Notícies

Josep Maria Queraltó és guardonat amb el Premio Segundo de Chomón 2014

La Academia de Cine Español concedeix el Premi Segundo de Chomón al col·leccionista català de material cinematogràfic Josep Maria Queraltó, Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català, que celebra el mèrit de les aportacions tècniques.

El dimarts 22 de setembre, la Junta Directiva de la Academia de Cine Español ha decidit distingir la feina del lleidatà de 77 anys, que al llarg de quatre dècades ha aconseguit reunir una de les col·leccions més importants a nivell europeu de patrimoni cinematogràfic, amb unes 20.000 peces de la seva propietat.

Per a en Josep Maria Queraltó aquest premi significa un reconeixement a tota la seva trajectòria i dedicació, primer des del sector de l’exhibició i desprès des de la seva faceta de col·leccionista, restaurador i conservador. "Gairebé no puc dormir de l'alegria que tinc. Considero aquest reconeixement com un esglaó més en l'escala que fa anys que pujo", ha manifestat Queraltó.

De formació autodidacte, es va convertir en un especialista en mecànica i electricitat i el 1974 va fundar una empresa, Subministraments Kelonik, a través de la qual va començar a acumular peces velles d'aparells de ràdio i d'altres que la seva "consciència" li impedia tirar. Va acabar exposant el material tècnic reunit amb un objectiu pedagògic i la intenció de reivindicar l'altra branca del cinema, "la dels càmeres, tècnics de so, il·luminació, efectes especials, laboratoris, exhibidors...".

Actualment, Josep Maria Queraltó està cercant un espai permanent on poder exposar tota la seva col·lecció i així crear un Museu del Cinema que mostri la branca més tècnica del mateix, on també s’hi puguin fer trobades i celebracions, tot amb finalitat didàctica.

La Academia, que va crear el premi Segundo de Chomón l’any 2000, ha atorgat aquesta distinció a importants tècnics i empreses del sector i des del 2009 fa el lliurament en un acte a la Seu de l’entitat a Madrid.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat