Notícies

Arquitectura i cinema dialogaran al pavelló català de la Biennal de Venècia

isaki arquitectura

El projecte serà comissariat pel director Isaki Lacuesta i pels arquitectes Jaume Prat i Jerena Prokopljevic

El projecte que representarà Catalunya a la quinzena edició de la Biennal Internacional d’Arquitectura de Venècia portarà el nom de Aftermath Catalonia in Venice. Architecture beyond architects. El conseller de Cultura, Santi Vila, i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, han presentat la proposta, en la qual es posen en relleu, mitjançant instal·lacions audiovisuals, set intervencions arquitectòniques públiques, seleccionades com a exemples virtuosos d’una arquitectura que millora la relació de l’usuari amb l’entorn urbà, social i natural. 

El conseller Santi Vila ha destacat que el compromís del Govern amb la participació de Catalunya a la Biennal forma part de “l’estratègia global de suport a l’arquitectura del nostre país amb l’objectiu d’assolir més reconeixement, millor projecció i obertura de mercats”. Segons Vila,“l’arquitectura catalana s’ha guanyat ser a Venècia amb veu pròpia”.
Les diverses instal·lacions del projecte mostren als visitants la manera en què l’espai arquitectònic fa possible que els usuaris, mentre segueixen les rutines del seu dia a dia, gaudeixin dels espais públics com a membres conscients de la societat. El projecte proposa que els visitants avaluïn la qualitat de la intervenció arquitectònica des d’un punt de vista humà i social. També inclou la filmació de vídeo, feta durant un període d’uns quants mesos, que conté escenes i imatges de persones que van interaccionar amb els set projectes. El seu objectiu és afavorir una experiència empàtica que porti l’observador a analitzar i percebre l’arquitectura des de la perspectiva de l’usuari per tal de definir-ne el valor més profund.

Entre les instal·lacions seleccionades s’inclouen un hospital, un aparcament, un teatre o un espai natural que es podran veure a la ciutat italiana del 27 de maig al 27 de novembre. Però, més enllà de la intenció arquitectònica, aquesta vol relacionar-se amb el cinema. Per això el comissariat és a càrrec de dos arquitectes, Jaume Prat i Jelena Prokopljevic, i del director de cinema Isaki Lacuesta. El diàleg entre les dues disciplines es farà a través de narratives creuades amb connexions visuals, sonores, materials i conceptuals.

A més, Aftermath_Catalonia in Venice compta amb dues col·laboracions especials: Taulacreu, una taula dissenyada per vora Arquitectura (Pere Buil i Toni Riba), i la cadira Biennale, un projecte de l’arquitecte Josep Ferrando desenvolupat en col·laboració amb Figueras. Aquestes dues peces de mobiliari han estat produïdes especialment per a la mostra i, junt amb els set estudis arquitectònics seleccionats, són els projectes que formen part de la quinzena mostra d’arquitectura internacional.

Font: Nació Digital i Generalitat de Catalunya

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat