Notícies

Presència i reconeixement del cinema català durant el mes de maig

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, aquest mes de maig.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

Catalunya convidada al Festival CinEScultura de Ratisbona (Alemanya)

Del 25 d'abril al 23 de maig

Nicaragua i Catalunya són protagonistes de la 7a edició del Festival CinEScultura que es celebra anualment a la Ratisbona (Alemanya). La inauguració del Festival va tenir lloc el 25 d'abril amb la projecció de Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll, i va comptar amb la presència de la directora. La resta de films catalans que s'exhibeixen al Festival són: Tres dies amb la família de Mar Coll, Blancaneu de Pablo Berger, A film about kids and music. Sant Andreu Jazz Band de Ramon Tort, El gran Gato, de Ventura Pons, Biutiful d'Alejandro González Iñárritu; 20 años no es nada, de Joaquim Jordà; Salvador de Manuel Huerga, El payaso y el Führer d'Eduard Cortés, Puzzled Love de Pau Balagué, Miriam Cañamares, Josecho de Linares i Gemma Ferraté entre d'altres, La plaga de Neus BallúsChico y Rita de Fernando Trueba i Javier Mariscal, Barcelona, abans que el temps ho esborri de Mireia Ros, Fènix 11*23 de Joel Joan i Sergi Lara, La noche que no acaba d'Isaki Lacuesta, El gran Vázquez d'Oscar Aibar, Bajarí d'Eva Vila, Pa Negre d'Agustí Villaronga, Ayer no termina nunca d'Isabel CoixetEva de Kike Maillo, El triunfo de Mireia Ros i Catalunya über alles! de Ramon Térmens.

 

Lluís Miñarro, president del Jurat del Festival de Cine Europeo de Lecce

Del 28 d'abril al 3 de maig

El català Lluís Miñarro és el president del Jurat del 15è Festival de Cinema Europeo de Lecce (Itàlia). Altres membres del Jurat són Lou Castel (actor), Licia Eminenti (guionista i directora), Stefan Kitanov (director de festivals, productor i distribuïdor) i Jasmila Zbanic (directora).


Diverses produccions catalanes participen al Festival Documenta Madrid

Del 30 d'abril a l'11 de maig

El documental Bugarach de Ventura Durall, Salvador Sunyer i Sergi Cameron (Nanouk Films i TVC) participa a la Secció Oficial de llargmetratges del XI Festival Internacional de Documentales de Madrid.

Per altra banda, a la secció Panorama del Documental español: largometrajes participen: Els anys salvatges de Ventura Durall (Nanouk Films i Televisió de Catalunya); Gabor de Sebastián Alfie (Minimal Films), Sobre la marxa de Jordi Morató (La Termita Films i Universitat Pompeu Fabra) i Ein papagai im eiscafé (Un loro en la horchatería) d'Ines Thomsen.

Pel que fa a la secció de curtmetratges, una producció catalana competeix pel premi Master IPECC: Joventut, solitud d'Eloi Teixidor, Iris Domato, Jesús Boyero, Teresa Mata i Nihan Yildiz (Màster en Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona).

 

La gallina a la Secció Oficial del Louisiana International Film Festival

Del 8 a l'11 de maig

El curtmetratge de Manel Raga La gallina (Escándalo Films, La Foradada Films) participa a la Secció Oficial del Louisiana International Film Festival .

Bajarí seleccionada pel premi a Millor Documental Internacional de la Radio Televisió Turca

Del 8 al 12 de maig

Bajarí d'Eva Vila (Lastor Media, Cromosoma, Televisió de Catalunya) ha estat seleccionada entre els 15 finalistes per al premi a Millor Documental Internacional que, cada any, convoca la Radio Televisió Turca (TRT). La pel·lícula guardonada es projectarà a Turquia a través d'aquest canal de televisió, el primer del país.

 

Sis produccions catalanes programades al II Festival del cinema spagnolo d'Itàlia

Del 8 de maig al 8 de juny

El II Festival de cinema spagnolo té lloc anualment en diverses ciutats italianes: Roma, Milà, Florència, Palerm, Nàpols, Cagliari i Bolonya amb la finalitat de fer difusió del cinema espanyol a Itàlia afavorint la circulació de pel·lícules en versió orignial.

Les sis produccions que es projectaran a l'edició d'enguany són: Tots volem el millor per a ella de Mar Coll (Escándalo Films), Barcelona, nit d'estiu de Dani de la Orden (Pilar Montoliu, Sábado Películas i El Terrat), Món Petit de Marcel Barrena (Umbilical Produccions, Corte y Confección de películas), Arrugas, d'Ignació Ferreras (Cromosoma), La por de Jordi Cadena (Oberon Cinematográfica), Ayer no termina nunca d'Isabel Coixet (A Contracorriente Films i Miss Wasabi Films).

 

La segona edició del Chicago Film Critics Association selecciona el llargmetratge 10.000 KM

Del 9 al 15 de maig

El Chicago Critics Film Festival ofereix una selecció de pel·lícules que han triomfat en certàmens i de nous talents. L'òpera prima de Carlos Marques-Marcet 10.000 KM (Lastor Media, Somos la Panda), que s'estrena aquest mes de maig a les sales de cinema catalanes, ha estat seleccionat per formar part del certamen.

American Jesus s'estrena als Estats Units

14 i 23 de maig

El documental American Jesus d'Aram Garcia (Zabriske Films) arriba als Estats d'Units. El film, que mostra com el cristianisme evangèlic és un dels moviments socials més importants dels Estats Units d'Amèrica, té dues dates i ciutats d'estrena programades: El 14 de maig a Nova York i el 23 de maig a Los Angeles.

Catalans a Cannes

Del 14 al 25 de maig

El productor català Lluís Miñarro participa a la Secció Oficial del certamen francès amb el film Still the Water (Aigües tranquil·les), dirigida per la cineasta japonesa Naomi Kawase i produïda per Lluís Miñarro i Sawada Masa. Still the Water és un llargmetratge de ficció que explora el despertar a la vida de dos adolescents en un Japó subtropical, molt poc habitual en la cinematografia nipona.

Per altra banda, el barceloní, Jaime Rosales participa a la secció Un certain regard amb el film Hermosa Juventud (Fredesval Films), després que la seva cinta hagi estat definida pel delegat general de Cannes, Thierry Frémaux, com "un retrat de la bella i desafortunada joventut espanyola en temps de crisis".

A més, la pel·lícula Ruta salvatge del català Marc Recha ha estat seleccionada pel prestigiós Taller de la Cinéfondation del Festival de Cannes, que obre les portes a la coproducció internacional i accelera el procés de finançament. El de Recha és un dels 15 projectes "particularment prometedors" de cineastes d'arreu del món que podran aprofitar la plataforma de l'Atelier per aconseguir coproducció internacional i finançament durant aquest taller que té lloc en paral·lel al Festival de Cannes. 

 

Sis produccions catalanes a la 40a edició del Seattle International Film Festival

Del 15 de maig al 8 de juny

A la secció Ambiente: New Spanish Cinema del Seattle International Film Festival es podran veure: 10.000 KM de Carlos Marques-Marcet, Ignasi M de Ventura Pons (Els films de la Rambla); la pel·lícula d'Albert Serra, Història de la meva mort (Andergraun, Capriccipi Films, TVC) i Zipi y Zape y el club de la canica, d'Oskar Santos (Zeta Cinema, Antena 3 Films, Kowalski Films i Mod Producciones.

Per altra banda, dues produccions catalanes participen a la secció dedicada als curtmetratges: CandyHearts de Joan Martin i Tryouts de Susana Casares.

 

Diverses produccions catalanes participen al London Spanish Film Festival que dedica una secció a Sergi López

Del 16 al 18 de maig

El Festival de la capital britànica dedica la secció Acting Across Frontiers a l'actor i vicepresident de l'Acadèmia Sergi López en què es projectaran els films: El laberinto del Fauno de Guillermo del Toro (Estudios Picasso, Tequila Gang i Esperanto Filmoj), Harry, un ami qui vous veut du bien de Dominik Moll (Diaphana Films, MG Films, Canal +, M6 Films, CNC, La Sofica Sofinergie 5), Petit Indi (2008) de Marc Recha (Parallamps Companyia Cinematogràfica, TVC, ARTE France Cinema, Noodles Production) i Dirty pretty things de Stephen Frears (BBC Producciones). Sergi López serà entrevistat prèviament a la projecció del film de Dominik Moll.

 

Història de la meva mort es projecta a Portugal i a Estats Units 

A partir del 22 de maig

Distribuit per Leopard Films, el darrer film d'Albert Serra Història de la meva mort ja es pot veure a les sales de cinema portugueses.

Per altra banda, la pel·lícula, produida per Andergraun Films, es projecta al Film Society Northfield de Minnesota

 

El curtmetratge musical Cubalibre viatja a Nova York

24 i 25 de maig

El curtmetratge musical Cubalibre (Andergraun Films) dirigit per Albert Serra és un homenatge a Fassbinder i a l'actor Günter Kauffmann. Cubalibre es projecta al Film Society Lincoln Center de Nova York.


 

PREMIS

6 d'abril: El curtmetratge La otra cena d'Albert Blanch rep el Premi al Millor Actor (José María Blanco) al Cardiff Independent Film Festival

4 de maig: La pel·lícula documental Sobre la marxa de Jordi Morató (Universitat Pompeu Fabra i La Termita Films) guardonada amb el Premi del Públic al Festival D'A 2014.

11 de maig: El documental Gabor de Sebastián Alfie (Minimal Films i Miralab) reconegut amb el Premi Canal + de la Secció Panorama Español del Festival DocumentaMadrid 2014.

25 de maig: Hermosa juventud de Jaime Rosales (Fresdeval Films) és guardonat amb una Menció Especial dels Premis Signis del Festival de Cannes.

 

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat