Notícies

Presència i reconeixement del cinema català durant els mesos d’hivern

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, durant l'hivern 2014-2015.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

FICK 52, Festival Internacional de Cine de Gijón

Del 21 al 29 de novembre

A la secció oficial de llargmetratges es va poder veure Fuego dirigit i escrit per Luís Marías (Fausto Producciones, Historias del Tío Luis, Tornasol Films). Pel que fa a l’animació dins les Noches del Corto Español es van projectar: Bloquejats Apilats dirigit i escrit per Marc Riba i Anna Solanas (Més Gestió Empresarial S.L.); Line-Up, dirigit per Àlex Julià Rich, escrit per Dani Campmany, (Igloofilms); El corredor, dirigit per José Luis Montesinos, escrit per Iakes Bles i José Luis Montesinos, (Caduco Films); Espés, dirigit per Tànit Fernández i Isaac Rodríguez, escrit per Tànit Fernández, (Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra i Mallerich Films Paco Poch); i finalment, Cebra, escrita i dirigida per Fèlix Fernàndez de Castro (Voodoo Productions).

 

7a edició del Cairo International Women’s Film Festival

Del 29 de novembre al 4 de desembre

A fi de voler construir una xarxa entre tots els festivals internacionals de films de dones, la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que enguany ha celebrat la seva 22ª edició, és el festival convidat al Festival Internacional de Films de dones del Cairo, Egipte. Durant sis dies, s'han pogut veure més de 60 pel·lícules de més de 40 països, d’entre les quals algunes de la Mostra com: Se fa saber de Zoraida Rosello i Tots volem el millor per a ella de Mar Coll.

 

Gran presència catalana al VI Festival  del Cine y la Palabra (CIBRA) de Toledo 

Del 22 al 30 de novembre

El Niño dirigida per Daniel Monzón i escrita conjuntament amb Jorge Guerricaechevarría (Ikiru Films, La Ferme! Productions, Telecinco Cinema, Vaca Films); ha competit al VI Festival  del Cine y la Palabra (CIBRA) de Toledo, juntament amb Hermosa Juventud dirigida i escrita per Jaime Rosales (Fresdeval Films, Les Productions Balthazar, Wanda Vision i Televisió de Catalunya); Fuego dirigida i escrita per Luís Marías (Fausto Producciones, Historias del Tío Luis, Tornasol Films), Lasa eta Zabala dirigida per Pablo Malo i escrita per Joanes Urkixo (Parsimònia S.L., Abra Producciones, Televisió de Catalunya i ETB).

 

Stella Cadente arriba al Tbilisi International Film Festival

De l’1 al 7 de desembre

Stella Cadente, dirigida per Lluís Miñarro, escrita per Sergi Belbel i Lluís Miñarro, (Eddie Saeta, amb la participació de Televisió de Catalunya) és l'única pel·lícula de l'estat espanyol que participa en la 15a edició del Tbilisi International Film Festival (Geòrgia). El film es va projectar en la secció Country in Focus. 

 

Tres produccions catalanes viatgen al Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano - La Habana

Del 4 al 14 de desembre

En la secció Muestra de Cine Español que recull 9 produccions del país, es van projectar Hermosa Juventud dirigida per Jaime Rosales, escrita per Jaime Rosales i Enric Rufas, (Fresdeval Films, Les Productions Balthazar, Wanda Vision) i Marsella dirigida per Belén Macías, escrita per Verónica Fernández, Aitor Gabilondo i Belén Macías (Tornasol Films, S.L.).

El documental Messi  dirigit per Álex de la Iglesia i escrit per Jorge Valdano (Mediapro) es va poder veure en la categoria Panorama Contemporaneo Internacional.

 

Murieron por encima de sus posibilidades aterra a Nova York

Del 12 al 18 de desembre

Dins el cicle “La última risa: una historia alternativa de la comedia espanyola”, una proposta conjunta de Film Society of Lincoln Center i Cine ICAA, es projecta el film dirigit i escrit per Isaki Lacuesta, Murieron por encima de sus posibilidades (Versus Enterntainment, Alicorn Films S.L., La Termita Films, Sentido Films amb la col·laboració de TVE).

 

Dues produccions catalanes competeixen als European Film Awards 2014

13 de desembre

10.000 KM,dirigida per Carlos Marques-Marcetescrita per Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet (Lastor Media, La Panda Productions, amb la participació de TVE, Televisió de Catalunya i Canal +) competeix en els premis en la secció European Discovery.

En la secció de curtmetratges, també ha estat nominada una producció catalana, Pequeño bloque de cemento con pelo alborotado conteniendo el mar escrit, dirigit i produït per Jorge López Navarrete.

 

10.000 KM de Carlos Marques-Marcet viatja a Palm Springs

Del 2 al 12 de gener

En l’edició d’enguany del Festival Palm Springs ha participat el film 10.000KM de Carlos Marques-Marcet dins la secció World Cinema Now/Breaking Waves.

 

10.000KM, una de les millors pel·lícules no estrenades als EEUU segons l’Online Film Critics Society

La pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet 10.000 KM ha estat nominada -fora de competició- com a millor pel·lícula no estrenada als Estats Units a l'Online Film Crítics Society dels Estats Units.                                                  

 

Cábala Caníbal viatja al Festival Internacional de Rotterdam

Del 21 de gener a l’1 de febrer

El Festival Internacional de Rotterdam que celebra la seva 44a edició ha seleccionat Cábala Caníbal de Daniel V. Villamediana (Daniel V. Villamediana, Lluis Miñarro i Alina film). La pel·lícula amb coproducció suïssa celebra la seva premiere internacional a Rotterdam i competeix a la categoriaAs Long As It Takes: Mid-Length.

 

Produccions catalanes a les nominacions als Premis Feroz

25 de gener

Entre els nominats d’enguany als Premis Feroz de la crítica cinematogràfica hi ha nombroses produccions catalanes: 10.000 KM dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, i produïda per Lastor Media, La Panda Productions, amb la participació de TVE, Televisió de Catalunya i Canal + i Hermosa juventud dirigida per Jaime Rosales, escrita per Jaime Rosales i Enric Rufas, i produïda per Fresdeval Films S.L., Wanda Visión, amb la participació de Televisió de Catalunya, estan nominades al premi a Millor pel·lícula dramàtica.

La pel·lícula catalana d’animació Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, dirigida per Javier Fesser, escrita per Javier Fesser, Claro García i Cristóbal Ruiz, i produïda per Zeta Cinema, amb la participació de Televisió de Catalunya, TVE i Canal +, opta al Feroz a Millor Pel·lícula d'animació..

A Millor direcció competeixen Carlos Marques-Marcet, director de 10.000KM, pel·lícula que repeteix nominacions a les categories de Millor actriu protagonista per l’actuació de Natalia Tena, que competeix amb Ingrid Garcia-Jonsson per Hermosa juventud. A la categoria a Millor actor protagonista està nominat l’actor David Verdaguer per 10.000 KM.

Pel que fa als Millors actors de repartiment, El Niño obté una doble nominació per Jesús Carroza i Eduard Fernández.

 

Curtmetratges catalans al Festival de Clermont-Ferrand

Del 30 de gener al 7 de febrer

Es tracta d’Interior. Família de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras, escrita per Esteve Soler i produïda per Propaganda pel Fet! El corredor dirigit per José Luis Montesinos escrit per Iakes Blesa i José Luis Montesinos, produït per Caduco Films.

A més a més, a la secció Panorama Taming the Dragon ha estat seleccionat Take me to the Moon dirigit i escrit per Oriol Martínez i Enric Ribes i produït per La Lupa produccions.

 

Ningú no vol la nit d'Isabel Coixet inaugura la Berlinale

 

Del 5 al 15 de febrer

La nova pel·lícula de la directora Isabel CoixetNingú no vol la nit, escrita per Miguel Barrios i produïda per Neo Art producciones, Mediapro i Ariane&Garoé, la francesa Noodles Production i la búlgara One More Movie LDA, ha estat escollida per inaugurar la 65ª edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín. El film, participa en la secció oficial del festival.

D'altra banda, el llargmetratge documental El Botón de Nácar dirigit i escrit pel director xilè Patricio Guzmán, una coproducció de Mediapro, també competeix per l'Ós d'Or. A la secció NATIVe: Un viatge al cinema indígena, que aquest any fa un apropament especial a Llatinoamèrica, hi trobem la pel·lícula Madeinusa dirigida i escrita per Clàudia Llosa, i produïda per Oberon Cinematogràfica, Vale Producciones, i Wanda Vision.

 

Produccions catalanes al European Film Market (EFM)

Del 5 al 13 de febrer

Les següents produccions es projecten a l'European Film Market de la Berlinale: Darker than night de Henry Badwell (NeoArt Producciones, Celeste Films, Filmadora Nacional), Fuego de Luís Macias (Fausto Producciones, Tornasol Films, Historias del Tío Luís), Cómo sobrevivir a una despedida de Manuela Moreno (Nostromo Pictures), Lasa eta Zabala de Pablo Malo (Abra Prod, Parsimònia), Dos a la carta de Robert Bellsolà (Aiguaviva Films), Messi d’Àlex de la Iglesia (Mediapro), Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo de Javier Fesser (Zeta Cinema) i Rastres de sàndal de Maria Ripoll (Pontas Films).

 

10.000 Km viatja a Portland

Del 5 al 21 de febrer

La 38ena edició del Portland International Film Festival projecta el film guanyador de tres Premis Gaudí, dirigit per Carlos Marques-Marcet i escrit per ell mateix juntament amb Clara Roquet  (Lastor Media,La Panda Productions,amb la participació deTVE,Televisió de Catalunya Canal +)

 

Godka Crica viatja a Montana, Carolina del Nord, Portugal i Sud-Africa.

Del 6 al 16 de febrer

El curtmetratge escrit i dirigit per Àlex Lora i Antonio Tibaldi, i produït per Inicia Films participa al Big Sky Documentary Film Festival de Montana a la secció Montana Premiere. http://www.bigskyfilmfest.org/bsdff/

Godka Crica, un forat al cel, també competeix al Praxis Film Festival de Carolina del Nord, a Portugal de la mà del Shortcutz Xpress Viseu, i també al Jozi Film Festival de Gauteng (Sud-Africa) a la secció The Bioscope.

 

L'International Documentary Film Festival Zagrebdox projectarà El tram final 

Del 22 de febrer a l’1 de març

El documental El tram final viatja a Zagreb (Croàcia) per participar a la secció Happy Dox de l'International Documentary Film Festival Zagrebdox. Dirigit per Oscar Pérez, el documental és un retrat d'una comunitat paralitzada per la desocupació i entregada a un particular "grande bouffe" al delta de l'Ebre, un lloc on la terra desapareix any rere any engolida pel mar. És una producció de Getsemani en coproducció amb Televisió de Catalunya i l'ajut de MEDIA.

 

Stella cadenteal FICUNAM de Mèxic 

Del 26 de febrer al 7 de març

El festival Internacional de cinema de la Universitad Autònoma de Mèxic (FICUNAM) ha seleccionat Stella Cadente, que competirà en el certamen en la secció Manifesto Contemporáneo. La pel·lícula, produïda, escrita i dirigida per Lluís Miñarro i protagonitzada per Àlex Brendemühl, Lola Dueñas, Francesc Garrido i Gonzalo Cunill, es va estrenar el mes de maig del 2014.

 

Sobre la marxa dins el cicle Catalan Avant-Garde de l’ICA

28 de febrer 

L'Institute of Contemporary Arts (ICA) de Londres organitza, en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull (IRL), la programació d'un cicle bimestral de cinema català anomenat "Catalan Avant-Garde", que presentarà un total de sis pel·lícules catalanes al llarg del 2015. El focus s'estrena amb la projecció del filmSobre la marxa deJordi Morató.

 

 

Produccions catalanes al Fasntasporto, Festival Internacional de Cinema do Porto

Del 27 de febrer al 3 de març

La 35ª edició del festival presenta tres produccions catalanes: Asmodexia dirigida per Marc Carreté, i escrita per ell conjuntament amb Mike Hostench i produïda per la catalana M’s Entertainment competeix a la secció Official Fantasy; El segon regne de la nit dirigida i escrita per Antoni Solé i produïda per Sole Goldstern Media S.A. Fa la seva première mundial en aquest festival fora de competició; finalment, Interior. Família. dirigida per Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras, escrita per Esteve Soler i produïda per Propaganda pel Fet! competirà a la secció de curtmetratges.

 

PREMIS

29 de novembre de 2014: Fuego de Luís Marías ha obtingut el Premi Fundación Foro Jovellanos del Principado de Asturias atorgat pel públic al FICK 52, Festival Internacional de Cine de Gijón. 

30 de novembre de 2014: El Niño de Daniel Monzón ha obtingut el Premi a la Millor Pel·lícula i el Premi a la Millor Interpretació per l’actor Jesús Castro; Gabor de Sebastián Alfie ha obtingut el Premi Adaptación a una vida; i Fuego de Luís Marías ha obtingut el Premi del Públic al VI Festival  del Cine y la Palabra (CIBRA) de Toledo. 

12 de gener de 2015: No todo es vigília dirigit per Hermés Paralluelo i produïda per El Dedo en el Ojoha rebut la menció especial del jurat del Premi Cine Latino del Festival Palm Springs.

12 de gener de 2015: Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo ha rebut el premi al Millor llargmetratge espanyol d’animació als Premis Forqué

19 de gener de 2015: Ingrid García-Jonnson ha obtingut el Premi RNE Sant Jordi a la Millor actriu per Hermosa juventud de Jaime Rosales10.000 KM, dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, i produïda per Lastor Media,La Panda Productions, amb la participació de TVE,Televisió de Catalunya i Canal +, ha obtingut el Sant Jordi a la Millor Òpera Prima. 

30 de gener de 2015: Family Tour de Liliana Torres ha obtingut el Premi Òpera Prima al Millor Llargmetratge del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, i el curtmetratge El corredor de José Luis Montesinos ha estat l’escollit com a Millor Òpera Prima-curtmetratge. 

2 de febrer de 2015: Rastres de sàndal de Maria Ripoll i Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, dirigida per Javier Fesser han obtingut la Medalla al Millor guió adaptat del Círculo de Escritores Cinematográficos

3 de febrer de 2015: Ciutat Morta dirigida per Xavier Artigas i Xapo Ortega, escrita per Xavier Artigas, Jesús Rodríguez i Mariana Huidobro, i produïda per Metromuster, ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’audiovisuals. 

7 de febrer: Els Goya

El Niño dirigida per Daniel Monzón, escrita per Jorge Guerricaechevarría i Daniel Monzón, i produïda per Ikiru FilmsTelecinco CinemaVaca FilmsLa Ferme! Productions, amb la participació de Mediaset EspañaCanal + i Canal Sur Televisión, ha obtingut 4 Goyas: al Millor so (Marc OrtsOriol Tarragó i Sergio Bürmann), als Millors efectes especials (Guillermo Orbe i Raúl Romanillos), a la Millor direcció de producció (Edmon Roch i Toni Novella) i a la Millor cançó original per Niño sin miedo (David SantistebanIndia Martínez i Riki Rivera). 

Carlos Marques-Marcet director de 10.000 KM, ha obtingut el Goya a la Millor direcció Novella. 

Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, dirigida per Javier Fesser, escrita per Javier FesserClaro García i Cristóbal Ruiz, i produïda per Zeta Cinema, amb la participació de Televisió de CatalunyaTVE i Canal +, ha obtingut el Goya a la Millor Pel·lícula d'animació i al Millor guió adaptat. 

Café para llevar dirigit i escrit per Patricia Font i produït per ESCAC Films ha obtingut el Goya al Millor curtmetratge de ficció.

8 de febrer de 2015: El productor i president de Filmax, Julio Fernández, rep la distinció Butelo de Ouro que reconeix la seva labor al municipi de A Fonsagrada. 

15 de febrer de 2015:El Botón de Nácar, escrita i dirigida per Patricio Guzmán, i coproduïda per la catalana Mediapro juntament amb les franceses Atacama ProductionFrance 3 Cinema i la xilena Valdivia Films ha guanyat l’Ós de Plata al Millor guió a la Berlinale

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat