Notícies

Rosa Maria Sardà, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2016

RosaMariaSarda

L’actriu, presentadora i directora teatral rebrà el màxim reconeixement del cinema català el pròxim 31 de gener en la gala dels VIII Premis Gaudí.

Moros y cristianos, Alegre ma non troppo, Airbag, La niña de tus ojos, Todo sobre mi madre, Sin vergüenza o la recent Ocho apellidos catalanes avalen una popular carrera al cinema de més de 50 títols.

 La Junta directiva del l’Acadèmia del Cinema Català, formada per Isona Passola (Presidenta), Sergi López (Vicepresident), Elisa Plaza (Secretària), Maria Rosa Fusté (Tresorera) i Pep Armengol, Josep Maria Civit, Aina Clotet, Cesc Gay, Edmon Roch i Clara Segura (Vocals), ha acordat distingir l’actriu, presentadora i directora teatral Rosa Maria Sardà amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2016, màxim reconeixement del cinema català, pel caràcter i personalitat amb que ha dotat les seves interpretacions al llarg d’una fructífera trajectòria combinant la pantalla i l’escenari.

Anteriorment, han estat distingits amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter el recentment desaparegut Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014) i Ventura Pons (2015).

Rosa Maria Sardà va néixer a Barcelona el 1941. Actriu vocacional i autodidacta, amb vint-i-quatre anys va decidir no tornar a baixar d'un escenari després de debutar en l'obra Cena de matrimonios, d'Alfonso Paso. Així, sempre amb un peu ferm en el teatre i amb l'altre explorant territoris nous, Sardà ha embastat una polifacètica carrera com a actriu de televisió i cinema i com a directora.

El director Ventura Pons li va donar el seu primer paper protagonista a Knack el 1969 i, des d'aquest moment, es va consagrar com una actriu de prestigi als teatres de Barcelona i Madrid. A la seva ciutat natal va protagonitzar Sopa de pollastre amb oli i Rosa i Maria i, a Madrid, va interpretar importants papers en les obres Esperando a Godot, de Samuel Beckett, i Madre Coraje y sus hijos, de Bertold Brecht. Al llarg de la seva carrera ha treballat amb autors i directors com Terenci Moix, Josep Maria Benet i Jornet, Lluís Pasqual, Adolfo Marsillach, Josep Maria de Sagarra i Mario Gas, entre d’altres.

Encara que va començar com actriu còmica en nombrosos espectacles de La Trinca dels anys 70, Rosa María Sardà ha sabut creuar la frontera i interpretar papers de tall dramàtic, com a Wit, obra per la qual va obtenir el Premi Max a la Millor Actriu Protagonista, el Fotogrames de Plata i el Premi Ercilla de Teatre; o el personatge de Poncia a La Casa de Bernarda Alba, pel qual va ser candidata al Max a la Millor Actriu Principal i va guanyar el Premi de la Unión de Actores.

En la dècada dels 80 va saltar al cel·luloide sota la batuta de Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons o Pedro Almodóvar. La seva llarga carrera cinematogràfica ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen dos Goya com a Millor Actriu de Repartiment per Sin vergüenza, de Joaquín Oristrell i ¿Por qué le llaman amor cuando quieren decir sexo?, de Manuel Gómez Pereira, i la Medalla d'Or de l'Academia de Cine.

En televisió també ha tingut un enorme èxit com a presentadora des dels seus inicis a Festa amb Rosa Maria Sardà i Las noches de la tía Rosa, fins a Vídeos de primera i Ahí te quiero ver (Premi a la Millor Presentadora de l'Any). El seu savoir faire com a mestra de cerimònies s'ha pogut constatar, igualment, en les gales dels Premis Goya de 1994, 1998 i 2002.

Altres guardons que l'actriu ha rebut al llarg de la seva carrera han estat la Creu de Sant Jordi, el Premi Butaca d’Honor de Teatre de Catalunya, Premi Actua d’AISGE, el Premi d'Honor Zinegoak i la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles arts. La passada primavera va rebre el premi Max d’Honor 2015 "per ser una figura clau en la història de les Arts Escèniques",

Acaba d'estrenar la pel·lícula Ocho apellidos catalanes d'Emilio Martínez-Lázaro, seqüela de la reeixida comèdia Ocho apellidos vascos; i en teatre, va inaugurar en el mes de setembre la temporada del Teatre Lliure de Barcelona amb l'obra Crec en un sol Déu, sota la direcció de Lluís Pasqual. Pocs dies abans de recollir el Gaudí d’Honor, l’actriu rebrà el Premi Feroz d’Honor 2016, atorgat per l’Asociación de Informadores Cinematográficos de España.

Rosa Maria Sardà rebrà el Premi Gaudí d’Honor en el marc de la cerimònia de lliurament dels Premis Gaudí, el 31 de gener de 2016 a l’Auditori-Fòrum de Barcelona, retransmesa en directe per Televisió de Catalunya.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat