Notícies

'American Jesus': Un documental de producció catalana crida l'atenció del diari online més llegit als Estats Units

L'influent autor de best-sellers i líder d'opinió, Frank Schaeffer, ha publicat a The Huffington Post un impactant article sobre American Jesus, un documental sobre la influència del cristianisme evangèlic als Estats Units, dirigit pel català Aram Garriga i produït pel director-productor barceloní, Carles Torras amb Televisió de Catalunya.

 «Tothom hauria de veure aquest documental, al menys, tots els líders mundials», declara Schaeffer, col·laborador habitual del New York Times entre d'altres mitjans nord-americans, al diari online més llegit als Estats Units. Tanmateix, insta a que «legions d'americans i no americans vegin aquest film i quedin aclaparats per la seva bellesa i sensibilitat». Fins i tot, designa al seu director, Aram Garriga, com «el nou Alexis de Tocqueville al haver redefinit la manera en que el món mira a Amèrica i com els americans es contemplen a sí mateixos», arribant a comparar el seu treball amb el classic Democracy in America escrit al 1835.

» Llegir article al Huffington Post (anglès)

American Jesus s'estrenarà en la seva versió cinematogràfica el pròxim 13 d'octubre dins de la secció Noves Visions del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges, 2013).

» Fitxa del film al Festival de Sitges

» Veure el tràiler

 

Sinopsi

Als Estats Units el cristianisme pren formes d'allò més diverses, donant lloc a una visió polièdrica de la fe que, fins i tot, ha passat a formar part de la cultura pop. American Jesus emprèn un viatge per la geografia nord-americana a la trobada de diferents personatges: pastors de l'Apocalipsi, defensors del creacionisme, motoristes cristians,... Un mosaic que esclareix les qüestions socials i econòmiques que emboliquen el fervor religiós.

Un periple de carretera arreu dels Estats Units, on el director Aram Garriga i el guionista Xavi Prat es van aventurar a una recerca de dos mesos -recorrent gairebé 25 estats- darrere de les preguntes fonamentals que travessen el documental. Per què existeix una polarització creixent entre la dreta i l'esquerra nord-americanes? Per què milions d'americans esperen impacients la fi del món? Com afecta això la política exterior americana a l'Orient Mitjà? Com s'expressa l'espiritualitat a través del somni americà?

Una producció de Zabriskie Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, Televisión Española, Glass Eye Pix (USA) i Visualsuspects que reflecteix una fascinant diversitat a l'hora de viure la fe a molts llocs dels Estats Units, i com aquesta fe es converteix en un eix vertebrador de la cultura, la societat i de les persones que participen en les cerimònies.

Perseguint en tot moment una mirada imparcial, pel documental desfilen els protagonistes d'algunes de les esglésies i congregacions més diferents i sorprenents que sorgeixen de la comunitat cristiana i de les quals s'analitzen les implicacions socials, històriques, econòmiques i polítiques del moviment.

 

El director

Aram Garriga dirigeix American Jesus, el seu segon documental, després d'endinsar-nos en l'escena musical underground dels anys 90 amb Introspective (2007), un film que va estar guardonat com a millor documental musical i nominat a millor director en el New York Independent Film & Video Festival (2008) participant a festivals com els de Mar del Plata, Leeds, Portobello, entre d'altres. A més, exerceix com a editor i productor en diversos projectes audiovisuals.

 

El productor

Per la seva banda, el productor i director Carles Torras (Joves, Trash i Open24h), al capdavant de la producció executiva amb la seva companyia Zabriskie Films, és un dels representants al nostre territori d'una nova manera d'entendre la producció cinematogràfica. Després d'haver auto-produït el seu últim llargmetratge Open24h, ara aposta per la promoció de nous talents i la internacionalització amb American Jesus, una coproducció amb Estats Units, TV3 i TVE a la que seguirà Las aventuras de Lily ojos de gato (2012) de Yonai Boix, que es presentarà en el proper Festival de Cine Europeo de Sevilla, i que compta amb la distribució internacional del prestigiós productor Paulo Branco (Cosmópolis de David Cronenberg, Lisboa Story de Wim Wenders).

Més informació:

www.americanjesusthemovie.com

www.zabriskie-films.com

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat