Notícies

Comunicat de l'Acadèmia del Cinema Català sobre l'acusació de plagi d'un vídeo de la gala dels IX Premis Gaudí

premisgaudi

Davant l’acusació de plagi del curt Puerta a puerta pel vídeo El porta a porta de Bruno Oro, inclòs ahir a la gala dels IX Premis Gaudí, l’Acadèmia del Cinema Català manifesta que en cap cas ha fet servir les idees del cineasta Javier Giner com a inspiració per aquesta peça en la qual Bruno Oro, presentador de la cerimònia, intenta vendre les bondats del cinema català picant les portes d’un edifici, i rebent una freda resposta per part dels veïns.

El guió d’una gala de premis, d’aquesta nostra i de les que es fan arreu del món, es nodreix de nombroses referències. Aquesta idea en concret no és patrimoni del cineasta Javier Giner, que transmet un missatge diferent: els estrangers valoren el cinema espanyol més que els espanyols. Nosaltres posem sobre la taula els tòpics associats a la nostra cinematografia per riure'ns de nosaltres mateixos, i els fem emergir per la boca de la gent amb un “porta a porta”. 'El porta a porta de Bruno Oro' se'n riu del mort i de qui el vetlla.

L'equip de guionistes de la gala, que ha treballat en alguns dels programes d'humor de més èxit a Catalunya i Espanya (Polònia, Crackòvia, Buenafuente i Homo Zapping, entre d'altres), mai ha patit una polèmica d'aquestes característiques. "Com a professionals són molt conscients del valor de les idees originals i mai se'ns acudiria copiar un altre guionista. Lamentem la coincidència absolutament fortuïta. Els sketchos parteixen d'un plantejament similar i, com és lògic, si haguessin conegut el curt anterior no hauriem apostat per aquesta idea. Així com tampoc coneixiem l'existència del curtmetratge el director, els actors i l'equip técnic del gag. Els creatius de la gala són els últims interessats en enterbolir l'èxit d'una gala rodona", manifesten els guionistes de la cerimònia.

Un 14,1% de quota de pantalla

La gala, una producció de l’Acadèmia del Cinema Català, Santa Mandra Produccions i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va conquerir 371.000 espectadors, un 14,1% de quota de pantalla. Esdevé així una de les més vistes en la història d’aquests guardons. Els espectadors la poden recuperar aquesta nit en l’emissió en diferit que en farà BTV a les 22h.

Demà dimarts, 31 de gener, a les 13h, els guardonats dels IX Premis Gaudí seran rebuts pel president de la Generalitat i el conseller de Cultura, en acte oficial al Palau de la Generalitat. Dijous 2 de febrer a les 21.30h. Josep Maria Pou, Gaudí d’Honor, serà homenatjat a la Filmoteca de Catalunya, amb la projecció d’un film estretament lligat a la seva trajectòria: 42nd street (El carrer 42).

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat