Notícies

L'escriptora i guionista Lola Salvador, Premi Nacional de Cinematografia 2014

Lola Salvador, la guionista i productora nascuda l'any 1938 a Barcelona, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cinematografia 2014.

Fotografia d'arxiu de la guionista i productora Lola Salvador. (EFE)

 El Ministerio de Educación y Cultura afirma que el premi, que rebrà durant el Festival de Cine de San Sebastián, ha estat atorgat per unanimitat a la novel•lista i veterana productora.

El Jurat ha destacat "la seva singular aportació a la creació cinematogràfica, la seva llarga trajectòria com a mestra de cineastes, el seu compromís constant amb el cinema en l'àmbit educatiu i la seva contribució decidida a la defensa col•lectiva del sector i els drets dels creadors".

Lola Salvador, fundadora de la productora Brothers & Sisters, amb la qual va produir la pel•lícula "Salvatges", de Carlos Molinero, és també l'autora de la novel•la "La sonrisa de Madrid" i "Tierno verano de lujurias y azoteas". A més a més, va adaptar el seu propi guió d"El crimen de Cuenca" en una novel•la i va procedir a escriure una trilogia de llibres sobre una família tradicional espanyola inspirada en el primers anys del segle XX a Madrid, que finalment va ser adaptada com una sèrie de televisió. Les seves obres han servit d'inspiració per directors de cinema, com Pilar Miró, que va acabar portant a la gran pantalla la novel•la "El crimen de Cuenca". Salvador ha signat diversos guions per a la televisió, telenovel•les com "Sèrie rosa" o "Barrio Sésamo". A la radio, va redactar guions per "Amb els ulls tancats" o "Diari de la lluna".

El Premi Nacional de Cinematografia té una dotació econòmica de 30.000 euros. El Jurat ha estat presidit per Susana de la Sierra, directora general del Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales. Entre els seus integrants s'hi trobaven: Ana Amigo, Enrique Urbizu, Joan Antoni González, Juan Antonio Bayona –que va rebre el Premi l'any passat-, Mar Coll, José María Morales i Mariela Besuievsky.

Salvador afirma que el més maco d'aquest reconeixement és la quantitat de companys que s'han alegrat de la noticia del seu Premi. "Una cosa maca de la gent del cinema és que ens alegrem quan a algú de nosaltres ens va bé".

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat