Notícies

Arriba la màgia dels inicis del 7è art a l’Academia Espanyola

La sala d’exposicions de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España, a Madrid, inaugura el 15 de març l’ exposició Ilusión y Movimiento. Los orígenes del Cinematógrafo, amb peces de la Col·lecció Josep M. Queraltó, produïda per l’Obra Social de CatalunyaCaixa, amb la destacada col·laboració de la Fundación Aula de Cine Colección Josep M. Queraltó així com la participació de Fundación Borau i Apuntolapospo.

L’exposició Ilusión y Movimiento: Los orígenes del Cinematógrafo, que romandrà a la seu de l'Acadèmia del cinema fins el 15 de maig, acosta al públic una part d'aquest món suggerent dels gadgets i objectes, autèntiques joies de la col·lecció Josep M. Queraltó, una de les col·leccions privades de cinema i audiovisual més importants d' Europa. Serà una mostra selecta de peces originals de les ombres xinesques europees, joguines òptiques, llanternes màgiques, cristalls transparents pintats a mà, les primeres plaques fotogràfiques en color dels germans Lumière, kinoras i tires còmiques. Tanmateix, podran contemplar-se un espectacular diorama que representa les noces d’Eugenia de Montijo amb l'emperador Napoleón III, un zootrop, un praxinoscopi-teatre, un visor estereoscòpic múltiple i com a colofó el cinematògraf Lumière de 1895 d’Eduardo Gimeno Correas que va filmar la La salida de misa de 12 de la Virgen del Pilar a Saragossa el 1899.

És un viatge des del començament de l'anomenat setè art fins a l'aparició del cinematógrafo, la càmera dissenyada per l'enginyer Jules Carpentier per als germans Lumière, que va permetre fer la primera projecció cinematogràfica de la història el 1896. Els visitants també tindran l'oportunitat de veure l'audiovisual que explica el funcionament d'algunes peces de l'exposició, una pantalla amb la tecnologia actual que permet l'espectador veure imatges des del principi del segle XX en tres dimensions sense la necessitat d’ulleres stereoscopiques i 11 projeccions també des del principi del segle passat, cineastas pioners com l'esmentat Eduardo Gimeno Correas, Segundo Chomón o Georges Meliès.

Després del recent èxit, a la 84 edició dels Oscar, per a pel·lícules com The Artist, de Michel Hazanavicius i La invenció d’Hugo, de Martin Scorsese, que són un homenatge als primers dies del cinema, l'exposició Ilusión y Movimiento: Los orígenes del Cinematógrafo es presenta com una excel·lent oportunitat per a descobrir en directe la màgia del naixement del setè art.

A la jornada inaugural, 15 de març de 2012, també es presentarà el primer catàleg-llibre bilingüe (castellà-anglès) Ilusión y Movimiento. De las sombras al film de 192 pàgines, editat per la Fundación Aula de Cine Colección Josep M. Queraltó. El llibre és una introducció a la història de la tècnica del cinema a través d'algunes de les joies de la col·lecció Josep M. Queraltó.

Aquesta exposició romandrà oberta al públic del 15 de març al 15 de maig, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 18 hores. Festius tancats. L'entrada és lliure i gratuita.

 

 

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat