Notícies

Presència i reconeixement del cinema català

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, durant el mes d'octubre.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

Produccions catalanes al Festival Cinespaña Toulouse

Del 26 de setembre al 6 d'octubre

El cinema català ha tingut una participació destacada al Festival Cinespaña que s'ha celebrat a Toulouse del 27 de setembre al 6 d'octubre

A la categoria de llargmetratges han competit La Plaga de Neus Ballús, Frontera de Manuel Pérez, Fill de Caín de Jesús Monllaó i El Cuerpo d'Oriol Paulo. A la secció d'òperes primes Otel·lo de Hammudi Al-Rahmoun Font i a la categoria de documental Your Lost Memories d'Alejandro Marzoa i Miguel Ángel Blanca.

A les seccions de panorama s'han pogut veure: El bosc, d'Òscar Aibar, Fènix 11.23, de Joel Joan i Sergi Lara i Món petit, de Marcel Barrena.

 

El muerto y ser feliz de Javier Rebollo al MoMA

De l'1 al 7 d'octubre

La pel·lícula de Javier Rebollo El muerto y ser feliz, produïda per Icónica, Lolita Films i Eddie Saeta, es presenta de l'1 al 7 d´ octubre al prestigiós Museu d'Art Modern de Nova York (MoMA).
El film, que ha estat programat en nombrosos festivals internacionals i que ha obtingut premis a Sant Sebastià 2012, Toulouse, Marsella i un Goya 2013 per a José Sacristán, va ser exhibit durant set dies del mes d'octubre.


4 títols catalans a la 18ª edició del Busan International Film Festival de Corea

Del 3 al 12 d'octubre

La 18ª edició del Busan International Film Festival  ha seleccionat 4 títols catalans. La secció World Cinema, on participen 51 films de tot el món, inclourà dues produccions catalanes: la comèdia Family Tour de Liliana Torres (Escandalo Films) i Història de la meva mort d'Albert Serra (Andergroud Films, TVC, Capricci Films).

A més, la secció Midnight Passion ha seleccionat dues pel·lícules catalanes més: The returned de Manuel Carballo (Castelao Productions, Ramaco Media) i Grand Piano, dirigida per Eugenio Mira (Nostromo Pictures).

 

57ª edició del BFI London Film Festival

Del 9 al 20 d'octubre

Quatre produccions catalanes han estat seleccionades per a participar a la 57ª edició del BFI London Film Festival. La secció Debate inclou el documental La Plaga, la Dare compta amb dos títols catalans, La por de Jordi Cadena (Oberon Cinematogràfica, Glaam Media Invest) i Història de la meva mort d'Albert Serra.

Per últim, Grand Piano d'Eugenio Mira, que va obrir el Festival de Sitges d'enguany, també participarà a la secció Cult del BFI.

 

XXI edició del Hamptons International Film Festival de Nova York

Del 10 al 14 d'octubre

La pel·lícula Menú Degustació dirigida per Roger Gual, iniciarà la seva aventura nord-americana debutant al proper Hamptons International Film Festival de Nova York.

 

Los Ángeles Latino Film Festival

Del 10 al 14 d'octubre

Al cor de Hollywood se celebrarà el recuperat Los Ángeles Latino Film Festival en què es vol potenciar i donar a conèixer aquest tipus de cinema entre un públic internacional. A puerta fría de l'acadèmic Xavi Puebla forma part del Festival.

El certamen exhibirà un total de 62 obres: 28 llargmetratges, 11 documentals i 23 curts.

 

13ª edició del Yamagata International Documentary Film Festival (Japó)

Del 10 al 17 d'octubre

El Yamagata International Documentary Film Festival ha seleccionat Bajarí d'Eva Vila (Cromosoma, Lastor Media, TVC, UPF) per participar en la secció oficial del festival.

 

Catalans seleccionat al Festival de Cine de Bogotà

Del 16 al 24 d'octubre

Diverses produccions catalanes participen en la 30ª edició del Festival de Cine de Bogotà.

El documental Planeta blanc d'Aymar del Amo participa en la secció oficial de Documental Social Muestra i compteix com a millor Documental de Medio Ambiente

Ventura Pons, director al qual se li rep homenatge al festival, presenta les seves dues pel·lícules Ignasi M i Berenar a Ginebra.

El muerto y ser Feliz, de Javier Rebollo i Plan B, del director barceloní Luis Cerezo es projecten a la Muestra de Largometraje Internacional, presentada pel director. La cigüeña metálica, los niños desaparecidos de Nicaragua, de Joan López es presenta, també, en Documental Social Muestra.

 

Tots volem el millor per a ella inaugura la 58ª edició de SEMINCI 

Del 19 al 26 d'octubre

La 58ª edició de la Semana Internacional de Cine de Autor de Valladolid ve carregada de produccions catalanes. A la Secció Oficial s'hi inclouen: Tots volem el millor per a ella de Mar Coll  i La por de Jordi Cadena, i a la Secció Spanish Cinema s'hi prensenten Ayer no termina nunca d'Isabel Coixet, Fill de Caín de Jesús Monllaó, El muerto y ser feliz de Javier Rebollo, La Plaga de Neus Ballús i Somos gente honrada d'Alejandro Marzoa. 

Destaquen, també, la participació dels curtmetratges catalans: Canís d'Anna Solanas i Marc Riba (I+G Stop Motion) i La Gallina de Manel Raga (Escándalo Films, La Foradada Films).

 

"Histoires d'Avenir. Films et vidéos de Claudio Zulian" al Jeu de Paume de París

Del 22 d'octubre al 3 de novembre

El Jeu de Paume de París dedica un cicle a Claudio Zulian. El cicle inclou la seva nova obra Power No Power (2013, 35'), i els seus anteriors treballs No serà el mateix, Després de la Violència, L'Avenir, A Lo Mejor, 2031/2111, Mirades Estranyes i els seus llargmetratges Beatriz/Barcelona i A través del Carmel.

 

Festival International de Cinema de Viena

Del 24 d'octubre al 6 de novembre

La 51ª edició de la Viennale acull dues produccions catalanes dins la seva programació internacional: Història de la meva mort d'Albert Serra i La jungla interior de Juan Barrero.

 

15ª edició de l'ABYCINE, Festival Internacional de Cinema d'Albacete

Del 25 d'octubre a l'1 de novembre

La 15ª edició de l'ABYCINE ha seleccionat 3 produccions catalanes: a la secció Abycine Internacional s'hi presenta el llargmetratge Animals de Marçal Forés, a la secció Abycine Digital La Plaga de Neus Ballús i a la secció ABYCINE Fill de Caín de Jesús Monllaó.

 

Blancaneu i La Plaga, 2 produccions catalanes nominades als European Film Awards

Blancaneu, de Pablo Berger (Arcadia Motion Pictures, Nix Films, Noodles Production, Sisifio Films AIE, The Kraken Films) és un dels 46 títols candidats que competiran als premis EFA (European Film Award) que premien al millor títol europeu de l'any.

Per altra banda, La Plaga, òpera prima de Neus Ballús ha estat nominada, entre 80 candidates europees, al premi European Discovery 2013.

 

La sèrie Polseres Vermelles triomfa, també, a l'Argentina

La sèrie produïda per Filmax i TVC s'emet a l'Argentina des del passat 18 de setembre al canal TELEFÉ liderant les audiències de la tarda amb una mitja que ha arribat al 12'4% de la quota de pantalla.

A més de veure's a canals espanyols com Antena3, Neox i TNT la sèrie ha arribat, també, a la televisió francesa Numero 23, a la mexicana TV Azteca i a la nord-americana VME.

Itàlia continua rodant la seva pròpia adaptació de la sèrie que será emesa per RAI1 amb el títol Braccialetti Rossi. Per aquest canal líder a Itàlia es tracta d'una de les apostes importants de la ficció per a la propera temporada.

 

Diverses pel·lícules de Ventura Pons presents a festivals nacionals i internacionals

Ignasi M. ha estat seleccionat al 30è Festival de Cine de Bogotà (Colòmbia) i també inaugurarà el 18è Festival Internacional Les Gai Cine Madrid el dijous 31 d'octubre.

Per altra banda, Un berenar a Ginebra, serà present a la 29ª edició de l'Alexandria Film Festival (Egipte) i al 30è Festival de Cine de Bogotà (Colòmbia) dins d'un homenatge dedicat a Ventura Pons.

Finalment 6 films del director català podran veure's al Teatro Margarita Xirgu de Buenos Aires: Amic/Amat, Forasters, Forasters, Carícies, Morir (o no), Barcelona i Actrius.

 

PREMIS

5 d'octubre: Blancaneu de Pablo Berger ha estat guardonada amb el premi a la Millor Pel·lícula al Latin Beat Film Festival de Tokio.

6 d'octubre: El Festival du Film Espagnol de Toulouse ha premiat a quatre pel·lícules catalanes: Otel·lo de Hammudi Al-Rahmoun Font ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Pel·lícula, El Cuerpo d'Oriol Paulo ha rebut el Premi del Públic, Frontera de Manuel Pérez ha estat distingida amb el Premi a la Millor Fotografia (Oriol Bosch Vázquez) i La Plaga de Neus Ballús amb el Premi al Millor Guió, escrit per Neus Ballús i Pau Subirós.

6 d'octubre: El Festival de Cine de Madrid PNR ha guardonat tres produccions catalanes: Otel·lo ha estat guardonada amb el Premi al Millor Llargmetratge, Marhaba de Sergi Cervera (Boala Films & XTVL) amb el Premi Uptofest al Millor Llargmetratge i Els increíbles de David Valero (Salto de Eje i Frida Films) amb el Premi de la Crítica al Millor Llargmetratge.

13 d'octubre: La Plaga ha estat guardonada amb el VII Premi Ahmed Attia per el Diàleg Intercultural al Mercat Euro-mediterrani del Documental MEDIMED. 

14 d'octubre: Bajaríd'Eva Vila, ha estat distingida amb el premi especial del jurat  IDFF "Flahertiana" 2013 (Rússia).

26 d'octubre: Nora Navas guanya el guardó a la Millor Actriu per Tots volem el millor per a ella a la Seminci de Valladolid i el curtmetratge Inside The Box de David Martin Porras guanya a Millor Curtmetratge. 

 

 

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat