Notícies

L'Acadèmia anuncia les pel·lícules candidates als X Premis Gaudí

 festa candidats

L’Acadèmia del Cinema Català dona la benvinguda als candidats i candidates amb una festa a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. 

Tret de sortida a la cursa pels X Premis Gaudí amb la Festa dels Candidats i Candidates a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, acompanyada d’acadèmics, equips de les pel·lícules aspirants i representants del sector cinematogràfic, ha fet públic els títols de les 58 pel·lícules que opten enguany als guardons, més les 7 produccions no catalanes en les quals han participat alguns dels nostres professionals.

El 30 de novembre arrencarà la primera volta de votacions dels acadèmics i el 28 de desembre es donaran a conèixer els nominats de les 22 categories dels Gaudí, en una lectura pública a la mateixa Fàbrica.

Els X Premis Gaudí en dades

De les 58 produccions que competiran enguany pel màxim reconeixement de l’Acadèmia, 21 són llargmetratges de ficció, 9 són documentals, 2 són pel·lícules d’animació, 6 són pel·lícules per a televisió, 10 són curtmetratges i 10 són pel·lícules europees. També hi opten els professionals catalans que intervenen en 7 pel·lícules de producció no catalana. Això fa un balanç total de 65 produccions inscrites als X Premis Gaudí.

D’aquests 21 llargmetratges de ficció, hi ha 8 pel·lícules en llengua catalana (Brava, Estiu 1993, Incerta glòria, La pel·lícula de la nostra vida, L'amant del silenci, Mil coses que faria per tu, Pàtria i Sabates grosses) i 13 en llengua no catalana (Abracadabra, Algo muy gordo, Inside, Julia Ist, La Librería, La Llamada, Musa, Nieve Negra, Proyecto Lázaro, Salvación, The girl from the song, Tierra Firme i Vivir y otras ficciones).

Les 9 pel·lícules documentals que opten als guardons són Barcelona Shoot, Clase Valiente (Classe valenta), Constructing Albert, Dream Songs, Empatía, Fantasía by Escribà, La Chana, Lesa Humanitat i Sasha).

Les 6 pel·lícules per a televisió són 1.000 maneres de menjar-se un ou, Amics per sempre, La llum d'Elna, Os fillos do sol, Pau, la força d'un silenci i Res no tornarà a ser com abans).

Els 10 curtmetratges són Cal fer el cor fort, Cucli, Cunetas, Elegía, La inútil, Les bones nenes, Los desheredados, Néboa, Parivara (una familia) i Sol Creixent.

Finalment, les 10 pel·lícules europees són Dunkerque, El otro lado de la esperanza, Frantz, La chica desconocida, La tortuga roja, Lady Macbeth, Los exámenes, Personal Shopper, Sieranevada i Toni Erdmann.

El talent català que participa als Gaudí, present en 7 pel·lícules (El guardián Invisible, El jugador de ajedrez, El Sistema Solar, La pell freda, Neckan, Red de libertad i Una mujer Fantástica), completa el balanç de la convocatòria.

De les 65 produccions inscrites, 21 tenen el català com a llengua original (8 llargmetratges, 2 documentals, 5 curtmetratges, 6 pel·lícules per a TV), 24 el castellà (12 llargmetratges, 7 documentals, 2 pel·lícules d'animació, 3 curtmetratges) i 10 l'anglès (10 llargmetratges). Altres llengues amb presència a les candidatures són el francès (Frantz, La chica desconocida), l'alemany (Julia Ist, Toni Erdmann), el romanès (Los exámenes, Sieranevada), el finlandès (El otro lado de la esperanza), el nepalès (Parivara) i el gallec (Néboa). També comptem amb la presència d'un llargmetratge en cinema mut (La tortuga roja).

15 pel·lícules candidates estan dirigides o co-dirigides per dones (15 directores en total): Roser Aguilar (Brava), Carla Simón (Estiu 1993), Elena Martín (Julia Ist), Isabel Coixet (La librería), Denise Castro (Salvación), Laura Collado (Constructing Albert), Lucija Stojevic (La Chana), Sílvia Quer (La llum d'Elna), Carol López (Res no tornarà a ser com abans), Maren Ade (Toni Erdmann), Alba Tejero (Elegía), Belén Funes (La inútil), Clara Roquet (Les bones nenes), Laura Ferrés (Los desheredados) i Claudia Costafreda (Néboa).

Comparativa Premis Gaudí (2014 – 2017)

Enguany s’ha reduït el nombre de produccions inscrites als Premis Gaudí, una caiguda més acusada en el cas dels documentals, que passen dels 19 títols de 2016 a 9 el 2017, i de les pel·lícules en llengua no catalana, que baixen de 22 a 13. En la categoria de pel·lícules per a televisió enguany hi participen 6 produccions (mantenint-se pràcticament estable respecte a l’any passat), i en la de curtmetratges s’han inscrit 52 produccions, que van ser considerades per una comissió de selecció professional, formada pels acadèmics Juanjo Giménez, Aina Clotet, Lluís Quilez, Agustí Argelich i Patricia Font.

Finalment, les 10 pel·lícules europees han estat valorades i seleccionades per una comissió formada per Francesc Vilallonga, Marla Jacarilla, Jordi Cadena i Pablo Sancho.

Candidats i candidates

Directors i directores de llargmetratges de ficció i pel·lícules per a televisió candidates als Premis com Roser Aguilar (Brava), Carla Simón (Estiu 1993), Agustí Villaronga (Incerta glòria), Enrique Baró (La pel·lícula de la nostra vida), Joan Frank Charansonnet (Pàtria), Ventura Pons (Sabates grosses), Javier Calvo (La llamada), Denise Castro (Salvación), Carlos Marques-Marcet (Tierra firme), Roman Parrado (Amics per sempre), Silvia Quer (La llum d’Elna) i Carol López (Res no tornarà a ser com abans) han passat pel photocall. Laura Collado (Constructing Albert), Agustí Vila (Dream Songs), Ed Antoja (Empatía), Xavier Atance (Fantasía by Escribà) i Lucija Stojevic (La Chana), directors dels documentals candidats, també s’han sumat a la Festa, així com els dels curts Cal fer el cor fort (Marc Caballero), Cunetas (Pau Teixidor), Elegía (Alba Tejero), La inútil (Belén Funes), Néboa (Claudia Costafreda) i Sol creixent (Guillem Manzanares).

Les actrius i actors candidats als X Premis Gaudí Núria Prims (Incerta glòria), Bruna Cusí (Incerta glòria i Estiu 1993), Francesc Garrido i Nao Albet (La pel·lícula de la nostra vida), Susanna Plana, Dani Bernabé, Ali El Aziz i Angels Bassas (Pàtria), Laura Weissmahr (Júlia Ist), Marina Botí i Ricard Balada (Salvación), Marc Clotet i Iris Valles (El jugador de ajedrez), Òscar Muñoz i Zoe Stein (Amics per sempre), Dolo Beltran, Andrés Herrera, Olalla Moreno, Andrew Tarbet i Carles Cruces (Res no tornarà a ser com abans) ens han acompanyat aquesta nit.

També hem comptat amb la presència dels productors d’algunes de les pel·lícules candidates, com Joan Bas (La Librería), Valérie Delpierre (Estiu 1993), Isona Passola (Incerta glòria), Tono Folguera (Tierra firme) i Oriol Marcos (Brava), entre d’altres.

Representants institucionals i del sector com Francisco Vargas, director de l’Àrea Audiovisual de l'ICEC, Camilo Tarrazón, President del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, Sergi Mateu, President de la Fundació d’AISGE, Ramon Muntaner, Director de la SGAE a la Zona Mediterrània, Raimon Masllorens, president de PROA, i Oriol Sala-Patau, cap de ficció i cinema de TVC, entre altres, ens han acompanyat aquesta nit.

La Festa dels Candidats i Candidates compta amb la col·laboració, a més del patrocinador oficial i amfitrió de la festa Estrella Damm, de La Grossa Loteria de Catalunya.

festa photocall

Agustí Villaronga (Incerta glòria), Carlos Marques-Marcet (Tierra Firme) i Carla Simon (Estiu 1993) a la Festa de Candidats i Candidates als X Premis Gaudí.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat