Notícies

Presència i reconeixement del Cinema Català durant l'estiu

presència estiu 2016

El cinema català continua el seu recorregut de festivals durant l'estiu.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

Una producció catalana al festival de Karlovy Vary

De l’1 al 9 de juliol

El festival de classe A Karlovy Vary ha seleccionat dins la competició oficial l'últim film dirigit per Isaki Lacuesta i Isa CampoLa propera pell (Corte y Confección y películas, La Termita Films, Bord Cadre Films, Sentido Films).

Font: Catalan Films & TV 

 

El documental On acaben els camins es projecta a les Nacions Unides

11 de juliol

El documental On acaben els camins narra la història d’Oriol Mitjà, un jove metge català que va marxar a viure a Papua Nova Guinea i des d'allà ha acabat fent un dels descobriments mèdics més importants de les últimes dècades: el tractament que podria eradicar el pian, malaltia tropical que afecta milions de persones. Es projectarà a la Conference Room 1 de les Nacions Unides, a Nova York, i servirà per obrir un debat sobre la lluita contra les malalties tropicals, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible traçats per la ONU.

Dirigit per Noemí Cuní i realitzat per David FontsecaOn acaben els camins explica la lluita del metge Oriol Mitjà per eradicar el pian.

Font: Institut Ramon Llull

 

BornMillor pel·lícula de ficció al Sidney Independent Film Festival

Del 15 al 16 de juliol

El Sidney Independent Film Festival ha lliurat a Born, de Claudio Zulian, el premi al millor llargmetratge de ficció.

Des que es va estrenar, acumula un total de cinc premis entre els anys 2015 i 2016.

La pel·lícula del cineasta i artista multidisciplinari està inspirada en el llibre "La ciutat del Born", de l'historiador Albert García Espuche, i és un projecte històric situat a l'antic barri del Bornet de Barcelona, ambientat en els anys previs al 1714.  És una producció d'Acteon SCCL, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Social la Caixa i l'ICEC.

Font: TV3 & Co

 

Presència catalana al FIDMarseille

Del 12 al 18 de juliol

la 27a edició del Festival Internacional de Marsella té entre la seva programació la producció catalana Belén, dirigida per Adriana Vila Guevara i produïda per Secuencia Cero Films, Crater Producciones, que s’estrena mundialment a la secció Distorsions de Parallel Screens.

Font: Catalan Films & TV

 

Pere Portabella a la Tate Modern de Londres

13 de juliol

La Tate Modern de Londres acull l’última pel·lícula del cineasta català Pere Portabella Informe General II. El nuevo rapto de Europa (2015). Després de la projecció, Pere Portabella respon les preguntes dels assistents a través de l'Skype. 

Font: Tate

 

La Universitat de Califòrnia – Los Angeles (UCLA) acull tres produccions catalanes

Del 15 de juliol al 12 d’agost

L’arxiu de Cinema i Televisió i el departament d’espanyol i portuguès de la Universitat de Califòrnia - Los Angeles (UCLA) acull el programa Cinema and the Spanish Civil War (El cinema i la Guerra Civil espanyola).

Aquest programa, comissariat pel director de la Filmoteca de Catalunya Esteve Riambau, presenta tres pel·lícules catalanes: La doble vida del faquir (2005) codirigit per Esteve Riambau i Elisabet Cabeza, Els nens de Rússia (2001) de Jaime Camino i Pa negre (2010) d’Agustí Villaronga.

Font: Filmoteca de Catalunya

 

III Mostra de Cinema Català a Roma

Del 14 i 15 de juliol

La 3a Mostra de Cinema Català a Roma ha seleccionat dues produccions catalanes: 10.000 KM (Lastor Media i Somos La Panda) de Carlos Marques-Marcet i Barcelona, nit d’estiu (El Terrat, Pilar Montoliu, Sábado películas) de Dani de la Orden.

Font: L'isola del Cinema

 

José Luis Guerín a la National Gallery of Art de Washington, DC

17 de juliol

La Academia de Musas (Los Films de Orfeo), l’última pel·lícula de José Luis Guerin, es projecta a la National Gallery of Art de Washington precedida pel curt, Le Saphir, també dirigit per Guerin.

Font: Institut Ramon Llull

 

Tres produccions catalanes al Melbourne International Film Festival

Del 14 de juliol al 14 d'agost

En la programació del festival s’inclouen tres produccions catalanes i una retrospectiva dedicada a l'Escola Barcelona.
A la secció International Panorama, competeix La mort de Louis XIV d'Albert Serra (Andergraun Films, Capricci Films, Rosa Filmes) i L'Acadèmia de les muses de José Luis Guerín (Los Films del Orfeo). 
Per la seva banda, el recent guanyador de la Palma d'Or de Cannes, Timecode de Juanjo Giménez (Salto de Eje) ha estat seleccionat a la secció dedicada als curtmertatges Package Short.

Font: Catalan Films & TV

 

La mort de Louis XIV al New Zealand Film Festival

Del 21 al 24 de juliol

La pel·lícula La mort de Louis XIV d'Albert Serra participa al Festival de cinema New Zealand Film Festival el 21 de juliol.

Font: andergraun.com

 

El projecte Savant seleccionat a Frontières, en el marc del Festival Fantasia International Film Festival

Del 21 al 24 de juliol

El projecte Savant de Javi Araguz, produït per Freemind Arts Entertainment ha estat seleccionat per participar al forum de coproducció Frontières.

Font: Catalan Films & TV

 

Els curtmetratges Mejor amigo i Timecode seleccionats al Festival de Guanajuato

Del 22 al 31 de juliol

L'edició d'enguany del Festival Internacional de Cine de Guanajuato, que s'ha consolidat com la plataforma més important pels cineastes joves, convocant cada any nous talents juntament amb experts de renom de la indústria cinematogràfica, compta amb la presència de dos curtmetratges catalans. 
Mejor Amigo, d'Alex Mañas (Escac Films) es podrà veure a la secció Midnigh Madness i el recent guanyador de La Palma d'Or de Cannes, Timecode de Juanjo Gimenéz (Salto de Eje) ha estat seleccionat per participar a la secció oficial de curtmetratges.

 

Truman, La novia Nobody Wants The Night nominades als Premis Platino 2016

24 de juliol 

Truman rep cinc nominacions als Premis Latino: millor pel·lícula iberoamericana de ficció, millor direcció, millor guió (Cesc Gay i Tomás Aragay) i dues nominacions a millor interpretació masculina (Javier Cámara i Ricardo Darín); amb aquesta fantàstica arrencada, la multipremiada producció, amb col·laboració de Televisió de Catalunya, Truman, de Cesc Gay, produïda per Imposible FilmsTruman Films AIE, BD CineK&S FilmsTelefe, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Canal + i TVE, segueix la cursa imparable cap a l'èxit.

Una altra producció catalana, Nobody Wants The Night, d'Isabel Coixet, produïda per Ariane&GaroéMediapro, Neo Art Producciones i Nadie quiere la noche A.I.E. en coproducció amb Noodles Production - (França) i One More Movie (Bulgària), amb la participació de TVC, TVE, Vodafone Ono, Eurimages, Movistar+, l'ICEC, el Programa Media, el Centre Nacional de Cine de Bulgària, el Canarias Cultura en Red i Audiovisual SGR, també compta amb una nominació, en aquest cas a la millor música original (Lucas Vidal).

També, la pel·lícula catalana La novia de Paula Ortiz ha estat nominada, en la categoria de millor direcció de fotografía i millor interpretació femenina.

Font: Televisió de Catalunya i Premios Platino

 

Joana Biarnés, una entre tots al Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona Medellín 

El 24 de juliol

Joana Biarnés, una entre tots, dirigit per Òscar Moreno i Jordi Rovira va clausurar diumenge 24 de juliol la quarta edició de DocsBarcelona Medellín, el Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona Medellín. El documental ens introdueix en la vida de la fotògrafa Joana Biarnés, la primera fotoperiodista dona d'Espanya que va triomfar en un món dominat pels homes i va superar els perjudicis de l'època. És una producció de REC Videoproduccions, en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE.

Font: TV3 & Co

 

Joana Biarnés, una entre tots també al Festival Internacional de Cine Bajo La Luna

El 25 de juliol

Joana Biarnés, una entre tots va participar a la secció oficial d'Islantilla Cineforum, el 9è Festival Internacional de Cine Bajo La Luna, a Huelva.

Font: TV3 & Co

 

Barça Dreams al Festival Internacional Sport Film Festival 

Del 6 al 13 d’agost

Barça Dreams competeix en la 37 edició del festival internacional Sport Film Festival que se celebra a Palerm, Itàlia. Jordi Llompart dirigeix aquesta producció de Gen Image Media en coproducció amb Entropy Studio, Televisió de Catalunya i Radiotelevisió Espanyola amb el suport de l'ICEC.

Font: TV3 & Co

 

Dead Slow Ahead al Festival Internacional de Cine Independent de Mar de la Plata 

Del 6 al 13 d’agost

El Festival internacional de Cine Independent de Mar de Plata (MARFICI) ha seleccionat Dead slow ahead, de Maure Herce, en la seva XII edició. El documental ha estat programat en la secció Documentals Internacionals. La cinta és el retrat d'un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. És una producció de Nanouk Films, El Viaje Films i Bocalupo Films en coproducció amb Televisió de Catalunya.

Font: TV3 & Co

 

Un tarragoní al Jurat Jove del Festival de Venècia

Del 30 d’agost al 10 de setembre

Adrià Guxens, tarragoní de 24 anys estudiant de l'ESCAC, és el representant per Espanya en el Jurat Jove de la pròxima edició del Festival de Venècia que tindrà lloc del 30 d’agost al 10 de setembre. La selecció neix en el marc del programa 28 Times Cinema que escull un jove de menys de 25 anys de cada país de la Unió Europea perquè triï quina és la millor pel·lícula de la secció Venice Days. Així, el jurat està format per 28 joves cinèfils. 

 

PREMIS

El webdoc El Swissleaks de Falciani guanya el German-French Journalism Award

El webdoc El Swissleaks de Falciani ha rebut aquest guardó, un dels més importants d'Europa en la categoria multimèdia. El projecte està associat al documental La llista de Falciani, de Ben Lewis, amb participació de TV3, que es va estrenar al programa Sense ficció i va inaugurar el festival DocsBarcelona del 2015.

El jurat va valorar que "els autors expliquen la història com un thriller captivador. L'usuari està involucrat en l'acció, i això el motiva a seguir la trama fins al final".

A més, el webdoc està nominat als premis de periodisme Ernst-Schneider-Preis 2016 en la categoria de temes d'economia. Els guanyadors es donaran a conèixer el 17 d'octubre en una cerimònia a Colònia (Alemanya).

Font: Sense Ficció. Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

 

BornMillor pel·lícula de ficció al Sidney Independent Film Festival

Del 15 al 16 de juliol

El Sidney Independent Film Festival ha lliurat a Born, de Claudio Zulian, el premi al millor llargmetratge de ficció.

Des que es va estrenar, acumula un total de cinc premis entre els anys 2015 i 2016.

La pel·lícula del cineasta i artista multidisciplinari està inspirada en el llibre "La ciutat del Born", de l'historiador Albert García Espuche, i és un projecte històric situat a l'antic barri del Bornet de Barcelona, ambientat en els anys previs al 1714.  És una producció d'Acteon SCCL, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Social "la Caixa" i l'ICEC.

Font: TV3 & Co

 

La mort de Louis XIV premiada al Festival de Jerusalem

Del 7 al 17 de juliol

La mort de Louis XIV,  d’Albert Serra, guanya el premi al Millor Llargmetratge de la Competició Oficial, Wilf Family Fundation, del 33º Festival de Cinema de Jerusalem. 

Font: Otros Cines Europa 

 

Ricardo Darín Premi Platino d'Honor

24 de juliol

Els Premis Platino 2016 del Cine Iberoamericà han atorgat el Platino d'Honor a Ricardo Darín. El comitè de direcció dels guardons ha volgut ressaltar "L'honestedat, el talent i el carisma amb què ha interpretat alguns dels llargmetratges més reconeguts de les últimes tres dècades del cinema iberoamericà".

A més, Ricardo Darín també està nominat al Platino a la millor interpretació masculina per Truman (2015), de Cesc Gay.

Font: TV3

 

Dues produccions catalanes premiades als III Premios Platino

24 de juliol

Per una banda, va guanyar el premi a la millor pel·lícula d’animació Atrapa la bandera, d’Enrique Gato, i per l’altra El botón de nácar, de Patricio Guzmán, a la categoria millor documental.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat