Notícies

Presència i reconeixement del cinema català durant novembre i desembre

 presencia hivern 2016 17

El cinema català continua amb gran presència i reconeixement en festivals d'arreu del món durant la temporada d'hivern.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

Projecció de La plaga a Pequín
27 d’octubre, 3 i 8 de novembre

La plaga (El Kinògraf i Televisió de Catalunya) dirigida per Neús Ballús, que va rebre, entre d'altres, el Premi Gaudí a Millor Pel·lícula l’any 2014, es projecta a la Xina en quatre ocasions durant els mesos d’octubre i novembre com a part del Festival España de Cine.

Retrospectiva d’Albert Serra amb la projecció de El cant dels ocells
1 de novembre

La pel·lícula del director català, produïda per Andergraun FilmsEddie Saeta i Televisió de Catalunya es projecta a París en motiu de l’estrena, el dia 2 de novembre, del seu nou treball, La mort de Louis XIV.

Participació de 100 metros al concurs Ópera Prima del Festival Internacional de cinema d’Almeria (FICAL)
13 al 19 de novembre

La pel·lícula 100 Metros (Castelao Pictures), dirigida per Marcel Barrena participa al Concurs Nacional d’Òpera Prima de la 15ª edició del Festival.

Presència catalana al XIII Festival de Cine Europeu de Sevilla
4 al 12 de novembre

A la Selecció oficial, fora de concurs, hi trobem la darrera pel·lícula d’Albert Serra, La mort de Louis XIV (Capricci Films, Andergraun Films, Rosa Filmes). A la secció Resistencias, destinada a pel·lícules espanyoles amb esperit combatiu i independent, hi trobem cinc films amb segell català: La Substància, de Lluís Galter, Inadaptados i No somos nadie de Kíkol Grau, i els curtmetratges Atma, de Carla Subirana, i Nuestra amiga la luna, de Velasco Broca.

A la secció Las nuevas olas, que programa propostes noves i estimulants del cinema europeu, hi ha el film La película de nuestra vida, d’Enrique Baró Ubach, i a Short Matters!, secció que programa l’European Film Academy, hi ha un dels curts nominats als premis de cinema europeus, guanyador del Premi Gaudí 2016, El adiós, de Clara Roquet.

4 pel·lícules catalanes al Festival de Tallin

11 al 27 de novembre

El Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF) presenta la projecció de Cerca de tu casa (Bausan Films, Afrodita) d'Eduard Cortés, A Monster Calls de J.A. Bayona, produït per Películas La Trini, A Monster Calls, A.I.E i Apaches, Neruda de Pablo Larraín (Setembro Cine, AZ Films, Fabula, Funny Ballons i Participant Media) i Ana de dia (Andrea Jaurrieta PC, Pomme Hurlante Films i No hay banda, S.L.) de la directora Andrea Jaurrieta.

Honor de cavalleria es projecta a la Filmoteca de Catalunya
16 de novembre

El film Honor de cavalleria (Andergraun FilmsEddie Saeta i Notro Films) del director Albert Serra, es projecta a la Filmoteca de Catalunya dins de l’Homenatge que es fa a l’actor Lluís Carbó, protagonista del film.

8 produccions catalanes seleccionades a IDFA
16 al 27 de novembre

El llargmetratge documental In loco Parentis de Neasa Ni Chianain (Gris Medio, Soilsiu) competeix a la secció oficial del certamen. Mentre que a la secció Panorama participa Priorat de David Fernandez de Castro (Lastor Media, Un Capricho de Producciones, Televisió de Catalunya), La Chana de Lucija Stojevic (Noon Films, Bless Bless Productions) i Cucli de Xavier Marrades. Dead Slow Ahead de Mauro Herce (Nanouk Films, Televisió de Catalunya, Bocalupo Films, El Viaje Producciones) forma part de la secció The Quiet Eye. A banda, tres projectes catalans han estat seleccionats al Forum: Constructing Albert, dirigit per Jordi Luque i Laura Collado, i prodruït per Trueday Films i Televisió de Catalunya, Konfiguration de Lucy Hawking (Visyon, Pure Grass Films) i Veterans de Lola Arias (BWP, Gema Films).

Font: Catalan Films & TV

9 produccions catalanes seleccionades al Festival de Mar del Plata
17 al 27 de novembre

Quatre títols catalans es presenten a a la secció Panorama del Festival Mar de Plata: La mort de Lluís XIV, Neruda de Pablo Larraín (Setembro Cine, AZ Films, Fabula, Funny Ballons), Zipi y Zape y la Isla del Capitán d'Oskar Santos (Zeta Cinema, Atresmedia Cine, Kowalski Films, Mod Producciones) i Ozzy d'Alberto Rodríguez i Nacho La Casa (Arcadia Motion Pictures, BD Animation, Capitán Araña, Pachacaman AIE, Tangent Animation). Aquestes dues últimes produccions també es projecten la secció Marc de Chicos. Mentre que Sexe, maraques i chihuahues de Diego Mas (Minimal Films) es pot veure a a la secció Ventana Documental. A més, quatre produccions formen part de la secció Proyecciones especiales: El Hombre de las mil caras d’Alberto Rodríguez (Zeta Cinema, Atípica Films, Atresmedia Cine, Sacromonte Films), Callback de Carles Torras (Zabriskie Films), No me quites de Laura Jou (Corte y Confección de Películas, Películas La Trini) i Socotra, l'illa dels djins de Jordi Esteva (Siwa Films).

El llargmetratge La mort de Lluís XIV d’Albert Serra, projectat arreu del món

Durant el mes de novembre, el film ha estat projectat en diferents festivals i esdeveniments: al Geneva International Film Festival, a la 57a edició del Thessaloniki International Film Festival, al Festival de Cine de Cali, al Festival Cineuropa de Santiago de Compostela, al Scanorama 2016 de Vílnius, a la Muestra de Cine Europeo de la Ciudad de Segovia, al Mar de Plata Film Festival, a l’Around the World in 14 Films a Berlín i al Festival du film français de Praga. D’altra banda, el film s’estrena als cinemes francesos el 2 de novembre.

El documental In Loco Parentis seleccionat al Festival de Sundance
Del 19 al 29 de gener

La coproducció catalana In Loco Parentis dirigida per Neasa Ní Chianáin i David Rane (Gris MedioRaidió Teilifís Éireann RTÉSoilsiu Films) participa a la secció World Cinema Documentary Competition del Festival Sundance, que presenta dotze documentals de cineastes internacionals.

PREMIS I RECONEIXEMENT

RGB Colour Model guanya el primer premi al festival Punto y Raya
20 al 23 d’octubre

El curtmetratge experimental RGB Colour Model de la directora catalana Blanca Rego Constela obté el primer premi de l’edició d’enguany del Punto y Raya, que s’ha celebrat a Karlsruhe (Alemanya).

El ciudadano ilustre guanya el Premi Miguel Delibes al Millor Guió de la Seminci
22 al 29 d’octubre

El film El ciudadano ilustre (Aleph Media, Televisión Abierta, A Contracorriente Films i Magma Cine) de Mariano Cohn i Gastón Duprat, ha obtingut el Premi al Millor Guió de la Setmana Internacional de Cine de Valladolid.

Homenatge a Ventura Pons a la 21a edició del LesGaiCineMad
27 d’octubre al 13 de novembre

El Festival LesGaiCineMad homenatja a Ventura Pons amb una retrospectiva de la seva filmografia LGTB, projectant quatre pel·lícules: Ocaña, retrat intermitent, Cola, Colita, Colassa, El virus de la por i Ignasi M.

Homenatge a Ventura Pons a la 15a Mostra de Cinema d’Ontinyent
31 d’octubre al 6 de novembre

La Mostra de Cinema d’Ontinyent d’enguany, es dedica íntegrament a la figura i trajectòria de Ventura Pons, amb la projecció de 8 títols representatius de la seva filmografia: Carícies, El Gran Gato, Anita no perd el tren, Un berenar a Ginebra, Ignasi M., Cola, Colita, Colassa, La Vida Abismal i la seva última estrena, Oh, quina Joia!, totes elles produïdes per Els Films de la Rambla.

Premi Ciutat de Reus per Priorat al Memorimage
9 al 12 de novembre

El documental Priorat (Lastor Media, Televisió de Catalunya i Un capricho producciones) de David Fernández de Castro guanya el Premi Ciutat de Reus, màxim guardó del Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus.

Premi Ondas a Roger Comas al Millor programa o sèrie de ficció emès a Internet
9 de novembre

El català Roger Comas és guardonat amb el Premi Ondas per la web sèrie Les coses grans de la productora Les coses grans s.l i que ell mateix dirigeix.

Segon premi del FICAL per 100 metros
13 al 19 de novembre

100 metros, la pel·lícula de Marcel Barrena guanya el segon premi del Certamen de Llargmetratges 'Opera Prima' en el Festival Internacional de Cine d'Almeria (FICAL).

Nominades 10 pel·lícules catalanes als Premis Forqué
14 de gener

Els Premis Forqué arriben amb moltes nominacions catalanes. A la categoria de llargmetratges de ficció i animació, d’entre les sis nominades hi figuren El hombre de las mil caras (Zeta Cinema, Atípica Films, Atresmedia Cine i Sacromonte Films) d'Alberto Rodríguez i Un monstre em ve a veure (Películas La Trini, A Monster Calls, A.I.E., Apaches Entertainment i Telecinco Cinema) de Juan Antonio Bayona. La pel·lícula d’Alberto Rodríguez també competeix a millor interpretació masculina pel paper protagonista d’Eduard Fernández, mentre que la de Juan Antonio Bayona està també nominada al Premi Cine y Educación en valores. En aquesta categoria s’hi troba també 100 metros, de Marcel Barrena.

Pel que fa a llargmetratges documentals, una única producció catalana està entre les 6 nominades: La historia de Jan (Bernardo Mollo Otto P.C., A Contracorriente Films i Enrique Cerezo P.C.), de Bernardo Moll Otto. A la categoria de curtmetratges, dos dels 3 són catalans: Graffiti (Lluís Quílez) i Timecode (Juanjo Giménez).

Juntament amb Eduard Fernández, competeixen a la interpretació masculina Àlex Monner per La propera pell  (Corte y Confección de Películas, La Termita Films, Bord Cadre Films i Sentido Films), d'Isaki Lacuesta i Isa Campo i Óscar Martínez per El ciudadano ilustre. A la categoria femenina, Inma Cuesta ha sigut nominada per La Novia (Get in the Picture Productions, S.L., Aragón Televisión, Cine Chromatix KG) de Paula Ortiz.

Per últim, dues coproduccions catalanes estan entre les cinc nominades a llargmetratges llatinoamericans: Neruda, de Pablo Larraín, i de nou El ciudadano ilustre, de Mariano Cohn i Gastón Duprat.

11 produccions catalanes nominades als Premis Goya 2017
4 de febrer

Fins a 11 produccions catalanes optaran als Premis Goya 2017, que s’entregaran el dia 4 de febrer. Copen el rànquing de nominacions Un monstre em ve a veure, de J.A. Bayona, amb 12 nominacions, i El hombre de las mil caras, d’Alberto Rodríguez, amb 11.

Un monstre em ve a veure opta als premis a millor pel·lícula, direcció, guió adaptat (Patrick Ness), música original (Fernando Velázquez), actriu de repartiment (Sigourney Weaver), direcció de producció (Sandra Hermida Muñiz), direcció de fotografia (Oscar Faura), muntatge (Bernat Vilaplana, Jaume Martí), direcció artística (Eugenio Caballero), maquillatge i perruqueria (Marese Langan, David Martí), so (Peter Glossop, Oriol Tarragó, Marc Orts) i efectes especials (Pau Costa, Félix Bergés).

El hombre de las mil caras, per la seva banda, opta a millor pel·lícula, direcció (Alberto Rodríguez), guió adaptat (Alberto Rodríguez, Rafael Cobos), música original (Julio de la Rosa), actor protagonista (Eduard Fernández), actor revelació (Carlos Santos), direcció de producció (Manuela Ocón), muntatge (José M. G. Moyano), direcció artística (Pepe Domínguez del Olmo), maquillatge i perruqueria (Yolanda Piña) i so (Daniel de Zayas, César Molina, José Antonio Manovel).

Per la seva part, les pel·lícules Cerca de tu casa (Bausan Films) d'Eduard Cortés i Ozzy (Arcadia Motion Pictures, BD Animation, Capitán Araña, Pachacaman AIE i Tangent Animation) d'Alberto Rodríguez i Nacho La Casa acumulen 2 nominacions cadascuna. La primera a millor cançó original i actriu revelació, amb Sílvia Pérez Cruz en tots dos casos; i la segona a millor so (Nacho Royo-Villanova i Sergio Testón) i pel·lícula d’animació.

Les altres pel·lícules catalanes que opten a algun guardó són El rei borni –Marc Crehuet a millor direcció novella–, La propera pell –Emma Suárez a millor actriu de repartiment–, 100 metros –Karra Elejalde a millor actor de repartiment– i No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas –Cristina Rodríguez a millor disseny de vestuari–.
Tangent Animation (Espanya, associada)

A la categoria de curtmetratges, 3 dels 5 nominats són catalans: En la azotea (ESCAC Films), de Damià Serra Cauchetiez, Graffiti (Euphoria Productions i Ainur Films), de Lluís Quílez, i Timecode (Nadir Films i ECIR), de Juanjo Giménez.

Per altra banda, l’actriu catalana Candela Peña opta a l’estatueta a millor actriu de repartiment per Kiki, el amor se hace, la directora Nely Reguera a millor direcció novella per María (y los demás) (Frida Films i Avalon PC) i Arnau Valls Colomer a millor direcció de fotografia per Tarde para la ira de Raúl Arévalo (La Canica Films i Televisión Española-TVE).

Els curts catalans Timecode i Graffiti preseleccionats pels Oscar
26 de febrer

El curtmetratgeTimecode dirigit per Juanjo Giménez (Nadir Films, ECIR), que va guanyar la Palma d'Or a la darrera edició del Festival de Cannes i Graffiti de Lluis Quilez (Euphoria Productions, Ainur Films) han estat preseleccionats per ser un dels cinc candidats als Oscar. El proper 24 de gener, l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood anunciarà els cinc curtmetratges candidats als Oscar.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat