Notícies

Picurt 2014 - Una finestra amb el millor cinema de muntanya en ple cor dels Pirineus

La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus-PICURT 2014, que aquest any celebra la vuitena edició, té lloc del durant cinc dies consecutius -del 24 al 28 juny- a la Seu d'Urgell i al poble d'Artedó. 

La Mostra s'ha convertit en un finestra de caire internacional dels millors documentals, curtmetratges i pel·lícules, on el comú denominador és la muntanya, els seus valors, les persones, la seva filosofia de vida, la riquesa paisatgística, cultural i esportiva.

Aquest any s'hi presenten gairebé 60 obres de 21 països diferents -Suïssa, Argentina, Itàlia, Alemanya- que es reparteixen en deu seccions: Cinema Recuperat, Ecologia, Pirineus, Altres Muntanyes, Joves Creadors entre d'altres.

L'èxit de PICURT es basa en què la majoria de treballs que s'hi presenten han estat premiats en d'altres festivals internacionals -on la muntanya també és l'element d'unió. A Espanya és l'única Mostra de Cinema de Muntanya d'aquestes característiques. També a Catalunya, perquè el festival de cinema que es fa a Torelló és esportiu exclusivament.

Entre els convidats, hi ha el cineasta Francesc Betriu que s'encarregarà de l'acte inaugural el 24 de juny amb la projecció de Rèquiem por un campesino español, on també hi assistiran l'alpinista Araceli Segarra i el millor parapentista del món, Horacio Llorens.

Una vessant clau del Picurt és l'oportunitat que es dóna als joves creadors del setè art. El festival acull la presentació de les seves obres, també relacionades amb la muntanya, que difícilment es podrien projectar en un altre espai. 

En l'apartat de producció pròpia, aquest any es presenta Agustí, una obra a favor de la conservació de la ramaderia sobretot de les petites explotacions. Tot plegat sota la mirada d'un nen de 13 anys que vol continuar amb la tradició de la seva família.

Dissabte 28 de juny, dia en què es posa el colofó final a la Mostra, és tradició cuinar una vaca sencera de la raça bruneta dels Pirineus al poble d'Artedó. Allà s'hi presentaran algunes de les obres d'aquestes joves creadors, entre altres produccions premiades als Festivals de Trento, Della Lessinia i de l'Argentina.

En definitiva, cinc dies pels amants del cinema menys comercial que sovint queda amagat per les grans produccions.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat