Notícies

TV3 estrena la pel·lícula “La Xirgu, passió pel teatre”

la xirgu

Televisió de Catalunya i la productora Distinto Films han preparat un telefilm dedicat a Margarida Xirgu i Subirà, una de les actrius immortals del teatre català. 

La Xirgu, passió pel teatre és un projecte dirigit per Sílvia Quer, responsable d’Operación Jaque i 23-F: el día más difícil del rey, i està protagonitzat per la guardonada Laia Marull.

La ficció està ambientada l’any 1927, en plena dictadura de Primo de Rivera. Aquesta situació política fa trontollar l’estrena de Mariana Pineda, de l’aleshores desconegut Federico García Lorca, que planeja la companyia teatral de Xirgu. Les autoritats amenacen l’actriu amb la presó o el desterrament si representa aquesta obra. Tot i això, no hi ha res que la faci dubtar, fins que el seu amic i mentor, el dramaturg Ramón María del Valle-Inclán, també s’hi oposa. “Hauríem pogut explicar la seva vida sencera i anar fent, però si agafes un moment crees un abans i un després -justifica la directora-. Un guió en què el protagonista té impediments permet que apareguin moments àlgids i també de derrota que li permet tornar a créixer”.

“La gran primera feina de documentació la vaig fer juntament amb la guionista, Margarita Melgar -explica Quer-. Vam estudiar en profunditat la vida de Xirgu, Valle-Inclán i Lorca per trobar els punts més importants”, conclou la directora. De la unió d’aquestes anècdotes en va sorgir la trama de la pel·lícula. L’acció es concentra en una sola jornada: “Passen coses que van passar de debò però no en aquell moment”. Xirgu va patir dificultats per estrenar una obra, però no va ser aquell any ni aquell text.

El film compta amb el suport del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, on va néixer Xirgu l’any 1888, l’Ajuntament de Molins i el de Girona, on l’intèrpret va viure sis anys de la seva infància.

La Xirgu ha aconseguit el premi DO Catalunya i el premi a la Millor Intèrpret per Laia Marull en l’última edició del Festival Zoom. També ha estat seleccionada per participar en el “Prix de la Meilleure Fiction Espagnole” al festival de Luchon (França).

A més de Marull, que fa de Xirgu, també formen part del repartiment noms com Fran Perea (Federico García Lorca), Luis Zahera (Valle-Inclán), Pere Ponce, Pau Durà, Míriam Iscla, Boris Ruiz i Antonio Dechent entre d’altres.

Més informació aquí i aquí

La Xirgu, passió pel teatre s’estrena aquest dijous 30, a les 22:40h, a TV3.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat