Notícies

C.Torrens triomfa a Som Cinema, aquest cop amb el thriller “Rhesus”

El llargmetratge Rhesus (2010), dirigit per Carles Torrens i protagonitzat entre altres per Tània Sàrrias i Jordi Cadellans, ha estat escollit com el guanyador de la Quarta Mostra de Cinema i Audiovisual Català, Som Cinema, que s’ha celebrat a Mollerussa del 18 al 23 d’octubre i en el qual concursaven 25 treballs (5 llargmetratges, 7 documentals i 13 curtmetratges). Val a dir que Torrens ja va guanyar aquest certamen en la seva segona edició amb la pel·lícula Plou a Barcelona  amb la qual també va acaparar una nominació com a millor TV movie als Premis Gaudí.  En aquest cas, Rhesus (que està coproduïda per TV3) és va pensar en el seu inici per ser una TV movie de dos capítols als que ara, per competir a Som Cinema, Torrens ha donat format de llargmetratge.

El jurat que ha atorgat aquest premi, dotat amb 6.000 euros, està format format per per Ignasi Juliachs (periodista i crític de cinema), Jesús Ramos Huete (escriptor i guionista), Antonio Boneu (director, guionista, escriptor i realitzador), Vicenta N’Dongo (actriu) i Mireia Ros (directora i actriu), la qual actua com a portaveu.

Pel que fa al millor documental, el mateix jurat ha escollit per majoria i ex aequo per endur-se els 2.500 euros del premi, que s’incrementa amb 500 euros més per utilitzar el català com a llengua vehicular, dos documentals. Un és Una carta per a l’Antonio, de Sarah Bernheim, la qual la directors i guionista fa una recerca personal a través d’arxius escrits i dels records de la seva àvia d’un nen que en acabar la Guerra Civil va arribar amb 11 anys a terres belgues procedent de Lleida. L’altre premiat ha estat Autostop al fons de la nit, de Miquel Àngel Raió, que fa un retrat d’un personatge una mica marcià que, amb un esforç de superació, aconsegueix convertir-se en cantautor.

Quant al millor curtmetratge, la tria del jurat s’ha decantat per Pablo (2009), de Nely Reguera, que ha obtingut els 2.000 euros amb que està dotat el premi. El jurat, format per Marga Prades, Miquel Ardèvol, Llorenç Bonet, Eugènia Soria, Esther Gatnau, Anton Not i Pep Guasch (tots ells designats per la revista cultural Revers Magazine), ha escollit aquest treball per ser l’únic treball que ha pogut transmetre amb economia de recursos una gran quantitat de reflexions. També en destaca la intel·ligència i l’enfocament amb el qual s’ha tractat un tema d’allò més conegut alhora que fa especial consideració a l’adequada utilització del ritme, els plànols i la cadència perfecta per general la dois necessària d’expectativa.

Pel que fa al concurs Som 3 minuts, el guanyador ha estat un grup d’alumnes d’ESO de l’institut Gili i Gaya de Lleida, amb un curt titulat Canvi de classe. En total, Som Cinema ha rebut mitja dotzena de produccions de tres minuts enregistrades amb suports diferents als de la càmera de vídeo en aquesta segona edició del concurs que té per objectiu potenciar el món de l’audiovisual. El premi consisteix en un val de 200 euros per gastar en qualsevol dels comerços adherits a Mollerussa Comercial i Cultural

La mostra es clou aquesta nit amb una cerimònia presentada per l’actriu Txe Arana, que tindrà com a eix central el lliurament de premis als títols escollits pels jurats com els millors de la secció oficial. L’acte començarà a les 9 del vespre al Teatre L’Amistat i comptarà amb la projecció especial de El aprendiz de hippy (Hastío) del cineasta local Ramon Monfà  i del curtmetratge Rumbo a peor, dirigit per Àlex Brendemühl, que serà homenatjat per la seva trajectòria per Som Cinema.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat