Notícies

Premis Goya per Carlos Marques-Marcet, "El Niño" "Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo" i "Café para llevar"

Dissabte 7 de febrer es va celebrar la 29a edició dels Premis Goya a Madrid. Quatre produccions catalanes en van sortir guardonades.

La cerimònia va començar amb un gran número musical seguida per 4 hores d’una gala marcada sobretot pel to humorístic i, encara que d’una manera més subtil, de reivindicació. La gala va ser conduïda per Dani Rovira i retransmesa per Televisión Española.  

La coproducció catalana El Niño dirigida per Daniel Monzón, escrita per Jorge Guerricaechevarría i Daniel Monzón, i produïda per Ikiru Films, Telecinco Cinema, Vaca Films, La Ferme! Productions, amb la participació de Mediaset España, Canal + i Canal Sur Televisión, va rebre 4 Goyas en les categories tècniques de Millor so (Marc Orts, Oriol Tarragó i Sergio Bürmann), Millors efectes especials (Guillermo Orbe i Raúl Romanillos), Millor direcció de producció (Edmon Roch i Toni Novella) i Millor cançó original per Niño sin miedo (David Santisteban, India Martínez i Riki Rivera).  

L'òpera prima de Carlos Marques-Marcet, 10.000 KM, gran guanyadora dels Premis Gaudí, va debutar al cinema espanyol obtenint el Premi Goya a la Millor direcció Novella pel seu director.

Per la seva banda, la pel·lícula d’animació Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, dirigida per Javier Fesser, escrita per Javier Fesser, Claro García i Cristóbal Ruiz, i produïda per Zeta Cinema, amb la participació de Televisió de Catalunya, TVE i Canal +, va guanyar el Goya a la Millor Pel·lícula d'animació i al Millor guió adaptat.

El curtmetratge Café para llevar dirigit i escrit per Patricia Font i produït per ESCAC Films va aconseguir el Goya a Millor curtmetratge de ficció.

Pel que fa a les pel·lícules espanyoles La isla mínima en va sortir com la màxima guardonada. Entres les 10 estatuetes que es va endur destaquen Millor pel·lícula, Millor director (Alberto Rodríguez) Millor guió (Alberto Rodríguez i Rafael Cobos), Millor protagonista masculí (Javier Gutiérrez) i Millor actriu revelació (Nerea Barros).

Per la seva part, Magical Girl de Carlos Vermut va aconseguir un Goya, el de Millor actriu protagonista per Bárbara Lennie, qui estava doblement nominada. Relatos Salvajes de Damián Szifron es va fer amb el Goya a Millor pel·lícula iberoamericana.

La gran taquillera de l’any, Ocho apellidos vascos, es va endur els Goyas a Millor actor de repartiment (Karra Elejalde) i a Millor actriu de repartiment (Carmen Machi) de repartiment i el presentador de la gala Dani Rovira, va ser guardonat amb el Goya a Millor actor revelació.

El Goya d’Honor d’enguany va ser atorgat per Pedro Almodóvar a Antonio Banderas per la seva trajectòria a ambdós costats de l’Atlàntic. Banderas, en un discurs d’agraïment molt emotiu, va dedicar el premi a la seva filla.  

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat