Notícies

10.000 Km de Carlos Marques-Marcet triomfa a Màlaga

10.000 KM, l'òpera prima del català Carlos Marques-Marcet produïda per Lastor Media és la gran guanyadora del Festival, amb 5 guardons: Biznaga d'Or a millor pel·lícula, Biznaga de Plata a la millor direcció, al millor guió novell signat per Carlos Marqués-Marcet i Clara Roquet, Biznaga de Plata a la millor actriu per Natalia Tena, i Premi Especial del Jurat de la Crítica.

10.000 KM, que arribarà a les nostres cartelleres el 16 de maig, narra la història d'una relació a distància d'Alexandra i Sergi a través de dos ordinadors i dues ciutats: Barcelona i Los Angeles. L'amor que els uneix és la única arma que tenen per lluitar contra els 10.000 km que els separen. La cinta es va estrenar al prestigiós festival South by Southwest (Austin) on va tenir molt bona rebuda i va rebre el Premi a la Millor interpretació per a la parella protagonista: el català David Verdaguer i la britànica d'arrels espanyoles Natalia Tena.

Per altra banda, la pel·lícula No llores, vuela (Aloft) de la peruana Claudia Llosa, amb co-producció catalana d'Arcadia Motion Pictures, ha guanyat la Biznaga de Plata a la millor fotografia pel treball de Nicolas Bolduc. La pel·lícula ens submergeix en el passat marcat per un accident que separa una mare i un fill.

A la secció de documentals cal destacar que quatre dels cinc premis han estat per a pel·licules de producció catalana: Ciutat morta, de Xavier Artigas i Xapo Ortega s'ha endut la Biznaga de Plata a millor documental. El film se situa al juny del 2013 en què un grup de 800 persones ocupen un cinema abandonat del centre de Barcelona per projectar un documental. Rebategen l’antic edifici en honor a una noia que es suïcidà dos any enrere: Cinema Patricia Heras. Qui era la Patricia? Per què es va treure la vida i què té a veure la ciutat amb la seva mort? Això és exactament el que es vol donar a conèixer amb aquesta acció il·legal i de gran impacte mediàtic: que tothom sàpiga la veritat sobre un dels pitjors casos de corrupció policial a Barcelona, la ciutat morta.

A la mateixa secció, el documental Gabor de Sebastián Alfie i produÏda per la catalana Minimal Films ha guanyat la Biznaga de Plata a millor director i el Premi del Públic. La pel·lícula, narra l'història d'amistat entre un jove i prestigiós realitzador de publicitat i un director de fotografia cec: Sebas i Gabor. Sobre la marxa, del català Jordi Morató (La Termita Films i Universitat Pompeu Fabra) ha estat reconegut amb una menció especial. El documental narra la història d'un home que va construir al bosc, amb les seves pròpies mans, obres d’enginyeria tant belles com inversemblants.

D'altra banda, a la secció Zonazine, on competeixen pel·lícules allunyades de les tendències majoritàries, han estat guardonades la pel·lícula catalana Toastmaster (El maestro del brindis) d'Eric Boadella amb els premis a millor direcció, millor guió i Premi Canal + i els curtmetratges: Tyouts, de Susana Casares amb el Premi a millor curtmetratge i Sequence de Carles Torrens amb el premi especial del jurat.

Per veure el palmarès complet consulteu el web del 17è Festival de Cine Español de Málaga.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat