Notícies

Ventura Pons presenta el seu nou documental: "Universal i Faraona"

 pepe rubianes universal

El guionista, director i productor català Ventura Pons presenta el documental Universal i Faraona, que s'estrenarà el proper 19 de gener. 

El cineasta català Ventura Pons presenta el documental Universal i Faraona. Es tracta d'un documental que inclou fragments de la memòria de tres grans artistes: José Pérez "Ocaña" (Cantillana, 1947 - Sevilla, 1983), Javier Patricio "Gato" Pérez (Buenos Aires, 1950 - Caldes de Montbui, 1990) i Pepe Rubianes (Villagarcía de Arosa, 1947 - Barcelona, 2009), amb el temps convertits en icones que han fet la ciutat de Barcelona universal i faraona.

Notes del director:

Explicava Italo Calvino, al clàssic Per què llegir els clàssics, en un d’aquests textos de referència on parla sobre “l’oblit del futur”, una altra manera d’advertir-nos sobre el perill del conformisme.

“La memòria veritablement només té sentit – per als individus, les col·lectivitats, les civilitzacions – si manté al mateix temps l’empremta del passat i el projecte del futur, si permet fer sense oblidar el que es volia fer, esdevenir sense deixar de ser, ser sense deixar d’esdevenir”.

El meu cinquè documental, l’he configurat com un “film de films”, farcit de música, d’imatges rodades ara i moltes d’altres durant els darrers 40 anys. Tot plegat fragments de la memòria de tres grans artistes OCAÑA, GATO PÉREZ i PEPE RUBIANES que, sense cap dubte, creien i anunciaven la ciutat de Barcelona com UNIVERSAL i FARAONA.

L’he dividit en 5 capítols, encapçalats amb imatges de Carícies – 1997- i amb la meravellosa música de Carles Cases de Morir (o No) – 1998- , que ens acompanya fins al final donant un sentit que unifica la narració.

IGNASI MILLET conversa amb JESÚS PERÉZ OCAÑA, “SEVILLA”, el germà bessó , sindicalista i ácrata, que ha viscut la realitat catalana des de que va portar el seu germà fa 40 anys des d’Andalusia.

No únicament parlen d’en PEPE OCAÑA. Creuen memòries paral·leles, històries viscudes i una reflexió de la vida, figura i de l’art. Fets que han viscut intensament, tant l’Ignasi com els Ocaña. El Pare Laplana guarda, a la col·lecció d'art català del Museu de Montserrat, una Verge, mig catalana, mig andalusa, i també veiem les seves darreres obres acríliques desades a Cantillana.

CARLES FLAVIÀ, l’ex-capellà, mànager musical, comunicador excepcional, un dels activistes culturals barcelonins més grans de les darreres dècades, que ens va deixar al 2016, és a la barra del bar del Raval, després de la siesta, amb JAUME SISA, el cantant galàtic, que ens ha regalat cançons i espectacles inovidables durant molts anys. Remenen i furguen en les intimitats del seu amic de l’ànima, GATO PÉREZ

BENJAMÍN ESCORIZA, l’ex-cantant de Radio Tarifa, fa una versió aflemencada i personalíssima de “Sabor de barrio”. MONCHO i LOS MANOLOS, posen el seu art, estil i segell a “Ebrios de soledad” i “Rumba dels 60”. Cançons del Gato Pérez que ja són universals.

Els Gitanos de Gràcia són de festa en un pati interior de la Plaça del Raspall, ben bé al costat d’on el GATO va descobrir, en les seves rumbes catalanes, les arrels de la música popular. El científic Jaume Josa llegeix la carta de comiat adreçada al Gato. Les dues filles grans ensenyen a Pancho, el nét, els dibuixos del seu avi a Sant Julià de Vilatorrada.

PEPE RUBIANES viatja, amb la seva desbordant energia, per l’Àfrica negra, que tant estimava, on hi feia per als natius uns espectacles que després repetia anys i panys. Imatges que no s’han vist mai que ha guardat la seva germana Carmen i que sorprenen i commouen. I que donen molta alegria! Acaba amb el boletaire carregat de dubtes d’“El perquè de tot plegat”.

La memòria d’uns anys que, com explicava Italo Calvino, ens serveix contra el conformisme brutal.

Ventura Pons

Presentació de la pel·lícula

El proper dimarts 16 de gener a les 10:00h es projectarà la pel·lícula als Cinemes Texas de Barcelona, amb posterior roda de premsa a les 12:00 que comptarà amb l'assistència d'Ignasi Millet, Jesús Pérez Ocaña i del director Ventura Pons

Universal i Faraona també es presentarà a Madird el divendres 19 de gener, al Cineteca Matadero (Pza Legazpi 8 - Madrid).

Tràiler:

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat