Notícies

Presentació de la Declaració de Reus

laya films

La Declaració es fa pública en el marc del Festival DocsBarcelona.

L'Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona va acollir la presentació pública de la Declaració de Reus que demana que el llegat fílmic de NO-DO i Laya Films siguin declarats lliures de pagament de drets d'imatges.

També es va presentar un clip realitzat per Ricard Belis que explica de manera molt contundent el cost que suposa emprar imatges dels fons abans esmentats. La presentació va ser a càrrec de Tono Folguera en nom de Pro-Docs (Associació de productors de Documentals), Montserrat Bailac (documentalista) i Raquel Xalabarder (Càtedra de Propietat Intel·lectual de la UOC), amb diferents vessants de la petició. 

La Declaració sorgeix del diàleg entre membres de la societat civil, d’organitzacions, d’empreses i professionals vinculats al món audiovisual. La voluntat és aconseguir l’accés lliure i gratuït als fons fílmics de NO-DO, i de Laya Films en benefici de la societat. Els impulsors consideren que com que aquestes imatges van ser fetes per els ciutadans, no té sentit que ara s’obligui a pagar a professionals, investigadors i particulars unes taxes exorbitants que en alguns casos arriben als 1.000 € el minut. Aquestes tarifes i les restriccions que hi ha sobre aquestes imatges en limita el seu ús i la seva difusió.

La Declaració de Reus demana:

· Que s’asseguri l’accés universal i gratuït als documents fílmics de NO-DO i Laya Films.
· Que aquestes mesures s’apliquin a d’altres fons públics de la mateixa naturalesa i característiques històriques.
· Que no s’apliquin taxes en concepte de drets ni llicències d’ús, seguint el model d’arxius nacionals internacionals com el dels National Archives Records Administration (EUA), considerant que els documents fílmics produïts per NO-DO i Laya Films han estat generats per uns organismes públics ja extingits i són documents imprescindibles per explicar en imatges un període de la història del país.

+ info: NO-DO i Laya Films Lliures

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat