Notícies

El cineasta Antonio Isasi-Isasmendi rebrà el premi de l’ACIB durant la gala FILMACIB 2016

antonio isasi

El divendres 16 de desembre a partir de les 21h es celebrarà al CineCiutat la gala FILMACIB on s’entregarà el Premi de l’ACIB al director, productor i guionista, Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català, Antonio Isasi-Isasmendi.

Nascut l’any 1927, és un dels noms essencials del cinema a Espanya. Amb una carrera de 70 anys a la seva esquena, va comprendre des de ben aviat la importància de defugir de la fragilitat i limitacions de la indústria cinematogràfica de l’època franquista per produir i dirigir pel·lícules d’àmbit internacional.

La carrera d’Isasi presenta dues etapes. La primera es va iniciar amb el rodatge de La huida (1955), pel·lícula policiaca i d’acció, estrictament nacional en la seva producció i explotació. D’aquest període són Pasión bajo el sol, un drama rural (1956), Rapsodia de sangre (1957), Diego Corrientes (1959), La mentira tiene cabellos rojos (1960), Tierra de todos (1961) i Vamos a contar mentiras (1962).

La segona etapa més internacional comença a l’any 63 amb La máscara de Scaramouche. Va dirigir estrelles internacionals com Elke Sommer, Karl Malden, Raf Vallone, Jack Palance, Olivia Hussey, Jason Miller, Lea Massari, Gérard Barray, Gary Lockwood, Horst Buchholz, Klaus Kinski, Christopher Mitchum, Fernando Rey o Francisco Rabal, i els seus treballs cinematogràfics van ser distribuïts als mercats europeus i americans. D’aquesta època són treballs com Estambul 65, que va distribuir Columbia; Las Vegas 500 millones, que va comprar la Warner, i Un verano para matar, de 1972, que es va exhibir a Nova York. Amb elles va obtenir importants premis tècnics, de crítica i taquilla.

Altres treballs són el documental Rafael en Raphael, de 1974, y la pel·lícula El perro, de 1977, adaptació de la novel·la d’Alberto Vázquez Figueroa. Més endavant va produir la sèrie de TV Goya, i tres anys després es va despedir de la direcció cinematogràfica amb El aire de un crimen (1988), basada en la novel·la de Juan Benet. Des de 1988 viu retirat a Eivissa. L’any 2000 va rebre el Goya d’Honor per la seva trajectòria.

El premi ACIB pretén reconèixer aquells cineastes que per la seva trajectòria han destacat en la creació, producció, direcció, difusió i educació en l’àmbit de la cinematografia i que guarden alguna relació amb les Illes Balears. Fins al moment, han rebut el premi Agustí Villaronga, Daniel Monzón i José Juan Guijarro.

Durant la gala també es presentarà un avançament del documental Dies sense llum, que commemora els 10 anys de l'ACIB. Finalment, la nit acabarà amb un espectacle audiovisual que porta per títol Ahir Avui del grup Zutzura i dels directors Ramon Marc Bataller i Naiel Ibarrola.

Foto: arxiu de l'ACIB.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat