Departament contra els abusos

Neix el Departament contra els abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques de Catalunya

L’Acadèmia impulsa un servei especialitzat d’atenció jurídica i psicològica a les víctimes d’abús o assetjament, pioner a l’Estat i entre les acadèmies europees

L’Acadèmia del Cinema Català ha creat un Departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, i de la Diputació de Barcelona, des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social. El primer servei d’aquestes característiques a l’Estat espanyol és també pioner en el context de les acadèmies europees, i treballarà a tres nivells: el de l’atenció jurídica i psicològica, el de la prevenció amb un protocol de bones praxis professionals i el de la recollida de dades amb un observatori de les violències masclistes en el context laboral i formatiu de l’audiovisual i les arts escèniques. Atenció jurídica i psicològica especialitzades

Atenció jurídica i psicològica especialitzades

L’assistència s’ofereix a qualsevol persona resident a Catalunya que hagi treballat o treballi en l’àmbit audiovisual o de les arts escèniques, en qualsevol dels seus departaments o oficis, i que hagi estat víctima d’assetjament o abús, incloent-hi assetjament sexual, abús de poder i humiliació per raó de gènere, orientació sexual, raça, religió o edat. S’acceptaran també denúncies anònimes, tant de víctimes com de testimonis, i casos en els quals els delictes hagin prescrit, atès que les víctimes d’abusos poden continuar requerint l’acompanyament en la reparació. En la prestació d’aquests serveis es garanteix la plena confidencialitat i l'actuació independent respecte de l’Acadèmia, que no intervindrà en cap moment del procés.

Després de la valoració i l’assessorament a les víctimes, a càrrec de l’advocada Carla Vall (impulsora del Departament juntament amb l’actriu i vocal de la Junta de l’Acadèmia Maria Molins) i la psicòloga Aina Troncoso, ambdues especialitzades en abusos, el departament les acompanyarà en el seu recorregut judicial i terapèutic a càrrec dels serveis assistencials públics o privats que pot tenir el seu cas, i vetllarà pel seu seguiment. Si s’escau, també connectarà a les víctimes amb teràpies grupals que contribueixin a la seva restauració. El nou departament es dotarà d’una línia telefònica i una adreça de correu electrònic per facilitar l’atenció, que acollirà les demandes i activarà els serveis previstos. 

El departament compta també amb la col·laboració del Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona, amb els quals es treballarà conjuntament en els casos que apuntin a institucions autonòmiques o entitats privades l’activitat de les quals tingui finançament públic (Síndic de Catalunya), així com a institucions municipals o escoles de la ciutat de Barcelona (Sindicatura de Barcelona). En aquesta línia l’Acadèmia és ja part del grup de treball sobre assetjament i abusos contra dones, infància i adolescència creat per la Sindicatura de Barcelona.

Bona praxis i prevenció

En l’àmbit de la prevenció ja es treballa en un protocol específic del sector audiovisual, on també participarà l’Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i l’Assemblea Feminista de Cultura, que serà públic i que abastarà tant l’àmbit formatiu com el laboral. L’elaboració del protocol es farà de la mà de les Conselleries d’Igualtat i Feminismes i de Cultura de la Generalitat de Catalunya, organismes amb les competències per implementar-lo. També s’establirà contacte amb la resta d’administracions competents per a la difusió del protocol als principals centres de formació en audiovisuals o arts escèniques de Catalunya. La prevenció també es fomentarà amb xerrades obertes per als professionals del sector audiovisual i cursos de formació específica per a professionals de la psicologia i l’educació social.

Observatori de les violències masclistes en el sector 

Aquest nou servei arriba després de la detecció d’aproximadament 150 casos d’abusos comesos en institucions públiques i privades del sector, comunicats a advocades, psicòlogues i periodistes. Tanmateix, es tracta d’una xifra aproximada, altament concentrada en l’àmbit formatiu i no segregada per gènere, orientació sexual, classe, origen ètnic o àmbit territorial, entre altres variables. A aquesta manca de dades, si li afegeix l'escassetat de denúncies, agreujada per la mancança d’atenció especialitzada en un procés emocional i jurídic complex, que fa que moltes víctimes no facin el pas i no arribin als jutjats ni el 10% d’aquests casos, una proporció inferior a la registrada al conjunt de la societat, xifrada en un 20%. Aquest context confirma la necessitat de creació del departament, que esdevindrà observatori de les violències masclistes per oferir informació d’una realitat invisibilitzada. També ha de servir per recollir les denúncies, anònimes o signades, exercides per persones que han estat testimonis de males praxis o d’abusos i assetjament a terceres persones.

Atenció telefònica els dimecres de 10h a 14h. Per whatsapp i/o email, resposta abans de 48h.
648 526 848 - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

bannerweb candidatesxiii