Notícies

Jordi Savall, Membre d'Honor de l’Acadèmia, rebutja el Premi Nacional de Música

L’instrumentista de música antiga, Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català, va ser guardonat el passat divendres dia 30 d’octubre juntament amb la compositora María de Alvear a la categoria de Composició i Interpretació, amb el Premi Nacional de Música que atorga anualment el Ministerio de Cultura i que està dotat amb 30.000,-€.

El guardó ha estat rebutjat pel mateix Savall un dia després de rebre’l “amb una profunda tristesa”, afirmava el músic.

Les raons de Savall són el seu desacord profund amb la política cultural actual del govern espanyol i sobretot l’empesa pel Ministerio de Cultura dirigit per José Ignacio Wert. El compositor defensa que el seu rebuig s’ha d’entendre com un acte de lluita en defensa de la dignitat dels artistes i espera que serveixi per a la reflexió.

Savall diu que acceptant el premi hagués traït “els seus principis i conviccions més íntimes” donat que la distinció prové del govern que professa “un dramàtic desinterès i una greu incompetència en la defensa i la promoció de l’art i dels seus creadors”.

En una entrevista posterior als mitjans, concretament a El matí de Catalunya Ràdio, Savall reiterava la seva decisió: “Fa molts anys que estic dient que és una vergonya que el Ministeri tingui oblidat el patrimoni musical” i afegia “la música és l’art més menyspreat”.

En les seves declaracions, el compositor assegurava que mai cap ministre ni govern l’havia rebut o escoltat i assegurava que es desconeix el valor de la música. Savall també afirmava que sovint les autoritats espanyoles s’han desentès dels seus esforços per tirar endavant projectes de recuperació d’obres importants del patrimoni cultural. Sí que és cert que rep ajuts, diu el músic, però que aquests no són significatius.

Donat l’interès que ha despertat la seva renúncia, Savall va donar una conferència a Barcelona per ampliar els motius. Ho va fer a la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts on va reiterar que declinar el premi ha estat un sacrifici dolorós al mateix temps va agrair al Jurat que l’havia premiat.

Savall va tornar a explicar la seves desavinences amb la política cultural espanyola. “Imaginis un Museu del Prado que només exposes pintors dels últims anys i això és el que passa amb la música d’abans de Mozart, no hi ha cap institució pública que doni suport a aquesta música, que es troba només en mans de la iniciativa privada.”.

El compositor va enumerar un llistat interminable de greuges per demostrar que no hi ha cap voluntat política a Espanya per defensar la música, entre elles va destacar la llei de mecenatge, que creu urgent. Savall diu ser conscient de la crisi econòmica “La bellesa no és suficient quan una quarta part dels espanyols són al llindar de la pobresa i el 50% dels joves no té una feina digna” però sense cultura diu “la civilització desapareix”.

Jordi Savall sí que va acceptar la Medalla d’Or atorgada per la Generalitat de Catalunya el passat 17 d’octubre a la que es referia “com un gran honor”. Per a més informació sobre la concessió de la Medalla d'Or consulteu l'anterior notícia publicada per l'Acadèmia.

 

Els motius del Jurat

El Jurat que va decidir atorgar-li el premi per majoria, va destacar la seva manera d’interactuar amb altres arts i la tasca de recuperació i difusió del patrimoni espanyol que el musicòleg ha dut a terme durant la seva trajectòria, que el converteix en referència de diverses generacions de músics. El Jurat també lloa la seva "vasta i rica discografia" així com “ la seva reivindicació constant de l'agermanament entre les civilitzacions d'Orient i Occident”.

 

Jordi Savall, a més de ser un mestre de la viola de gamba, també és un estudiós del repertori antic europeu pel que se’l considera un dels referents mundials en música antiga. Savall ha creat programes de concerts relacionant sempre la música amb la seva etapa històrica, el seu context cultural i el moment social en el qual va ser composta. Actualment té una agenda incansable de concerts amb els grups de música antiga que ell mateix va fundar: La Capella Reial de CatalunyaHespèrion XXI i Le Concert des Nations.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat