Notícies

Mont-real dedica un Tapis Rouge al cinema català

La ciutat de Mont-real (Quebec) acollirà del 27 al 31 d’octubre, el festival Tapis Rouge au cinéma catalan el qual vol explorar les tendències de la producció contemporània catalana tot permetent al públic quebequés accedir a una vintena de films catalans produïts al llarg dels tres últims anys i a l’experiència de Josep Maria Forn, Ventura Pons i Maria Dolors Genovès, presents tots tres al festival.

Tapis Rouge au cinéma catalan s’inaugurarà el proper dimecres, dia 27 d’octubre, amb la première al Canadà del film “A la deriva” (nominat als Premis Gaudí per a la millor actriu: Maria Molins), amb  presència del seu director Ventura Pons. La projecció estarà precedida pel curtmetratge “Nena”, de Lluis Segura.
Els realitzadors Josep Maria Forn i Maria Dolors Genovès presentaran també els seus films “El coronel Macià” i “Adéu, Espanya?” respectivament.
Josep Maria Forn (Premi Gaudí per a tota la seva carrera) és un dels professionals més sòlids de la industria cinematogràfica catalana amb més de seixanta anys dedicats al cinema. Maria Dolors Genovès té una llarga experiència dirigint documentals, els quals molts d’ells són utilitzats avui dia com una font històrica.

Durant els cinc dies de festival, el públic quebequés podrà endinsar-se en la cinematografia catalana a partir de films (en versió original subtitulada al francès o a l’anglès) que compten ja amb una bona crítica entre el públic català i europeu. Així, també es presentaran “Tres dies amb la família” de Mar Coll, (Premi Gaudí 2010 pel millor film i millor direcció i Goya 2010 a la millor direcció novell); “Bucarest, la memòria perduda” d’Albert Solé (Premi Goya 2009 al millor documental  i Premi Gaudí 2009 al millor documental); “REC” de Jaume Balagueró i Paco Plaza; “Nocturna, la nit màgica” d’Adrià Garcia i Víctor Maldonado; el documental “Adéu, Espanya?” de Maria Dolors Genovès, una part del qual va ser rodat al Quebec.

A banda de les projeccions, els director catalans que assisteixen al Tapis Rouge tindran ocasió de compartir la seva visió i experiència sobre el cinema. Així, Ventura Pons i Josep Maria Forn oferiran una classe magistral als alumnes de l’Institut National de l’Image et du Son (INIS –institut que manté intercanvis amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya -ESCAC) i participaran en el fòrum de discussió “Petites cinématographies, grands écrans”, on debatran sobre la distribució de les pel·lícules i l’accés d’aquestes al públic.   


El Tapis Rouge au cinéma catalan és possible gràcies a l’ajut del Consell de les Arts i les Lletres del Quebec, Catalan Films, l’Institut Ramon Llull, el Govern de Catalunya pels Estats Units i Canadà, la Mediateca en estudis catalans de la Universitat de Mont-real i el Casal català del Quebec, entre altres.  
El festival tindrà lloc al cinema Beaubien de Mont-real, un dels de major carisma de tota la ciutat.

Per a més informació sobre el Tapis Rouge au cinéma catalan: www.cinetapisrouge.info                

***************************************************
Ciné Tapis Rouge és un organisme sense ànim de lucre, fundat el 2007, l’objectiu del qual és crear un intercanvi cinematogràfic amb un país estranger: d’una banda per a fer difondre el cinema independent quebequés fora de les seves fronteres i, en reciprocitat, acollir cinematografies d’altres indrets que sovint tenen dificultats per accedir al mercat quebequés.
Després d’una primera edició dedicada al cinema suís i una segona al belga, enguany s’interessa pel cinema català.

 

Descarregar cartell

Descarregar programa

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat