Notícies

Mor Josep Maria Badal Basora, exhibidor i distribuïdor cinematogràfic

Maria Rosa Navarro des de La Vanguardia informa que el 19 de juny i als 92 anys ens va deixar un dels pioners de la distribució cinematogràfica catalana, a la qual es va dedicar prop de 50 anys.

Josep Maria Badal va néixer a Barcelona el 1921 i després de la guerra civil, als anys quaranta, va iniciar la seva carrera a la Distribuidora Ballesteros, deixant un bon lloc de treball en un banc només perquè, segons deia, "m'agradava més el cine". Posteriorment va treballar a Discentro Films i finalment va fundar la seva pròpia marca, Badal Films, amb el seu germà Francesc que diua l'empresa a Madrid.

Com a exhibidor, va tenir el cinema Comèdia de Gràcia entre 1955 i 1961, un local familiar de pel·lícules aptes i de reestrena que en aquella època era, per a molts, l'únic espai d'esbarjo de les tardes de diumenge.

En la producció va promoure diverses pel·lícules destacant a finals dels anys 70 La Nova Cançó, dirigida per Francesc Bellmunt i estrenada al cinema Capitol de Barcelona quan s'iniciava el canvi polític cap a la democràcia.

L'amic i acadèmic Josep Anton Pérez Giner, recorda que gràcies a Josep Maria Badal havien pogut convèncer a la productora Profilmes de fer La Nova Cançó quan Franco encara era viu. Badal, Bellmunt i Pérez Giner van aportar la major part del finançament. "Recordo l'entusiasme que va demostrar l'amic Badal al recital de Raimón, que va aportar la seua presencia i les seues cançons. Eren temps durs." Pérez Giner rememora aquells temps: "Solé, sènior,.. l'empresari del Capitol la va estrenar posant un cartell arriscat : "primera pel•lícula en català després de la Dictadura" (Franco havia mort durant el rodatge) Aconseguirem el permís d'exhibició per la preestrena, "clandestina" i vam tenir gran èxit de públic a Perpinyà"

Durant gairebé el mig segle que Badal es va dedicar al cinema va col·laborar amb innumerables exhibidors, productors i distribuïdors que el recorden amb molta simpatia pel seu caràcter afable i comunicatiu. Josep Maria Badal va ser el representant dels distribuïdors al Ministeri de Cultura, vicepresident de la Hermandad del Cine i membre de l'Associació de Gent de Cinema. Posteriorment, als anys 90 va impulsar el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, on hi tenia molts amics i un vincle especial, doncs hi estiuejava.

Josep Maria Badal es va jubilar el 1991 quan el cinema canviava, quan les sales històriques començaven a tancar o a reconvertir-se en multisales. Però la seva passió va continuar i fins l'últim divendres va seguir anotant a la seva "llibreta d'estrenes" els de cada setmana a Barcelona trets de La Vanguardia, una recopilació de gran valor que va elaborar durant les darreres dècades.

"Va ser un gran home de cinema, dels que no surten als diaris ni reben premis. La Vanguardia ha fet una excepció en la edició de dissabte 12 de juliol. Gràcies Maria Rosa Navarro. Descansi en pau! Viurà sempre en la memòria dels amics," J. A Pérez Giner

Fotografia de Albert Winterhalder

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat