Notícies

El CoNCA anuncia els Premis Nacionals de Cultura 2016

premi nacional de cultura

Els acadèmics Josep M. Aragonés i Rosa Fusté (Antaviana Films) i Clara Segura, entre els guardonats. 

El CoNCA, organisme creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats dels sectors culturals, és l'organisme que, a partir de 2009, atorga aquestes distincions de la Generalitat de Catalunya.

Els Premis Nacionals s’atorguen a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d’un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment, valorant-hi preferentment l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, i tenint present la seva contribució durant l’any anterior al de la concessió.

ElDecret 148/2013 de 2 d’abril,dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya regula aquests premis d’una manera més integral i en un únic reglament. En aquest sentit unifica les diverses categories en una sola nominació de Premis Nacionals de Cultura i permet la presentació de candidatures, entre d’altres aspectes

Tots els guardonats destaquen per l’excel·lència de la seva obra i la seva trajectòria, la perseverança en la seva tasca, la contemporaneïtat del seu treball i l’empremta que cadascun ha aportat i continua aportant al seu sector d’activitat. Deu referents que contribueixen a ampliar i enaltir el projecte cultural català i que suposen un model a seguir tant per al sector professional com per a la ciutadania.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2016 està format per Carles Duarte (president), Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots ells membres del Plenari del CoNCA, l’òrgan de màxima decisió d’aquesta institució. Premiats més enllà d’àmbits geogràfics, sectors i edats els deu guardonats són figures amb repercussió nacional i internacional o pertanyents a l’àmbit local però amb una notable transcendència en la nostra societat. Amb aquesta premissa, l’actual edició no ha dubtat a traspassar àmbits geogràfics, sectorials i d’edat per premiar el talent i l’aportació a la cultura catalana. Així, en l’àmbit de la literatura es premien enguany a l’escriptor Enrique Vila-Matas i a la mallorquina Antònia Vicens. També se li concedeix a l’artista plàstic i escultor israelià Dani Karavan. Els Premis Nacionals 2016 transcendeixen les barreres sectorials i premien professionals representatius de la postproducció audiovisual com els acadèmics Josep M. Aragonés i Rosa Fusté, al capdavant de l’empresa Antaviana Films; la singularitat de la companyia de circ i arts de carrer Los Galindos, que enguany celebren 25 anys, i la pluralitat creativa de l’escenògraf i il·lustrador satíric Joan J. Guillén. El CoNCA també ha apostat aquest any per guardonar joves talents artístics que, tot i la seva edat, signen ja carreres consolidades, plenes d’èxits i amb una potent projecció nacional i internacional, com és el cas de l’acadèmica Clara Segura i el Quartet Casals. Per acabar, es premia el rigorós treball sobre el coneixement i el patrimoni immaterial col·lectiu dut a terme pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa, ubicat a Reus.

 

Josep M. Aragonés i Rosa Fusté (Antaviana Films)

Com a capdavanters en la recerca tecnològica en el camp dels efectes especials digitals, 3D i la seva aplicació pràctica. Fundadors d’Antaviana Films, empresa de postproducció audiovisual i efectes digitals. Professionals amb més de vint anys d’experiència, a través d’altres projectes com Filmtel (1985) i Apuntolapospo (2004). La seva tecnologia avançada en el camp digital al servei de la creació i la innovació cinematogràfica ha contribuït a enaltir el nivell de la producció audiovisual de Catalunya i fer-la més competitiva. Entre altres premis, recentment han rebut reconeixements per les seves creacions en pel·lícules com Nobody Wants the Night d’Isabel Coixet, El rey de La Habana d’Agustí Villaronga i La novia de Paula Ortiz.

 

Clara Segura

Per la qualitat interpretativa d’una actriu versàtil i polivalent que la fa capaç d’abordar amb èxit personatges de diferents registres. La seva trajectòria abraça tant l’escenari teatral com els platós cinematogràfic i televisiu, en què ha destacat pel caràcter que imprimeix als seus papers, ja siguin de naturalesa còmica o dramàtica. El talent de l’actriu l’ha portat a triomfar aquests últims anys en obres de teatre com Incendis (2011), La rosa tatuada (2013) i Una giornata particolare (2015). En cinema, va guanyar el 2010 el Premi Gaudí a la Millor Actriu Secundària per Les dues vides d’Andrés Rabadán. Actualment protagonitza la sèrie Nit i dia de TV3.

 

 Font: CoNCA – Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

Per a més informació consulteu la web.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat