Notícies

El Constitucional aixeca la suspensió de l'Impost sobre provisió de continguts per part dels prestadors de serveis de comunicacions electròniques

generalitat cultura

• El tribunal considera que baix número d’operadors afectats per l’impost permet la identificació dels afectats i la devolució de les quantitats recaptades si finalment l’impost no és autoritzat
• A més, el TC també reconeix l’escassa incidència que l’impost representa en el volum de negoci dels operadors digitals

El Tribunal Constitucional, segons una notificació oficial rebuda aquesta tarda, ha decidit aixecar la suspensió dels preceptes impugnats per part l’Estat espanyol contra l’Impost sobre provisió de continguts per part dels prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector i de la difusió de la cultura digital.

D’aquesta manera, el TC deixa sense efecte la suspensió cautelar de l’aplicació de l’impost que havia estat inicialment decretada quan es va admetre, el setembre passat, el recurs d’inconstitucionalitat núm. 4567-2015 plantejat pel president del govern contra el Capítol I de la Llei 15/2014, de 4 de desembre.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell ha declarat la seva “satisfacció per l’aixecament de la suspensió de l’aplicació de l’impost, ja que tots els arguments del Constitucional ratifiquen l’argumentari legal de la Generalitat de Catalunya”. El conseller ha afegit que “és una bona noticia per al món del cinema. Continuarem treballant en benefici d’aquest sector i de la producció audiovisual”. Mascarell s’ha declarat “convençut que el Tribunal Superior serà coherent amb la decisió del Constitucional i finalment acceptarà la mesura”.

El TC acorda l’aixecament de la suspensió -sense prejutjar sobre la controvèrsia de fons- basant-se en dos criteris. En primer lloc, en relació amb el perjudici dels interessos privats, ja que assenyala que el número limitat d’operadors afectats per l’impost, en l’hipotètic cas que es considerés que es dóna una doble imposició, fa possible la identificació dels afectats i la devolució de les quantitats recaptades; per tant, aquest hipotètic perjudici cedeix davant el perjudici que, per a l’interès general, té la suspensió de l’impost. El TC reconeix que només són 16 els operadors afectats per l’impost creat per la Generalitat, ja que aquesta xifra d’operadors no ha estrat qüestionada per l’Advocat de l’Estat.

En segon lloc, el Constitucional entén que l’execució del desplegament de la xarxa de comunicacions electròniques de nova generació que requereix d’inversió per part dels operadors compatibles amb mesures de foment per part de l’Estat, no es pot veure afectada de manera rellevant, atesa l’escassa incidència que l’impost representa en el volum de negoci dels operadors. En aquest sentit, el TC reconeix que, segons la informació oficial, tampoc desmentida per l’Advocat de l’Estat, els ingressos aconseguits pels operadors només amb els seus serveis d'internet de banda ampla, tant fixa com mòbil, l’any 2013 ja van pujar fins 6.425,65 milions d’euros, mentre que la recaptació de l’impost creat per la Generalitat de Catalunya només serien de 24 milions d’euros segons els càlculs de l’Estat o bé de 10,5 milions d’euros segons els càlculs de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, mitjançant la interlocutòria d’avui, el TC, abans que expiri el termini de cinc mesos previst a la Constitució, admet tots els arguments que va exposar la Generalitat de Catalunya i, malgrat els arguments en contra esgrimits per l’Estat, acorda l’aixecament de la suspensió dels preceptes impugnats.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat