Notícies

El cinema català premiat al Festival de Màlaga

20.000 espècies d'abelles s'alça com a film guanyador de la 26a edició

 Després de produccions guanyadores en darreres edicions de Màlaga com Estiu 1993, de Carla Simón, Les distàncies, Elena Trapé, o Els dies que vindran de Carlos Marques-Marcet, el cinema català torna a guanyar amb 20.000 espècies d’abelles, dirigida per Estíbaliz Urresola i coproduïda per l’acadèmica Valérie Delpierre (Inicia Films) i Gariza Films, que ha guanyat la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula, i la Biznaga de Plata a millor interpretació femenina secundària per la interpretació de Patricia López Arnaiz. El film narra la història d’una nena que no se sent identificada amb el gènere que se li ha atribuït en néixer. Las hijas, de Kattia G. Zúñiga, s’ha emportat la Biznaga d’Or a Millor pel·lícula iberoamericana.

Per la seva banda, l’acadèmica Elena Trapé, juntament amb Miguel Ibáñez Monroy, han rebut el guardó a Millor guió per Els encantats, una pel·lícula sobre l'impacte d'una ruptura amorosa sobre una mare encarnada per l’actriu Laia Costa.

En les categories interpretatives també destaquen les Biznagues per a María Vázquez, protagonista de Matria, coproduïda, entre d’altres, per les acadèmiques Mireia Graell (Ringo Media) i Maria Zamora (Elastica Filma), i per a Alberto Ammann, protagonista d’Upon Entry, produïda per l’acadèmica Alba Sotorra, i els acadèmics Carles Torras i Sergio Adrià (Zabriskie Films), entre d’altres. En la secció curtmetratges de ficció, la Biznaga de plata a millor interpretació masculina ha sigut per l’actor català Àlex Monner per Tormenta de Verano de Laura García.

En la Secció oficial de documentals, projectes catalans com el llargmetratge Remember my Name d’Elena Molina, i el curtmetratge Les més grans de Núria Ubach, Marta Codesido, Dubi Cano i Ulrika Andersson, s’han endut les Biznages de plata - Premi del públic. Així també, El bus de Sofia Reina i produït per Valérie Delpierre, ha rebut la Menció especial del jurat, i Marina Espinach ha sigut premiada amb la Biznaga de plata - Menció especial ‘Afirmant els drets de les dones’ a millor documental amb Women in the Studio.

El palmarès català es completa amb el director Dani Seguí Florit, qui ha guanyat el Premi del públic a millor curtmetratge de ficció per Diari d’un operador cinematogràfic, un retrat biogràfic del seu avi Tiago Florit, qui va ser operador cinematogràfic al Teatre Principal de Maó.

En la 26a edició del Festival de Màlaga s’han presentat altres produccions catalanes com Las buenas compañías, de l’acadèmica Sílvia Munt, que ha rebut el Premi del jurat jove de la UMA;  Sica, de Carla Subirana; o Unicorns, del Resident Àlex Lorca.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat