Notícies

Presència i reconeixement del cinema català els mesos de maig i juny

 Presència maig juny 2017

Els mesos de primavera han vingut acompanyats de molta presència i reconeixement del cinema català arreu.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

8 produccions catalanes en la competició nacional de Documenta Madrid
4 al 14 de maig

El Festival Internacional de Documentales de Madrid (Documenta), ha seleccionat un total de 8 produccions catalanes en la competició nacional del certamen.

Pel que fa als llargmetratges documentals hi trobem: Adentro de Pau Coll Sánchez (RUIDO Photo), Ala-Kachuu dirigit i produït per Roser Corella i La película de nuestra vida d'Enrique Baró Ubach produït per All I Need Is Money.

D’altra banda, els curtmetratges documentals seleccionats són: Dies de Festa dirigit per Clara Martínez i produït per Alejandro Lázaro i Clara Martínez, 25 Cines/Seg dirigit per Luis Macías i produït per Secuencia Cero Films, Kafeneio dirigit i produït per Nuria Giménez Lorang, Cucli de Xavier Marrades (Xavier Marrades i Nanouk Films) i Cabeza de orquídea de Violeta Blasco, Germán López, Carlotta Napolitano, Angélica Sánchez y Claudia Zegarra, produït per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

Presència catalana al Festival de Cannes
17 al 28 de maig

El curtmetratge Los desheredados, dirigit per Laura Ferrés i produït per Inicia Films, forma part de la secció paral·lela del Festival de Cannes, la Semaine de la Critique, que es centra en el descobriment de joves talents que dirigeixen la seva primera o segona obra.

A més, el film de Victor Erice El sol del membrillo, restaurat per la Filmoteca de Catalunya, es projecta a la secció Cannes Clàssics.

D’altra banda, en el marc del Marché du Film, 8 títols catalans es projecten davant compradors internacionals: Una mujer fantàstica de Sebastián Leilo (Setembro Cine, Fabula, Koplizen Film, Muchas gracias, Participant Media), Black Hollow Cage de Sadrac González-Perellón (Assallam), Brava de Roser Aguilar (Setmàgic Audiovisual, Televisió de Catalunya, Iberrota Films, TV On Producciones), Nadie nos mira de Julia Solomonof (Miss Wasabi Films, Aleph Motion Pictures, Cepa Audiovisual, Epicentre Films, La Panda, Mad Love Film Factory, Perdomo Productions, Taiga Films, Travesia Producciones), Pàtria.La llegenda de Otger de Cataló i els 9 barons de la fama de Joan Frank Charansonnet (Dejavu Films), Estiu 1993 de Carla Simón (Inicia Films, Avalon), Incerta glòria d'Agustí Villaronga (Massa d'Or Produccions, Televisió de Catalunya, Urresti Producciones), Sólo se vive una vez de Federico Cuevas (A Contracorriente Films, Bowfinger International Pictures, MyS Produccion, Quexito Films, Telefe).

També trobem presència catalana a la secció Goes to Cannes del mercat on els festivals més prestigiosos presenten una selecció de treballs work in progress en cerca de distribuïdors o sales agents. Així, el llargmetratge d'animació Memorias de un hombre en pijama de Carlos Fernández (Dream Team Concept, Lady Big Films, TVE) es presentarà a la secció Annecy Goes to Cannes. Mentre que el llargmetratge de ficció Once Upon a Time in Jerusalem de David Muñoz i Adrián Cardona serà presentat a la secció Frontieres goes to Cannes.

Font: Catalan Films & TV

 

Tres produccions catalanes al Seattle Film Festival
18 de maig a l’11 de juny

A la secció Films4families del Seattle Film Festival hi trobem Zipi y Zape y la Isla del Capitán d'Oskar Santos (Zeta Cinema, Atresmedia Cine, Kowalski Films, Mod Producciones). D’altra banda, la secció dedicada als curtmetratges inclou dues produccions catalanes. A subsecció ¡Tapas! hi trobem Cavalls Morts de Marc Riba i Anna Solanas (I+G Stop Motion). I a POV trobem A la deriva de Cyprien Clément-Delmas (Apeman Studio, Fabian & Fred, Koro Films, ESCAC Films).

 

Quatre produccions catalanes al Cartoon 360 de Barcelona
29 al 31 de maig

Els projectes catalans seleccionats són Black is Beltza, llargmetratge produït per Talka Records i Setmagic Audiovisual; Emmy & Gooroo, sèrie de televisió produïda per Tomavistas i Left Pocket; Under the sofa, sèrie produïda per Teidees i The Cuddly Farm, produïda per DDM Visual.

 

El Festival d'animació d'Annecy compta amb quatre produccions catalanes 
12 al 17 de juny

El Festival d'animació d'Annecy ha seleccionat dues produccions catalanes a la secció de llargmetratges fora de competició. Es tracta de Tadeo Jones 2. El secret del rei Mides, d'Enrique Gato (Ikiru Films, 4 Cats Pictures, Telefonica Studios, Telecinco Cinema, Tadeo Jones y el Secreto Del Rey Midas AIE, Lightbox Animation Studios) i Deep de Julio Soto Durpide (The Thinklab Media,The Kraken Films, Grid Animation, Silver Reel).
Per la seva banda, el mercat d'animació MIFA comptarà amb una important participació catalana. Més de 30 empreses catalanes hi seran presents i dos projectes catalans han estat seleccionats per participar als MIFA Pitches transmedia: Mironins de Celia Rico i Mikel Mas (Cornelius Films, Wuji House, Grupa Smacznego Spk, Peekaboo Animatio) i Dinogames de Carlos Fernández de Vigo i Lorena Ares (Dream Team Concep).

 

La Xirgu al 57è Festival de Televisió de Monte-Carlo
16 al 20 de juny

La Xirgu dirigida per Sílvia Quer (Distinto Films, Televisió de Catalunya, Tito Clint i Zenit TV), és candidata a la Millor ficció i també al premi a la Millor actriu per Laia Marull del Festival de Televisió de Monte-Carlo, un dels festivals de televisió internacionals més importants del món.

 

31 produccions catalanes al festival DocsBarcelona
22 al 28 de maig

El Festival de Documentals de la ciutat de Barcelona compta en la seva 20ª edició amb 31 produccions catalanes i 12 projectes seleccionats per les activitats d’indústria que es desenvolupen al mercat.

Pel que fa a la Secció Oficial - Panorama hi trobem el llargmetratge Grab and Run dirigit per Roser Corella i produït per Moving Mountains Films. A la també Secció Oficial – Latitud hi ha 4 produccions catalanes. Desde que bailas d’Álvaro Torrelli i Beatriz Osorno, produïda per ESCAC Films, Al otro lado del muro de Pau Ortiz (Intactes, Bambú Audiovisual), Classe valenta de Victor Alonso Berbel produït per Compacto, Fractal 7 i Universitat Pompeu Fabra, i Sasha de Fèlix Colomer (ESCAC Films).

A la Secció Especial, fora de competició, hi trobem Les 7 vides d’Eduard Toda de Manuel Vinuesa, Toni Orensanz i Ramon Masip (Videoproducions Mabs SLU).

A la secció Doc 4 Teens trobem Astral de Jordi Évole (Producciones del barrio) i Refugi Dresden de Xuban Inxaustegui (DSS2016, Mediapro).

A la secció DOC-U, dedicada a la producció documental universitària de Catalunya, hi participen documentals de les diferents universitats catalanes. De la Universitat Pompeu Fabra, Gezurra, una historia de brujas d’Eduardo Pèlach Alonso, No por su cante d’Alba Gómez i Margarites d’Anna Valentí; de la Universitat Ramon Llull, 9 veranos de laia Canadell i Mamá, siempre de Dana Natera; de la Universitat Autònoma de Barcelona amb Perdent el sud de Judit Sabaté i Aleix Berto; de la Universitat de Barcelona, Lugus d’Andrea Díaz i Eterna promesa de Marco Emiliani; i de l’EMAV amb Viral de Ian Grau.

Com a novetat de l'edició d'enguany, es presenta la secció especial Catalan ShortDocs promoguda pel Pro-Docs. En total es projecten 13 curtmetratges: Terra frágil de Carles Brugueras, Rose Kowalski, Judith Miralles, Eva Noguer, Anna Basagaña (Polar Star Films); Take me to the moon d'Enric Ribes i Oriol Martínez (La Lupa Produccions Audiovisuals); El cerco de Ricardo Íscar (Paral·lel 40, UPF, CECC); Si jo tingués una vaca de Norma Nebot (Boogaloo Films); Paral·lel 10 d’Andrés Duque (Andrés Duque); Odysseus Gambit d’Àlex Lora (Inicia Films); El somriure amagat de Ventura Durall (Nanouk Films); 101 de Lluís Miñarro (Eddie Saeta); Godka Cirka, un forat al cel d’Àlex Lora i Antonio Tibaldi (Inicia Films); Puño y metal de Víctor Alonso (UPF); Notes From Sometime, Later, Maybe de Roger Gómez i Dani Resines (El Cangrejo); L’equip petit de Roger Gómez i Dani Resines (El Cangrejo) i Con Sandra de Raúl Cuevas (Nanouk Films).

 

PREMIS I RECONEIXEMENT

Carla Simón guardonada com a Millor Directora al Festival BAFICI de Buenos Aires
19 al 30 d’abril

La catalana Carla Simón obté el premi a Millor directora per Estiu 1993 al Festival de Cine de la ciudad de Buenos Aires (BAFICI).

 

El curtmetratge Mi maleta, premiat al Festival Internacional Gines en Corto de Sevilla
20 al 23 d’abril

El curtmetratge Mi maleta dirigit per Cristina L. Justribó i coproduït per Bat a Bat i A pena films, rep la Menció Especial del Jurat al Festival Internacional Gines en Corto (Sevilla).

 

El documental Adentro premiat al Documenta Madrid
4 al 14 de maig

El llargmetratge Adentro dirigit per Pau Coll i produït per RUIDO Photo rep el Premi Movistar+ al Millor Llargmetratge Iberoamericà al Festival Documenta de Madrid.

 

El curtmetratge Els Desheretats premiat a Cannes
17 al 28 de maig

El curt català Els Desheretats, dirigit per Laura Ferrés, obté el premi a millor curtmetratge de la Semaine de la Critique 2017 al Festival de Cannes.

 

Sis pel·lícules catalanes nominades als Premis Platino 2017
22 de juliol

Els Premis Platino de cinema iberoamericà que es celebren el proper 22 de juliol a Madrid han anunciat les nominacions d'enguany entre les quals s'hi troben sis produccions catalanes. La coproducció argentina i catalana El ciudadano ilustre, dirigida per Mariano Cohn i Gastón Dupart i produïda per A Contracorriente Films, Televisión Abierta, Magma Cine i Arco libre està nominada a les categories de Millor Pel·lícula Iberoamericana, Millor Direcció, Millor Guió per Andrés Duprat i Millor Interpretació Masculina per Óscar Martínez.

El hombre de las mil caras d'Alberto Rodríguez (Zeta Cinema, Atresmedia Cine, Atípica Films i Sacromonte), està nominada en quatre categories: a Millor Pel·lícula Iberoamericana, a Millor Guió per Alberto Rogríguez i Rafael Cobos, a la categoria de Millor Interpretació Masculina on hi està nominat l'acadèmic Eduard Fernández.

Neruda, coproducció catalana, xilena i argentina (Setembro Cine, AZ Films, Fabula i Funny Ballons), està nominada a les categories de Millor Pel·lícula Iberoamericana, Millor Direcció per Pablo Larraín, Millor Guió per Guillermo Calderón, Millor Música Original per Federico Jusid i Millor Interpretació Masculina per Luis Gnecco.

La pel·lícula catalana Un monstruo viene a verme, de l'acadèmic Juan Antonio Bayona (Películas La Trini, A Monster Calls, A.I.E., Apaches Entertainment i Telecinco Cinema) està nominada a Millor Direcció, Millor Música Original per Fernando Velázquez, Millor Direcció de Muntatge pels acadèmics Bernat Vilaplana i Jaume Martí, Millor Direcció d'Art per Eugenio Caballero, Millor Direcció de Fotografia per Óscar Faura, Millor Direcció de So per Peter Glossop i els acadèmics Oriol Tarragó i Marc Orts. Per últim, el film de Bayona està també nominat a la categoria al Premi Platino al Cine i l'Educació en Valors.

La mort de Louis XIV (Andergraun Films, Capricci Films i Rosa Filmes) dirigida per Albert Serra ha rebut la nominació de Millor Direcció d'Art pel membre de l'ACC Sebastian Vogler.

Per últim, la pel·lícula d'animació Ozzy, dirigida per Nacho La Casa i Alberto Rodríguez i produïda per Arcadia Motion Pictures, BD Animation, Capitán Araña, Pachaman AIE i Tangent Animation, està nominada a la categoria de Millor Pel·lícula d'Animació.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat