing Europe Film Festival de Linz (Àustria), junt amb Family Tour de Liliana Torres produïda per Escándalo Film.

 

Història de la meva mort viatja a Dinamarca

Del 3 al 16 d'abril 

El festival danès CPH Pix Film Festival acull el darrer film d'Albert Serra Història de la meva mort (Andergraun Films, Capricci Films i Televisió de Catalunya) a la secció de Front Runners.

 

Títols catalans al Chicago Latino Film Festival

Del 3 al 17 d’abril

La 30a edició del Chicago Latino Film Festival inclou a la seva programació diverses produccions catalanes com, Fill de Caín, de Jesús Monllaó produïda per Life & Pictures, Fosca Films, Salto de Eje P.C, Televisió de Catalunya amb la participació de TVE, A film about kids and music: Sant Andreu Jazz Band, de Ramon Tort, produïda per Divinoconcepto amb la participació de Televisió de Catalunya, Somos gente honrada d'Alejandro Marzoa, produïda per Vaca Films Studio, Persona Non Grata Pictures i El Terrat de Produccions, TVE, amb la participació de Televisió de Catalunya i Canal+, ¿Quién mató a Bambi?, de Santi Amodeo, produïda per Rodar y Rodar Cine, amb la participació de TVE, Televisió de Catalunya i AXN, i el curtmetratge Mi papá es director de cine, de Germán Roda.

 

El Festival de Cinema d'Istanbul projecta tres produccions catalanes

Del 5 al 20 d'abril

Festival de Cinema d'Istanbul acull Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll (Escándalo Films i Televisió de Catalunya) competeix a la secció New Visions, dedicada a autors emergents; Història de la meva mort, d'Albert Serra es programa a la secció Mined Zona, que es fixa en pel·lícules desafiants i independents pel seu estil o forma i Enemy, de Denis Villeneuve (Roxbury Pictures, Quebec Inc, Mecanismo Films i Rhombus Media Enemy Inc) participa a la categoria Akbank Galas.

 

Mindscape a la 32a edició del Brussels International Fantastic Film Festival

 Del 8 al 20 d'abril

L'òpera prima de Jorge Dorado competeix a la Secció Oficial del Brussels International Fantastic Film Festival. Mindscape (Ombra Films, Roxbury Pictures, Antena 3 Films, The Safran Company) narra la història d'un home amb l'habilitat d'entrar a les memòries de les persones que s'ocupa del cas d'una adolescent brillant i problemàtica per determinar si ella és una sociòpata o víctima d'un trauma.

 

El somni dels herois viatja a París

10 d'abril

El documental de Jacobo Sucari es projecta al Colegio de España de París seguit d'una taula rodona en presència del director i coordinada per Rocío Alcalá (Universitat Paris-Sorbonne) sobre la militància de l'oposició a Espanya durant la transició en què participen Román Gubern (Universitat de Barcelona) i Xosé Prieto (Universitat Carlos III de Madrid).

L'activitat està organitzada pel Colegio de España de París en col·laboració amb el CRIMIC (Centre de Recherche Interdisciplinaires sur les Mondes Ibériques Contemporains) i el Centre d'Estudis Catalans de Paris-Sorbonne.

 

Stella Cadente viatja a l'Uruguai

Del 10 al 20 d'abril

El debut en la direcció de ficció de Lluís Miñarro Stella Cadente (Eddie Saeta) es projecta a la secció Largometratges Iberoamericanos del Festival Internacional d'Uruguai.

 

Estrena de Menú Degustació als EEUU

18 d'abril

El llargmetratge de Roger Gual Menú Degustació (Zentropa Spain, Televisió de Catalunya, Subotica Limited) es pot veure als cinemes dels Estats Units partir del 18 d'abril.

 

L'estigma? participa al XX Jewish Motifs International Film Festival de Varsòvia

El Festival Internacional Jewish Motifs Film Festival que té lloc al Kino Muranów de Varsòvia compta amb la presència del director català Martí Sans que entaularà un col·loqui amb el públic assistent a la projecció de L'estigma? el 26 d'abril en el marc del festival.

 

Projeccions internacionals de La plaga durant el mes d'abril

El primer llargmetratge de Neus Ballús La plaga (El Kinògraf) i gran triomfadora dels VI Premis Gaudí segueix la seva trajectòria internacional a l'International Women's Film Festival Dortmund de Colònia (Alemanya), al Festival de Cine Español de Nantes (França) i a la Biennale de Cine Español de Annecy (França).

 

El documental de Ventura Durall Bugarach al Festival de Cine Europeo de Puerto Rico i al Hot Docs de Canadà

El documental Bugarach (Nanouk Films, Televisió de Catalunya, Filmtank) viatja al Festival de Cine Europeo de Puerto Rico que té lloc del 3 al 9 d'abril i al Hot Docs Film Festival de Canadà, on participa a la secció International Spectrum.

La pel·lícula de Ventura Durall segueix diferents personatges de Bugarach, un poble tranquil del sud de França on comença a circular una notícia que dóna la volta al món: ''El 21 de desembre de 2012 s'acabarà el món tal com el coneixem, i Bugarach serà l'únic lloc del planeta que sobreviurà a l'Apocalipsi.'' A partir d'aquest moment neix un fabulós fenomen que es materialitza en l'arribada creixent de turistes, new agers, periodistes, comunes hippies, sectes, especuladors i tafaners. El preu de les cases es multiplica per quatre, molts veïns s'apunten al negoci del ''souvenir esotèric'' i el poble es divideix en dos: Els autòctons i els invasors.

 

Quatre produccions catalanes al Festival Hot Docs

Del 24 d'abril al 4 de maig

Festival Hot Docs que té lloc a Toronto és una de les cites internacionals més importants per al gènere documental. Els documentals catalans que hi participen enguany són: Bugarach, dirigit per Ventura Durall, competint a la secció International Spectrum; Sobre la marxa de Jordi Morató (La Termita Films, Universitat Pompeu Fabra) a la secció Next ; Demonstration, el documental col·lectiu encapçalat pel director Victor Kossakovsky junt amb els estudiants del Màster de Creació Documental de la Universitat Pompeu Fabra, es projecta a les Special Presentation i per últim, el curtmetratge El domador de peixos de Roger Gómez i Dani Resines (Cangrejo TV) participa a la secció Shorts.


 

PREMIS

8 d'abril: Descalç sobre la terra vermella, d'Oriol Ferrer (Minoria Absoluta, TVC, Raiz Produçoes, TVE, TV Brasil) i Vicenç Ferrer, el cel a la terra, d'Agustín Crespi (TVC, Visiona TV, Grupo Ganga Producciones SL, TVE) guardonades amb la Medalla d'Or Mundial a la categoria de mini sèrie i a la categoria de pel·lícula per a televisió respectivament als New York Festival International TV & Film Awards.

13 d'abril: Somos xente honrada, d'Alejandro Marzoa (La Vaca Films i El Terrat) ha estat la gran triomfadora dels XII Premis Mestre Mateo de l'Academia Galega do Audiovisual amb sis estatuetes per: Millor llargmetratge, Millor direcció, Millor guió (Miguel Ángel Blanca i Alejandro Marzoa), Millor actor protagonista (Miguel de Lira), Millor actor de repartiment (Ricardo de Barreiro) i Millor maquillatge i perruqueria (Susana Veira i Erea Pérez).

13 d'abril: La plaga, de Neus Ballús guardonada amb el Premi a Millor Opera Prima al Festival Internacional de Cinema de Dones de Colònia.

14 d'abril: La por, de Jordi Cadena rep el Premi del Jurat Jove i una menció especial del Jurat Jules Verne al Festival de Cinema Espanyol de Nantes.

14 d'abril: La plaga guardonada amb el Grand Prix a la 16a Biennal de Cinema Espanyol d'Annecy i Fènix 11-23, de Joel Joan i Sergi Lara, guardonada amb el Premi del Públic.

15 d'abril: La Por rep el Premi del Jurat Jove i una Menció del Jurat Jules Verne a la 24a edició del Festival de Cinema Espagnol de Nantes.

20 d'abril: La Por guardonada amb una Menció especial del Jurat Fipresci al Festival Cinematogràfic Internacional de l'Uruguai.

29 d'abril: Family Tour rep el Crossing Europe Award al Crossing Europe Film Festival de Linz, Austria.

27 d'abril: La Gallina guanya el Premi al Millor curtmetratge de Ficció al Festival Festimatge de Calella

29 d'abril: 10.000 Km guardonada amb el Crossing Europe Audience Award al Crossing Europe Film Festival de Linz, Austria.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat