Notícies

Homenatge al guionista i realitzador Joan Potau

no respires el amor esta en el aire

La Filmoteca de Catalunya organitza dimecres 8 de març a les 20h. una sessió especial en memòria de Joan Potau, actor, guionista i director de cinema i televisió barceloní mort el febrer del 2015.

El barceloní va ser guionista de directors com Suárez, Berlanga, Uribe o Coixet.

Durant l'homenatge es projectarà No respires, el amor está en el aire (1999), una comèdia sentimental rodada al barri de la Barcelona. La sessió serà presentada per la directora Isabel Coixet, de qui va ser guionista, i l’actriu Carme Elias, amb qui Potau havia estat casat.

Joan Potau (Barcelona, 1945-2015) es va formar a l’Institut del Teatre i va començar escrivint còmics i treballant a l’espai teatral Saló Diana amb Mario Gas. Amant del cinema des de ben aviat perquè l’evadia d’”una realitat mitja-baixa poc estimulant”, la seva carrera va basar-se sobretot en l’escriptura de guions per a televisió (Periodistas, La mujer de tu vida o El comisario) i de cinema, amb films com Epílogo (Gonzalo Suárez, 1984), de, Barrios altos (José Luis García Berlanga, 1987), Historias de la puta mili (Manuel Esteban, 1994) o Código natural (Vicente Pérez Herrrero, 2000). Potau, amb un gran sentit de l’humor i “poc amant de la realitat”, també va ser el guionista d’Imanol Uribe a El rey pasmado (1992), que va rebre el Goya pel millor guió adaptat, i a Bwana (1996), Concha de Oro a San Sebastián. Amb la cineasta Isabel Coixet va col·laborar escrivint el guió del seu tercer film, A los que aman (1998), i havia fet d’actor al seu primer film, Massa vell per morir jove (1989). L’any 2009 Potau participaria novament com a actor, en el que seria el seu últim paper, al film Mapa de los sonidos de Tokyo de la directora catalana.

Tot i que els guions van representar el gruix de la seva carrera, Potau també va dirigir algunes pel·lícules, i el dimecres 8  es podrà veure a la Filmoteca el seu debut darrere les càmeres. No respires, el amor está en el aire (1999) és una comèdia sentimental, situada a la Barceloneta, sobre la relació d’amistat que neix entre dos homes de diferent classe social arran dels seus intents de suïcidi frustrats. Presentaran la sessió la seva amiga Isabel Coixet i la seva ex-dona Carme Elias. També va realitzar els films San Bernardo (2000) i Manolito Gafotas en ¡Mola ser jefe!, adaptació de la popular novel·la d’Elvira Lindo.

Més informació: www.filmoteca.cat

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat