Notícies

La nova Junta directiva de Dones Visuals presenta els sis projectes cinematogràfics que participen de la primera edició de l’Acció Viver

dones visuals 

Un comitè d’expertes format per Nuria Villazán, Isa Campo, Coral Cruz, Marta Grau, Laia Manresa, Carla Subirana i Anna Petrus els ha seleccionat d’entre els 43 projectes presentats.

El passat dijous 1 de març, la recent escollida Junta directiva de Dones Visuals formada per Miriam Porté, Presidenta; Montse Majench, Vicepresidenta 1ª; Carla Subirana, Vicepresidenta 2ª; Carme Puche, Secretària; Laura Rubirola, Tresorera i les Vocals: Ingrid Guardiola, Neus Ballús, Serrana Torres, Carla Sospedra, Elisabet Dubé Ferré i Anna Petrus va brindar a La Bonne, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona, per l’inici del programa Acció Viver 2018.

 L’acte va comptar amb la presència de representants de les institucions que donen suport al Pla d’Acció de Dones Visuals, Francisco Vargas, Director de l’Àrea de l’Audiovisual de l’ICEC i Esteve Caramés, responsable de la Promoció de Culturals de l’ICUB així com de Juanjo Puigcorbé Diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Núria Ramon, Directora de l’Institut Català de les Dones, Patricia Sánchez, coordinadora de L’Alternativa Professionals, Amàlia Sancho, Secretaria de Cultura de l’AADPC, entre d’altres professionals del sector, sòcies i membres dels equips dels projectes seleccionats.

Míriam Porté, la presidenta de l’Associació de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals, Dones Visuals, va recordar que el Pla d’Acció ja havia començat amb l’Acció Curts i el Directori i va demanar a les institucions que continuïn donant suport al projecte, que vol afavorir la construcció d’una societat més igualitària fomentant la presència de les dones al sector audiovisual.

Carla Subirana i Anna Petrus, coordinadores de l’Acció Viver, van destacar la necessitat d’aquest tipus de programes, que es confirma amb el nombre de projectes presentats. Han dissenyat l’Acció Viver després d’estudiar diferents models de referència i de contrastar-ho amb les experiències de dones cineastes que han participat en altres programes d’acompanyament. Van presentar els sis projectes seleccionats, tres de ficció i tres de documental, i les seves autores:

Reencuentros, d’Isabel Gardela – guionista i directora - Ficció

Adiós a la ciudad, de Mireia Llinàs –directora - Ficció

Las niñas, de Pilar Palomero – guionista i directora - Ficció

Puerto deseado, de Diana Toucedo – guionista i directora - Documental

Aún no, de Núria Polo – guionista i directora - Documental

Alma, d’Elisabeth Prandi - guionista i directora – Documental

 Les dones seleccionades van aprofitar l’espai per fer un agraïment a Dones Visuals per la oportunitat que representa poder participar en aquest programa tan cuidat i fet a mida. Van animar-les a seguir treballant per la igualtat d’oportunitats.

 

 L’Acció Viver en detall

Es tracta d’un programa d’acompanyament i assessorament a projectes audiovisuals liderats per dones que té com a objectiu impulsar les carreres de noves professionals i refermar les trajectòries d’aquelles que ja tenen fins a dos llargmetratges estrenats.

 A través d’Acció Viver les participants faran créixer el seu projecte i trobaran les eines necessàries per fer-lo realitat i portar-lo a la gran pantalla. El programa està estructurat al voltant de dos retirs en un entorn de natura i una trobada professional a la ciutat.

 A partir del 4 de març les tutores Marta Grau i Laia Manresa faran el seguiment dels projectes i juntament amb les mentores de guió Coral Cruz i Isa Campo, marcaran el full de ruta a seguir al llarg dels cinc mesos de durada del programa, març-juliol 2018. Així mateix, les seleccionades rebran l’assessorament de les mentores de producció, Miriam Porté i Valérie Delpièrre i de direcció, Roser Aguilar i Mercedes Álvarez, destacades professionals de la indústria audiovisual catalana.

 Al primer retir, del 4 al 9 de març les cineastes seleccionades, guionistes i directores, conviuran a la Fundació La Plana amb les tutores i mentores, un espai cooperatiu que ofereix hostalatge i acompanyament a projectes culturals. Aquest espai de treball en format tancada ofereix l’ambient necessari per poder treballar de forma col·lectiva i alhora individualitzada respectant els diferents ritmes i les necessitats. A més, fomenta la creativitat i crea comunitat entre les cineastes.

 El retir té diversos objectius, per una banda, aposta per un acostament real entre mentores i participants que permeti crear el clima de confiança per poder aprofundir en l’anàlisi dels guions. Dones Visuals vol innovar en les maneres i formes de crear, així com en els espais de creació preconcebuts, oferint doncs, una altra manera de treballar que posa les persones, i en aquest cas les dones i la seva professió i professionalitat, al centre.

 

Dones Visuals, associació creada el maig de 2017, reuneix professionals del sector compromeses en defensar, promoure i fer efectiva la presència de la dona a l'audiovisual. Davant del fet que la presència de les dones a l'audiovisual està molt lluny de ser paritària, Dones Visuals impulsa un Pla d’Acció dissenyat amb l’objectiu de revertir aquesta situació de desigualtat històrica, prenent com a model el cas suec que ha demostrat que la igualtat d'oportunitats només s’assoleix amb accions concretes i decidides.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat