Notícies

L’ACC acull la roda de premsa del llibre “A los actores” de Manuel Gutiérrez Aragón

manuel gutierrez2

Dimecres 9 de setembre, a l’Espai Nunes de l’Acadèmia del Cinema Català ha tingut lloc la roda de premsa del llibre A los actores (editorial Anagrama) del director de cinema i escriptor Manuel Gutiérrez Aragón.

A los actores és un conjunt de reflexions sobre què és la representació i la vida al cinema. Ángela Molina, Clara Lago, Fernando Fernán Gómez, José Coronado, Ana Belén, Óscar Jaenada, Eduardo Noriega, Alfredo Landa, són alguns dels actors citats entre la constel·lació d’estrelles que figuren en el llibre. Manuel Gutiérrez Aragón els retrata alhora que es retrata a ell mateix. Des de la realitat fins a la imaginació i la fantasia, el director d’algunes de les pel·lícules incloses en aquest llibre, convoca als seus personatges per a construir un magnífic relat. Relat no exempt de crítica, però, en qualsevol cas, ple de passió pels actors, aquells éssers «imprevisibles i imprescindibles».

Manuel Gutiérrez Aragón (Torrelavega, Cantàbria, 1942) va ingressar l’any 1962 a l’Escola de Cine de Madrid, metre estudiava Filosofia i Lletres. El seu primer llargmetratge va ser Habla, mudita (1973), va obtenir el Premi de la Crítica al Festival de Berlin. D’entre les seves pel·lícules més conegudes figuren Camada negra, Ós de Plata al millor director al Festival de Berlin; Maravillas; Demonios en el jardín, Premi de la Crítica al Festival de Moscou i Premi Donatello de l’Acadèmia de Cine italiana; i La mitad del cielo, Concha de Oro al Festival de Sant Sebastià. L’any 2005 va rebre el Premi Nacional de Cinematografia. Després de la seva última pel·lícula, Todos estamos invitados (2008), Gran Premi del Jurat al Festival de Màlaga, va anunciar la seva retirada del cinema.

La vida antes de marzo, la seva primera novel·la, va obtenir el Premi Herralde al 2009. Posteriorment ha escrit, Gloria mía (2012), i Cuando el frío llegue al corazón (2013).

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat