Notícies

Vicky Peña, Macari Gómez i Sergi Schaaff, distingits amb la Creu de Sant Jordi

El Govern de la Generalitat ha acordat la concessió de la Creu de Sant Jordi a 27 persones i 15 entitats. La distinció de la Creu de Sant Jordi, que es va crear el 1981, és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. Entre els distingits d'enguany, dos noms propis del cinema català, l'actriu barcelonina Vicky Peña i el cartellista de cinema reusenc Macari Gómez (MAC) i el realitzador de televisió i acadèmic, Sergi Schaaff.

Vicky Peña, reina de l'escena catalana, ha estat distingida pel conjunt de la seva trajectòria en els àmbits del teatre, el cinema, el doblatge i la televisió. I també pel seu compromís social i cultural. Ha participat en pel·lícules com a Secretos del corazón (1997) de Montxo Armendáriz o El cónsul de Sodoma (2009) de Sigfrid Monleón, treballs pels quals va ser nominada als Premis Goya a millor actriu secundària. Recentment s'ha posat a la pell de l'escriptora Mercè Rodoreda a Un berenar a Ginebra (2013) de Ventura Pons, interpretació que li va valdre la nominació als VI Premis Gaudí com a Millor actriu protagonista. Vicky Peña va ser guardonada als V Premis Gaudí com a Millor actriu secundària pel film Catalunya über alles (2011) de Ramon Termens.

Per altra banda, Macari Gómez, cartellista cinematogràfic, més conegut com MAC, rep la creu de Sant Jordi en reconeixement a la qualitat i la versatilitat d'una obra de projecció internacional, vinculada al record de pel·lícules mítiques en la història del cinema. Els seus cartells es caracteritzen per la creativitat, l'inconformisme i l'harmonia. Aquest 2014 la Filmoteca de Catalunya organitzarà una mostra amb una seixantena de les seves peces. MAC, dotat d'una incomparable força expressiva i d'un estil propi, inicià la seva carrera professional fent anuncis ploma per a la publicitat de cinemes, i d'aquí a l'estudi Esquema, on va començar a signar les seves obres amb el ja conegut nom de MAC. La gran oportunitat li va arribar de la mà de Paramount amb la pel·lícula Els Deu Manaments. Charlton Heston, Kirk Douglas, Stanley Kramer, Salvador Dalí, Marlon Brando i fins i tot George Lucas van ser alguns dels molts admiradors de MAC. L'arribada de la crisi de les sales de cinema en la dècada dels 80 el va obligar a replantejar-se la seva feina i dirigir-la cap a les caràtules, així va crear autèntiques joies per a aquests llançaments. Els seus treballs s'han exposat a la Filmoteca Nacional a Madrid i el dibuixant ha estat reconegut amb el Premi Sant Jordi de Cinematografia, atorgat per RNE, entre d'altres guardons. Actualment viu a Olesa de Montserrat. L'any 2013 va ser nomenat Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.

El guardó a Sergi Schaff reconeix la seva aportació al mitjà televisiu, dins el qual va ser director del centre de producció de Televisió Espanyola a Catalunya, amb una contribució eficaç a la llengua i a la cultura catalanes. Així mateix, valora la seva línia innovadora en la creació de nous formats de programes i l'autoria i l'adaptació de guions de ficció, així com la seva tasca acadèmica a la Universitat Pompeu Fabra. Cal destacar la vinculació de Sergi Schaaff a la televisió, primer com a guionista i després com a realitzador i director de programes com ara Terra d'escudella (1977), Festa amb Rosa Maria Sardà (1979), Si lo sé no vengo (1985-1989), El tiempo es oro (1987-1992), 3x4 (1988-1999), La luna (1989), La vida es juego (1992-1994) o Saber y Ganar (1997), un concurs cultural que ja porta disset anys en antena, i que s'ha convertit en el programa diari amb més anys d'emissió en la història de la televisió a Espanya. Sergi Schaaff va ser degà dels Estudis de Comunicació Audiovisual de la UPF entre els anys 2000 i 2004 i un dels impulsors d'aquesta titulació. És membre de l'Acadèmia del Cinema Català.

L'acte institucional de lliurament dels guardons se celebrarà al Palau de la Generalitat, en una data encara per determinar.

Per consultar totes les persones i entitats que seran guardonades amb la Creu de Sant Jordi 2014 consulteu el web de la Generalitat de Catalunya.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat