Notícies

Cinema català per quedar-se a casa


Aprofita aquests dies de confinament per recuperar les pel·lícules catalanes que encara no has pogut veure!

Des de l'Acadèmia del Cinema Català us hem preparat una cerca a les principals plataformes online que us ofereixen la possibilitat de veure algunes de les produccions catalanes guanyadores o nominades als Premis Gaudí dels darrers anys, per gaudir-les còmodament des del sofà. Preparats per una bona dosi de cinema català?

Filmin

La plataforma Filmin i la seva versió catalana FilminCAT ofereixen un canal especial dedicat als títols nominats i premiats als Premis Gaudí, on s'hi poden visionar en lloguer llargmetratges, curtmetratges i pel·lícules per a televisió, tant de ficció com documentals. Entre els títols ja disponibles hi trobem la guanyadora a la darrera edició Els dies que vindran de Carlos Marques-Marcet, i les nominades El viatge de la Marta (Staff Only) de Neus Ballús, 7 raons per fugir de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras. També et dóna l’oportunitat de veure el curtmetratge guanyador Suc de Síndria, d’Irene Moray, recuperar Mònica del Raval del flamant Gaudí d’Honor Francesc Betriu o descobrir l’univers de O que arde, d’Oliver Laxe.

La selecció és llarga i té joies amagades per a tots els gustos, com per exemple les protagonistes del palmarès de la VI i VII edició La plaga, de Neus Ballús, i 10.000 Km de Carlos Marques-Marcet, o la collita de documentals nominats el 2019: Petitet de Carles Bosch, I Hate New York de Gustavo Sánchez o Comandant Arian d’Alba Sotorra. Entre les estrenes dels propers dies anuncien la guanyadora del Gaudí a Millor direcció, guió i pel·lícula en llengua no catalana La hija de un ladrón de Belén Funes. 

Movistar+

Movistar+ també ofereix, sota catàleg de subscripcíó, algunes de les pel·lícules que s'han endut Gaudís en les darreres edicions, entre elles la collita quasi en ple de l’edició 2019: Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta; Les distàncies, d'Elena Trapé; Viaje al cuarto de una madre, el debut en la direcció de Celia Rico, amb Lola Dueñas i Anna Castillo, ambdues premiades XI Premis Gaudí com a protagonista femenina i actriu secundària respectivament; i Petra, de Jaime Rosales, una inquietant història protagonitzada per Bárbara Lennie, que li va valdre el seu segon Gaudí Oriol Pla, com a millor actor secundari. 

La plataforma de Movistar també us ofereix, entre d’altres, el documental guanyador d’aquesta edició El cuarto reino. El reino de los plásticosMemòries d'un home en pijama, guanyadora del Premi Gaudí a Millor pel·lícula d'animació el 2019.

Netflix

Pel que fa a Netflix, hi podem trobar, sota catàleg de subscripció, els títols nominats a la darrera edició dels Gaudí Elisa y Marcela, d'Isabel Coixet, amb Greta Fernández i Natalia de Molina, que va rebre 4 nominacions i es va endur el guardó a Millor direcció artística; i Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, nominada en 5 categories als Gaudí i guanyadora del premi a Millor so. També podem trobar-hi El Hoyo, que es va endur el Gaudí a Millors efectes visuals; La catedral del mar, dirigida per Jordi Frades, que en el format de TV movie va endur-se el Premi Gaudí a Millor pel·lícula per a televisió en aquesta darrera edició dels premis; i la multinominada i premiada en l'XI edició El fotógrafo de Mauthausen, dirigida per Mar Targarona i protagonitzada per Mario Casas. El catàleg de la plataforma permet també recuperar títols multiguardonats com són Incerta glòria, d'Agustí Villaronga, que va rebre 16 nominacions als X Premis Gaudí i es va endur un total de 6 guardons, entre ells a Millor protagonista femenina, per Núria Prims, i a Millor actor secundari per Oriol Pla; i La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, mereixedora del Gaudí a Millor pel·lícula, Millor guió i Millor protagonista femenina per Emma Suárez.

Amazon Prime Video

A la plataforma d'Amazon Prime Video es poden recuperar, sota catàleg de subscripció, dos dels títols protagonistes de la VIII edició dels Premis Gaudí: Truman, de Cesc Gay, que es va endur 6 premis, entre ells el de Millor pel·lícula en llengua no catalana, Millor direcció o Millor protagonista i secundari per Ricardo Darín i Javier Cámara respectivament; i Anacleto, de Javier Ruiz Caldera, adaptació del mític còmic de Vázquez, amb Imanol Arias i Quim Gutiérrez, que es va endur 12 nominacions i 4 premis a la VII edició dels Gaudí. També s'hi poden trobar Barcelona nit d'hivern, un dels primers llargmetratges de Dani de la Orden -director de la recent Litus-, ambdós nominats a Millor pel·lícula a les edicions VI i VIII dels Premis Gaudí respectivament i que també podem veure a la plataforma VOD d'Amazon.

TV3 a la carta

I pel que fa a TV3 a la carta, s'hi poden recuperar les principals pel·lícules per a televisió de la televisió pública catalana nominades als guardons, que fan un viatge a diversos moments de la història de Catalunya com Vida Privada dirigida per Sílvia Munt i basada en l'obra de Josep Maria de Sagarra, amb Aida Folch i Pablo Derqui; 13 dies d'octubre, de Carlos Marques-Marcet, que narra l'espera abans de ser jutjat del president de la Generalitat a l'exili, Lluís Companys, al Castell de Montjuïc; Ebre, del bressol a la batalla, de Román Parrado, que recrea la cruesa de la batalla de l'Ebre i la Quinta del Biberó; Cançó per a tu, d'Oriol Ferrer, que segueix una història d'amor des de la dècada dels 60 fins als anys 80 a Catalunya; i La llum d'Elna, dirigida per Sílvia Quer i ambientada als anys 40 al sud de França, a la Maternitat d'Elna, que acull dones embarassades que fugen de la Guerra Civil.

XALA!

Pel que fa a XALA!, la plataforma VOD de La Xarxa de Comunicació Local, ja està disponible La vida sense la Sara Amat, de Laura Jou. Nominada en les categories de fotografia i música original a la darrera edició dels Premis Gaudí, finalment es va endur el Gaudí a la Millor música original per Pau Vallé.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat