Notícies

Antaviana Films i Clara Segura guardonats amb el Premi Nacional de Cultura

premis nacional

La cultura catalana es va reunir el passat 8 de juny al Teatre Metropol de Tarragona per lliurar els Premis Nacionals de Cultura 2016.

El CoNCA, (Consell Nacional de Cultura i les Arts) distingeix des del 2001 aquelles persones i entitats que han destacat en el camp de la cultura amb l’objectiu de guardonar les aportacions més rellevants portades a terme en totes les disciplines artístiques.

Els Premis Nacionals s’atorguen a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d’un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment, valorant-hi preferentment l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, i tenint present la seva contribució durant l’any anterior al de la concessió.

Aquest any 2016, Josep Maria Aragonès i Rosa Fusté, equip directiu d’Antaviana Films, empresa de postproducció ubicada a Barcelona, són els guardonats en l’apartat de cinema i audiovisuals. Aragonès i Fusté són reconeguts per la seva llarga trajectòria (més de 40 anys) i contribució al camp del cinema digital en el que va ser la transició del fotoquímic al digital, els efectes digitals i el seu treball pioner en el cinema 3D i la realitat virtual. Antaviana Films és el seu projecte més recent, però Aragonès i Fusté tenen una extensa i existosa carrera professional en la qual han liderat les empreses de postproducció més rellevants del país, com ara Filmtel, Animàtica, i Apuntolapospo. En els seus currículums hi trobem pel·lícules com Buñuel y la mesa del rey Salomón de Carlos SauraTadeo Jones d’Enrique Gato i, més recentment, El rey de La Habana d’Agustí VillarongaNingú no vol la nit d’Isabel Coixet. Els dos professionals també compten amb diversos guardons acadèmics, Goya i Gaudí. Aragonès i Fusté han treballat amb directors de referència com Pere Portabella, Jaime Camino, Jaume Balagueró o Mario Camus entre d'altres.

El CoNCA també ha apostat aquest any per guardonar joves talents artístics que, tot i la seva edat, signen ja carreres consolidades, plenes d’èxits i amb una potent projecció nacional i internacional, com és el cas de l’acadèmica Clara Segura. La seva trajectòria abraça tant l’escenari teatral com els platós cinematogràfic i televisiu, en què ha destacat pel caràcter que imprimeix als seus papers, ja siguin de naturalesa còmica o dramàtica. El talent de l’actriu l’ha portat a triomfar aquests últims anys en obres de teatre com Incendis (2011), La rosa tatuada (2013) i Una giornata particolare (2015). En cinema, va guanyar el 2010 el Premi Gaudí a la Millor actriu secundària per Les dues vides d’Andrés Rabadán de Ventura Durall. Actualment protagonitza la sèrie Nit i dia de TV3.

L’actriu, premiada per la seva versatilitat a l’hora d’interpretar personatges de diferents registres, ha afirmat que “rebre un premi a casa, per la teva terra, és la satisfacció més gran”. En aquest sentit, ha reivindicat els Premis Nacionals de Cultura com a peça clau per “vetllar per la cultura” del país.

La cerimònia va ser conduïda pels actors Oriol Grau i Maria Molins i, entre d'altres, van intervenir el conseller de Cultura, Santi Vila, i el president del CoNCA, Carles Duarte.

 

La gala de lliurament dels premis va tenir lloc el 8 de juny al Teatre Metropol de Tarragona.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat