Notícies

Més de 20 produccions presentades en català i occità a la 8a edició del Premi Llanterna Digital

Els Premis Llanterna Digital impulsen l'ús del català i de l'occità a través de la creació audiovisual.

Dimecres 11 de juny es va dur a terme l'acte d'entrega del Premi Llanterna Digital al Castell del Rei- Turó de la Seu Vella de Lleida.

A l'acte d'entrega del premi hi van assistir la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol; el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; la directora del Centre de Normalització Lingüística de Lleida, Paquita Sanvicén; la directora de l'Institut de Llengües de la Universitat de Lleida, Marta Giné; el vicesíndic del Conselh Generau d'Aran, Luis Carlos Medina, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell.

Aquesta edició fa un homenatge a l'escriptor i premi Nobel de Literatura, Frederic Mistral, amb motiu del centenari del seu naixement.

El jurat format pel crític de cinema Àlex Gorina, ha seleccionat 14 obres finalistes entre les 24 que s'han presentat al concurs. En total es convoquen cinc premis, distribuïts en les següents categories: centres d'educació primària i secundària, membres de la comunitat universitària i categoria oberta. La durada de les obres no pot superar els tres minuts, tot i que en la categoria oberta es convoca també un premi per a curtmetratges de fins a quinze minuts de durada. Finalment, hi ha un darrer premi que es decideix per votació popular, a través d'Internet.

El jurat dels Premis Llanterna Digital 2014 per la voluntat de ser un autèntic discurs cinematogràfic, per la metodologia de treball impulsada pels mestres responsables, ha decidit atorgar el premi en la categoria centres d'educació primària i secundària a Un pas enrere realitzat per l'Institut de Gurb.

En la categoria de membres de la comunitat universitària, per l'equilibri entre diferents elements expressius, per la qualitat de la interpretació dels nens actors i pel missatge transmès, s'ha atorgat el premi a l'obra Un conte sense herois dirigit per Jeny Montagut i Josep Blanc.

L'obra més votada pel públic que ha obtingut el premi per votació popular a través de internet ha sigut Treballem pel català presentada pel Col•legi Episcopal de Lleida.

En la categoria oberta, modalitat d'obres de fins a 3 minuts, l'obra guanyadora ha estat El romànic català de Sebastian Pasquet presentada des de l'Argentina i en la modalitat d'obres de fins a 15 minuts, l'obra L'increïble ull masculí de Josep Maria Jolis.

Entre les obres presentades, cal destacar la participació d'una obra presentada des de l'Argentina, una altra dels estudiants de l'Institut Gabriel Faure de Foix i finalment una de reclusos del Centre Penitenciari de la Roca del Vallès.

Els curts guanyadors, en les diferents categories, es podran tornar a visionar durant la celebració de la 5a edició del Som Cinema, que celebra la seva 5a edició del 23 al 26 d'octubre a l'espai Funàtic de Lleida.

Aquest concurs té per objectiu fomentar l'ús del català i de l'occità a través de curtmetratges que promouen una reflexió sobre les llengües i s'adrecin als membres de les dues comunitats lingüístiques d'arreu del món.

Els Premis Llanterna Digital són una iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, integrada per representants del Departament de Cultura, el Centre de Normalització Lingüística de Lleida, els serveis territorials d'Ensenyament, Salut i Justícia de la Generalitat de Catalunya, l'Institut de Llengües de la Universitat de Lleida, l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida i el Servei Lingüístic de Comissions Obreres.

En l'edició de 2014, a més de la Direcció General de Política Lingüística hi col·laboren també el Conselh Generau d'Aran, la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'Ajuntament de Lleida, el Consorci del Turó de la Seu Vella, Lleida Televisió, el Parc Astronòmic del Montsec, Plusfresc, Magical Media, Cafè Curt, Som Cinema i el Gremi de Forners de les Terres de Lleida.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat