Notícies

Tret de sortida de la campanya promocional dels IX Premis Gaudí

gaudi espot

L’espot s’emetrà a la graella de Televisió de Catalunya, als 57 cinemes associats al Gremi i a les pantalles de TMB fins a la celebració de la gala dels IX Premis Gaudí, el 29 de gener.

La campanya promocional de la gala dels IX Premis Gaudí, la gran nit del cinema català, arrenca aquesta setmana. A partir d’avui, 13 de gener, es podrà veure abans de cada sessió en les 57 sales, 484 pantalles, adherides al Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya; a partir de diumenge 15 de gener serà a l’espai públic, amb passis diaris al canal MouTV de TMB, i el dilluns 23 de gener s’incorpora a la graella de Televisió de Catalunya.

Paral·lelament, gràcies a l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona, Estrella Damm i La Vanguardia, el mateix dia 15 es penjaran 300 banderoles als carrers de Barcelona, Aragó, Berlín, Passeig Colom, Rosselló, Viladomat, Sardenya, Travessera de Gràcia, Avinguda Meridiana i Carretera de Sants, on penjaran fins el dia 30 amb una imatge de Bruno Oro fotografiat per David Ruano durant el rodatge de l’espot.

L’espot i les set càpsules que l’han precedit la darrera setmana a les xarxes socials són una producció de l’Acadèmia del Cinema Català i Santa Mandra Produccions, dirigida per Lluís Danés, director artístic de la cerimònia de lliurament dels guardons. “L'espot i la gala respiren el mateix esperit i juguen amb la metàfora del foc i el ressorgir de les cendres, amb sentit de l'humor però amb un missatge reivindicatiu. Molta gent de la cultura està cremada i ho està passant malament, i d'alguna manera volíem representar-ho amb un espai que evoca un antic cinema, construït amb cartells vells. No estem en el millor moment, però hem tingut un passat gloriós i podem tenir un futur ple de llum. Com el Fènix, podem renéixer de les nostres cendres per projectar-nos cap al futur”, explica Danés.

El vídeo inclou cameos de les actrius Aina Clotet, Montserrat Carulla, Itziar Castro i Bruna Cusí i dels actors Oriol Pla, Miki Esparbé, Roger Casamajor, Francesc Colomer, Marcel Borràs, Àlex Monner, Ferran Rañé i Bruno Oro. També hi participen el director Albert Serra, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola i Ton Roca Danés en el paper de Tomás de la pel·lícula El orfanato.

En un any especialment difícil per al cinema del país i amb la xifra de produccions candidates en català més baixa de la història dels premis, l’Acadèmia fica el dit a la nafra amb un espot reivindicatiu i coral que planta cara als tòpics sobre el cinema fet a casa nostra. Danés va crear per al rodatge el passat mes de desembre a l’antic escorxador d’Arenys de Mar una escenografia que evoca un magatzem cremat, amb cartells de pel·lícules catalanes que provenen de l’Arxiu Lluís Benejam socarrimats a les parets, sobre un terra de fulles seques. Seguint el guió de Pau Escribano i Oriol Jara, els seus carismàtics protagonistes reneixen de les cendres, fumejant i recordant temes que preocupen molt als professionals del sector, com la precarietat laboral, la pirateria, l’IVA cultural o les xifres de públic de la nostra cinematografia.

“Que teníem la moral molt baixa i l’IVA molt alt. Que la meitat del sector no es guanya la vida i l’altra meitat malviu. Que no tenim passat, present, ni futur. Però s’equivocaven”, diuen. El vídeo conclou amb un brot d’esperança: “de les cendres, se’n poden fer diamants”, afirma Bruno Oro, mestre de cerimònies de la gran nit del cinema català, amb un resplendent Gaudí a la mà.

Espot IX Premis Gaudí

Crèdits del vídeo promocional IX Premis Gaudí

Amb Marcel Borràs, Montserrat Carulla, Roger Casamajor, Itziar Castro, Aina Clotet, Francesc Colomer, Bruna Cusí, Miki Esparbé, Àlex Monner, Isona Passola, Oriol Pla, Ferran Rañé, Ton Roca, Albert Serra i Bruno Oro
Director: Lluís Danés
Guionistes: Pau Escribano i Oriol Jara
Productors executius: Lluís Danés i Sandra Danés
Direcció de producció: Ignasi Termes, Sandra Danés, Sara Tibau
Directora de fotografia: Anna Molins
Foquista: Iván Buñuel
Sonidista: Jordi Solans
Ajudant de càmera i edició: Marc Mitjà
Maquillatge i estilisme: Laura Pérez
Art i decoració: Laura Galofré
Vestuari: Mariona Mas i Aina Terrés
Cap elèctrics: Xavi Aregall
Elèctrics: Judit Sauzar, Jaume Muntada
Transports: Pere Margall, Avtalex
Auxiliars de producció: Clàudia Clofent, Maria Sintas
Música: Xavier Lloses
Foto fixa: David Ruano i Paco Amate
Cartells de cinema del decorat: Col.lecció Lluís Benejam

Àngels col·laboradors en la realització de l’espot: ANTAVIANA, OVIDE, MUXART, KINOLUX, ENELMO, MINORIA ABSOLUTA, ARXIU LLUÍS BENEJAM, DDT EFECTOS ESPECIALES, MOVIE MEN, AJUNTAMENT D’ARENYS DE MAR, MARÇAL OMS, JARDINS AL – VERT, CARMEN NAVARRO i ALBERT SALICHS – TRANS – CINEMA

Col·laboradors en la difusió de l’espot: GREMI D’EMPRESARIS DE CINEMES DE CATALUNYA, TELEVISIÓ DE CATALUNYA, FUNDACIÓ TRANSPORTS METROPOLITANS DE BARCELONA (TMB), AJUNTAMENT DE BARCELONA – INSTITUT DE CULTURA DE BARCELONA – FILMIN

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat