Notícies

Presència i reconeixement del cinema català durant el mes de novembre

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, durant el mes de novembre.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

Isona Passola fa la conferència d'honor Joan Gili Memorial Lecture al LIX

De l'1 al 3 de novembre

L'Anglo-Catalan Society organitza la conferència anual LIX que aquest any ha tingut lloc a la Universitat de Manchester. El congrés s'ha centrat en el cinema i l'audiovisual a Catalunya i ha estat liderada per Isona Passola, Presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català.

La plaga, de Neus Ballús s'ha projectat a la secció Questions & Answers (Q&A) amb la presència del productor Pau Subirós.


El cinema espanyol presentarà a Estats Units la seva millor collita sota la marca 'Cinema from Spain'

Del 6 al 13 de novembre

La indústria cinematogràfica espanyola participa a l'American Film Market sota el paraigües Cinema from Spain, organitzat per FAPAE amb el recolzament del ICAA i ICEX, España Exportación e Inversiones. L'esdeveniment té lloc a la ciutat de Santa Monica (Califòrnia) del 6 al 13 de novembre.

Entre els 22 títols espanyol seleccionats, trobem les següents produccions catalanes:¿Quién mató a Bambi? (Rodar y Rodar Producciones),  Los inocentes (ESCAC Films), Barcelona, nit d'estiu (Pilar Montoliu, Sábado Películas, El Terrat), Alpha (Zip Films Genko Films), La Tropa de Trapo en la selva del arco iris (Abano Produccions, Anera Films, Continental Producciones), Para Elisa (Produccions del Primer Cinquena),  i Panzer Chocolate (Silencio Rodamos Producciones).

 

Menú degustació al V Festival Internazionale di Cinema Cibo & VideoDiversità, al Cinemania Fest i als The Taste Awards

La cinquena edició del Tutti Nello Stesso Piatto que se celebrarà del 5 al 27 de novembre a la ciutat de Trento (Itàlia) acollirà la producció catalana Menú degustació, de Roger Gual (Zentropa Spain, TVC) després d'haver passat per Nova York, Màlaga, Moscou, Galway i Helsinki.

Seguidament el film serà present a la programació del Cinemania Fest de Bulgària, que tindrà lloc entre els dies 14 i 28 de novembre.

Finalment es projectarà dins la categoria de Best Feature-Lenght Film or Documentary als The Taste Awards. Aquests premis es presenten en un show televisiu als EUA que celebra els millors programes de cuina, moda, estils de vida en televisió, cinema, internet i ràdio. Els guanyadors dels Annual Taste Awards seran pre-anunciats el 3 de desembre a San Francisco i la cerimònia tindrà lloc el 16 de gener a Hollywood. Els nominats tenen l'opció del "Vot del Públic" i finalment es recomptaran tots aquells vots online que s'hagin produit durant aquest mes.


Coup de Grâce i Las aventuras de Lily ojos de gato competeixen al Sevilla Festival de Cine Europeo

Del 8 al 15 de novembre

El curtmetratge Coup de Grâce, de Clara van Gool que va obtenir el Premi al Millor Curtmetratge a l'edició del 2011del Festival de Sitges i va estar nominat com a Millor Curtmetratge als V Premis Gaudí es pot veure al Mes de la Danza – Muestra Internacional de Danza contemporànea que es celebra a Sevilla els dies 12 i 13 de novembre.
Per altra banda, el Festival de Cine Europeo de Sevilla també s'estrena del segon llargmetratge de Yonay Boix Las aventuras de Lily ojos de gato (Zabriskie Films) a la secció Resistencias.

 

La trajectòria internacional de La plaga

El film de Neus Ballús La plaga està tenint un llarg recorregut internacional. Als premis atorgats i la bona acollida rebuda a festivals com San Sebastián o el BFI de Londres, s'hi afegeix la nominació a la categoría European Discovery dels European Film Awards. A partir d'ara, els acadèmics europeus votaran entre les cinc candidadtes i la seva decisió es donarà a conèixer el proper 7 de desembre, a la cerimònia d'entrega de premis que se celebrarà a Berlín.

Per promocionar la nominació als European Film Awards, La plaga inicia una gira europea amb projeccions a diverses ciutats i amb la col·laboració de l'Institut Ramón Llull.

- el 5 de novembre es projecta a la Viennale (Viena) dins la Secció Oficial.
- el 12 de novembre a la sala Chaplin Denfert de París. 
- el 15 de novembre a Madrid, dins el Ciclo de Nuevo Cine Español, organitzat per Caimán i Fundación Autor.
- el 21 de novembre al Cine Doré, dins el cicle Premios Goya, també a Madrid.
- el mateix 21 de novembre a l'Spansisches Filmfest de Berlín. 
- el 22 de novembre també a la capital alemanya a la Taula Rodona organitzada per l'Instituto Cervantes.
- el 26 de novembre a l'Universitat d'Amsterdam.
- Al Torino Film Festival que té lloc del 28 al 30 de novembre. 

 

El projecte La Substància es presenta al New Cinema Network del Festival de Cinema de Roma

Del 13 al 17 de novembre

La 7a edició del New Cinema Network dins el Festival de Cinema de Roma té com a objectiu posar en contacte productors i projectes per tal de trobar formes efectives de desenvolupament i finançament. La Substància (Mallerich Films) dirigit per Lluís Galter participa en aquest mercat. Anteriorment el projecte ha participat a la Biennale College Cinema de Venècia.

Tres dies amb la família es projecta a l'Instituto Cervantes de Manchester

14 de novembre

L'òpera prima de la cineasta catalana Mar Coll Tres dies amb la família s'incolou dins el Cicle de Cinema Espacio Femenino organitzat per l'Instituto Cervantes de Manchester.

Ventura Pons i la seva trajectòria internacional

Ignasi M, el film que va inaugurar la 13a edició del Festival de Cinema Gay i Lèsbic de Barcelona formarà part de l'Stockholm Film Festival.

D'altra banda, Un berenar a Ginebra es podrà veure a The LEXI cinema London i serà la pel·lícula inaugural de l'11è Zoom Film Festival, el 27 de novembre.

L'estigma? s'estrena a Madrid el dijous 14 de novembre

Martí Sans presenta el documental L'estigma? (Altervideo) a la jove sala de cinema Artistic Metropol de Madrid.

Tres produccions catalanes al Spanisches Filmfest Berlin

Del 18 al 24 de novembre

Dilluns 18 de novembre s'inaugura el II Spanisches Filmfest Berlin. El jove festival va néixer amb l'objectiu de mostrar i donar un espai a la riquesa cultural d'Espanya a través de visions de diferents cineastes, gèneres i tendències.

Blancaneu de Pablo Berger (Arcadia Motion Pictures) forma part del festival així com Món Petit, de Marcel Barrera (Umbilical Produccions, Corte y Confección de Películas, TVC) i La plaga, de Neus Ballús (El Kinògraf).

 

Els anys salvatges a l'International Documentary Film Festival d'Amsterdam

Del 20 de novembre a l'1 de desembre

La 26a edició del Festival Internacional de Documental d'Amsterdam acollirà Els anys salvatges, de Ventura Durall (Nanouk Films) a la secció de llargmetratges documentals. El film narra l'aventura de tres nenes del carrer que viatgen al nord d'Etiòpia per reunir-se amb les seves famílies.
 

Fill de Caín al Moscow Film Week

El film de Jesús Monllaó Fill de Caín, que ha estat seleccionat al programa de promoció de cinema europeu European Film Promotion (EFP), es projecta al Moscow Film Week.

La gira de La Jungla Interior

L'òpera prima de Juan Barrero La Jungla Interior (Eddie Saeta i Labyrint Films) es projecta a diversos festivals: competint a les seccions Las nuevas Olas i Resistencias la pel·lícula es projecta al Festival de Cine Europeo de Sevilla.

Participa, també, a Cineuropa festival que té lloc a Santiago de Compostel·la del 7 al 20 de novembre, a l'Alternativa, XX Festival de Cinema Independent de Barcelona del 18 al 24 de novembre, a la secció L'Alternativa Paral·leles – Panorama i finalment al Festival de Belfort que es durà a terme del 24 de novembre al 2 de desembre.

 

Los inocentes al XXIII Festival de Cine Fantástico de la Universidad de Màlaga

Del 21 al 28 de novembre

El film català Los Inocentes, de Carlos Alosno, Dídac Cervera i Marta Díaz (ESCAC Films) ha estat seleccionat al FANCINE 2013 i es podrà veure a la secció La Universidad produce.

Combustión i Zipi y Zape al CINE FIESTA – Mostra de Cinema Espanhol de Lisboa

Del 23 al 26 de novembre

El CINE FIESTA – Mostra de Cinema Espanhol torna a la capital portuguesa amb les produccions cinematogràfiques espanyoles recents i amb una retrospectiva del cineasta i referent Luís Buñuel.

Entre els films programats destaquen les produccions catalanes Combustión, de Daniel Calparsoro (Zeta Cinema, Antena 3 Films) i Zipi y Zape, y el Club de la canica, d'Oskar Santos (Zeta Cinema, Antena 3 Films, Kowalski Films, Mod Producciones).

El festival té lloc al Cinema Sao Jorge i a la Cinemateca Portuguesa –Museu do Cinema de Lisboa.

Bajarí forma part de l'European Union Film Festival 

A partir de la cooperació entre Pragda i European Union Film Festival Bajarí serà projectada al Festival The Royal de Toronto (del 14 al 27 de novembre), al Canadian Film Institute d'Ottawa (del 14 de novembre a l'1 de desembre) i al Pacific Cinémathèque de Vancouver (del 21 de novembre al 5 de desembre)

 Fundat l'any 1984, el European Union Film Festival és un aparador annual del millor cinema contemporani produit a la Unió Europea. Cada país té carta blanca per triar el film que els representarà. A partir d'aquesta selecció es forma un conjunt viu, provocador, divers i dinàmic com a mostra de la diversitat de la producció cinematogràfica europea contemporània.

Les projeccions estan organitzades per Pragda, European Union Film Festival, l'Ambaixada d'Espanya al Canadà i el Consulat d'Espanya a Toronto.

 

Blancaneu nominada als Premis de Cine Europeu (EFA)

7 de desembre

El film català de Pablo Berger Blancaneu (Arcadia Motion Pictures, Nix Films, Noodles Production, Sisifo Films AIE, The Kraken Films) és un dels sis candidats a Millor Pel•lícula Europea dels European Film Awards (EFA) otorgats per l'Acadèmia de Cinema Europeu. La cerimònia d'entrega de premis se celebrarà a Berlín.

 

PREMIS

2 de novembre: La plaga de Neus Ballús ha estat guardonada amb el premi a Millor direcció al XIV Festival Opera Prima de Tudela. El film també ha rebut el Premi a la Igualtat, atorgat per l'Ajuntament de Tudela, com a pel·lícula que millor promou la igualtat entre homes i dones. Per la seva banda, Fill de Caín, de Jesús Monllaó ha rebut el Premio Ciudad de Tudela a la Millor Pel·lícula i El cuerpo, d'Oriol Paulo (Rodar y Rodar, TVC, Antena3 Films) ha estat guardonada amb el Premio Joven Castel Ruiz.

4 de novembre: La plaga ha estat guardonada amb el Premi al Millor Llargmetratge Internacional al Festival de Cine de Cali (Colòmbia).

18 de novembre: Món petit rep el Youth Award al Pravo Ljudski Film Festival- Human rights film network de Sarajevo.

18 de novembre: Tornarem ha estat guardonad amb el Premi Gold Panda al millor guió al festival de televisió de Sichuan (Xina)

24 de novembre: Menú degustació rep el Premi del Públic al Festival Film & Cook (Barcelona - Madrid)

24 de novembre: El somni rep el Premi a la Millor Experiència Gastronòmica

24 de novembre: La distancia más larga ha estat guardonada amb el Premi del Públic al Festival de Cine Iberoamericano de Huelva

 30 de novembre: La Plaga rep el Premi Interfedi al Torino Film Festival pel respecte a les minories i al laïcisme

 

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat