Notícies

El talent català nominat als 28è Premis del Cinema Europeu

efa2015

La barcelonina Laia Costa i el curt El corredor opten a endur-se els guardons de Millor interpretació femenina i Millor curtmetratge.

 Dos professionals catalans figuren a la llista de nominats als Premis del Cinema Europeu que concedeix anualment l'European Film Academy (EFA): Laia Costa (Barcelona, 1985), protagonista de la producció alemanya Victoria, ho fa en la categoria de Millor actriu, i El corredor, també candidat als Premis Goya, en la de Millor curtmetratge. El lliurament dels premis tindrà lloc a Berlín dissabte 12 de desembre a partir de les 20.00h. i es pot seguir en directe des del web de l’EFA www.europeanfilmawards.eu. Des d’una hora abans, la catifa vermella instal·lada al Berliner Festpiele, el teatre que acull la cerimònia, donarà la benvinguda als nominats.

L’actriu Laia Costa, aclamada per crítica i públic pel seu pla seqüència de dues hores i mitja a la pel·lícula dirigida per Sebastian Schipper, competeix amb les britàniques Rachel Weisz (Youth) i Charlotte Rampling (45 years), la sueca Alicia Vikander (Ex machina) i la italiana Margherita Buy (Mia madre). Victoria va ser reconeguda a la Berlinale 2015 amb l'Ós de Plata a la millor contribució artística pel treball del càmera i el del públic. Costa es també la primera actriu de nacionalitat no alemanya en guanyar un 'Lola' a la millor actriu per Victoria, el passat mes de juny, l’equivalent als “Oscar” alemanys.

El corredor, dirigit per José Luís Montesinos, produït per Caduco Films (Arturo Méndiz i José Maria Torres) i Bastian Films, amb guió de J.L. Montesinos i Iakes Blesa, de 12 minuts de durada, competeix als EFA pel guardó de Millor curtmetratge amb 14 produccions més proposades per festivals europeus. La Semana Internacional de Cine de Valladolid (SEMINCI) va defensar la seva candidatura després de guanyar el premi Short Film Nominee Valladolid 2014.

A El corredor, la trobada fortuïta entre un empresari que ho ha perdut tot i un dels seus ex treballadors a qui va acomiadar cinc anys abans, esdevé una metàfora del món laboral en temps de crisi i un reflex colpidor de l’actualitat que ens està tocant viure. És un al·legat a la segona oportunitat i es projecta en sessions de directius d’empreses en defensa del model d’emprenedor amb experiència de fracàs. El curt està interpretat pels actors Miguel Angel Jenner i Lluís Altés, i s’ha rodat íntegrament a Port Ginesta (Castelldefels). José Luís Montesinos (Tarragona, 1978), és el director català que més trofeus ha guanyat amb un curtmetratge - el seu anterior treball, La Historia de siempre, es va endur 132 guardons a nivell nacional i internacional -.

L’acadèmica catalana Isabel Coixet lliurarà a la cerimònia dels EFA a Berlín el Premi Eurimages a la coproducció europea al director de cinema italià Andrea Occhipinti. L’Acadèmia europea reconeix amb aquest guardó la seva valuosa tasca com a distribuïdor de 250 títols, com a productor de 40 pel·lícules i com a mentor de nous talents al llarg de 28 anys de treball a la indústria del cinema europeu.

Una delegació de l’Acadèmia del Cinema Català, en representació també del Departament de Cultura, Patró de l’Acadèmia del Cinema Europeu, EFA, assistirà al lliurament dels premis del cinema europeu: Montse Majench, directora de l’Acadèmia de Cinema i membre de l’EFA; Paco Poch, productor, acadèmic i membre de l’EFA; Josep M. Queraltó, col·leccionista, restaurador cinematogràfic, Mª Lluisa Pujol, periodista, acadèmia i membre de l’EFA, i Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català; Martin Samper, director i productor de No Hay Banda S.L., acadèmic i membre de l’EFA; i Rosa Vergés, directora, acadèmica i membre de l’EFA.

Des del 2013, L’Acadèmia del Cinema Català és membre de la FAN of Europe, Film Academies Network of Europe, la xarxa que reuneix 22 acadèmies de cinema de tota Europa per compartir tot allò que fa referència al cinema europeu, artístic, tècnic, polític i social.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat