Notícies

L’acadèmica Carla Simón guanya el Premi Nacional de Cinematografia

L’entrega es farà en el marc del Festival de Sant Sebastià, que tindrà lloc del 22 al 30 de setembre

La directora, guionista i acadèmica Carla Simón, ha rebut el Premi Nacional de Cinematografia 2023, després que l’any passat el revés l’actriu Penélope Cruz. El guardó, dotat amb 30.000 euros, l’atorga el Ministeri de Cultura.

El jurat d’enguany ha volgut reconèixer a Carla Simón “per posicionar el cinema espanyol al panorama internacional amb l’obtenció de l’Ós d’Or per Alcarràs a la Berlinale, un dels festivals més prestigiosos a nivell mundial”.

També ha volgut fer èmfasi en la naturalitat i la precisió en la construcció d’històries en la pel·lícula, apuntant a problemàtiques socials existents i incorporant “la diversitat de llengües que caracteritzen i enriqueixen la nostra societat i la nostra cultura”. El veredicte afirma que la directora s’ha convertit en un referent i que forma part d'una nova generació de cineastes que ha aconseguit desenvolupar un cinema de qualitat i compromès amb el propi mitjà i la societat, aconseguint un públic global.

Així mateix, el jurat ha recalcat que Alcarràs ha estat protagonista de l’assistència a les sales de cinema “en un moment complicat després de la pandèmia de la Covid”. Després de guanyar l’Ós d’Or al Festival de Berlín, el film va aconseguir arribar a gairebé 400.000 espectadors i va permetre reobrir 14 cinemes a zones de Lleida i Tarragona. A més, Alcarràs va ser la pel·lícula escollida per l’Acadèmia de Cine per concursar els Oscars en representació d'Espanya, va aconseguir sis guardons a la XV edició dels Premis Gaudí i va estar nominada en diverses categories als Premis Goya 2023.

El jurat d’enguany ha estat presidit per Beatriz Navas Valdés, directora general de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), i com a vicepresident ha actuat Camilo Vázquez, subdirector general de Promoció i Relacions Internacionals de ICAA. Com a vocals han actuat Fernando Méndez-Leite, a proposta de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya; Ignacio López Muro, a proposta d'Autors Literaris de Mitjans Audiovisuals; Silvia García de Pé, a proposta de la Unió d'Actors i Actrius; Patricia Maria Roda, a proposta de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA); i Miriam Lorenzo, Gregorio Belinchón Yagüe i Koldo Zuazua Álvarez a proposta de ICAA.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat